Jeden z nejlepších herců své generace promluvil o možném odchodu do důchodu

Jeden z nejlepších herců své generace promluvil o možném odchodu do důchodu
Christian Bale | Samir Hussein / GettyImages
Christian Bale, hvězda trilogie Temný rytíř a také marvelovky Thor: Láska jako hrom, nyní ve svých 48 letech sám zvažuje ukončení herecké kariéry. Bale přitom hraje již od dětství. První velkou roli dostal pod vedením Stevena Spielberga ve filmu Říše slunce (1987), kdy mu bylo pouhých třináct let. Poté se objevil v řadě snímků, ovšem skutečného průlomu se již coby dospělý dočkal až v roce 2000, kdy divačky a diváky ohromil jako zvrácený zabiják v Americkém psychu. Svým intenzivním výkonem se nesmazatelně zapsal mezi největší herecké talenty své generace a od té doby střídal jednu silnou roli za druhou, přičemž nejednou svůj talent podpořil fyzickou transformací (pro roli v Mechanikovi zhubl rovnou 35 kilo, pro drama Vice naopak 18 kilo přibral).
Christian Bale
Mechanik | Paramount Network
Přestože má Bale na svém kontě řadu významných projektů, jeho bezpochyby nejznámější rolí již navždy zůstane Bruce Wayne / Batman v trilogii Christophera Nolana Temný rytíř, která začala v roce 2005 filmem Batman začíná. Díky roli Batmana se Baleovi otevřely doslova všechny dveře v Hollywoodu, spolupracoval s mnoha významnými režiséry (David O. Russell, James Mangold, Ridley Scott) a byl nominovaný hned na pět hereckých Oscarů, přičemž za drama Fighter (2011) si sošku odnesl domů.
V nedávném rozhovoru pro časopis GQ Bale uvedl, že by byl více než spokojený, kdyby mohl odejít do hereckého důchodu. Konkrétně řekl: „Víc než spokojený, kurevsky nadšený. Momentálně rád dělám věci, které nemají s filmem nic společného. Zjistil jsem, že nejšťastnější jsem ve chvílích, kdy si na nic nehraju, nepředstírám, že jsem po dlouhou dobu někým jiným.“
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Důvod, proč Bale může zvažovat důchod, jsme již naťukli. Do svých rolí dává v rámci přípravy maximum a nejednou hazardoval se svým zdravím (ono shazování či nabírání váhy je u něj téměř nepsaným pravidlem mezi projekty). O své postavy se zajímá, pokud vychází ze skutečných osobností, studuje je a během natáčení se vyhýbá hercům, kteří by ho mohli z role takzvaně vyhodit. Takový přístup je sice přínosný pro výkon, ale bezpochyby vyčerpávající. Pokud Bale skutečně pověsí herectví na hřebík, bude to nezpochybnitelná ztráta. Za svou bohatou kariéru nám ale nadělil tolik fantastických výkonů, že má na odchod na odpočinek určitě právo.
Již příští měsíc, konkrétně 3. listopadu, startuje v českých kinech Baleova novinka Amsterdam. Kriminální drama, splétající historická fakta s fikcí, vypráví příběh třech přátel, kteří se ocitnou uprostřed jednoho z nejvíce šokujících spiknutí v americké historii. Snímek režíroval David O. Russell.
Amsterdam

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?