Nejdéle vysílané televizní pořady na světě

Nejdéle vysílané televizní pořady na světě
U nás ve Springfiledu (Guiding Light) | CBS
Spojené státy jich mají samozřejmě nejvíce, ale i mimo ně se najde řada zástupců, včetně našich končin. Pojďme si některé z nich představit.

Simpsonovi

Simpsonovi
Simpsonovi | 20th Century Fox Television / Matt Groening
Animovaný seriál Simpsonovi zahájil své vysílání v roce 1989 a nové díly vznikají dosud. Za tu dobu Simpsonovi nasbírali sedm set devatenáct epizod a řadu zápisů v Guinessově knize rekordů. Mezi rekordy, které drží, patří nejdéle vysílaný animovaný seriál americké historie, nejdéle vysílaný americký sitcom, největší počet cen Emmy za animovaný pořad (celkem třicet), tvůrce seriálu James L. Brooks má největší počet cen Emmy (díky Simpsonovým jich získal devatenáct), největší počet hostů v televizním seriálu (přes sedm set celebrit) a to ani nepočítám řadu rekordů, které sbírají milovníci toho seriálu například v oblasti sledovacích maratonů nebo nejčastěji vytetovaných animovaných postaviček.

U nás ve Springfieldu

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete
U nás ve Springfieldu | CBS
Přestože Simpsoni patří k nejdéle vysílaným seriálům v hlavním vysílacím čase, nejdéle vysílaným televizním pořadem nejsou. Toto prvenství patří americké soap opeře U nás ve Springfiledu (Guiding Light). Program spatřil světlo světa poprvé v roce 1937 v podobě rozhlasové hry a od roku 1952 i jako seriál televizní na stanici CBS. Vysílání pořadu bylo zrušeno až v roce 2009, na televizních obrazovkách tak běžel celých padesát sedm let a za tu dobu přinesl divákům patnáct tisíc sedm set šedesát dva epizod! Statistiky uvádějí, že kdyby chtěl někdo zhlédnout všechny díly a díval se osm hodin denně včetně víkendů, potřeboval by na to sedm let.
Přestože seriál skončil převážně kvůli úbytku publika, měl stále spoustu fanoušků, kteří se s jeho koncem nemohli smířit. Výkonný producent Paul Rauch proto pracoval na navazujícím pořadu, ale přípravy přerušila jeho smrt v roce 2012. Tvůrkyně soap opery Irna Phillips založila původní dějovou linku na vlastním zážitku, když v devatenácti letech porodila mrtvé dítě. Útěchu nalezla v kázáních, vysílaných tedy rozhlasem, a na základě toho potom vznikly první rozhlasové díly.

General Hospital

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-1
General Hospital | ABC
Další americká mýdlová opera nese název General Hospital. Vysílat se začala v roce 1963 a na stanici ABC běží dodnes, tedy neuvěřitelných padesát devět let. Jedná se o nejdéle vysílanou americkou soap operu v dějinách. Za svou existenci získala čtrnáct cen Emmy a na účtu má čtrnáct tisíc epizod.
Na svém kontě má za tu dobu přes tři stovky cen a více než šest stovek nominací. Za tu dobu se také v médiích objevila spousta zajímavých informací včetně těch, které vyvolávají úsměv na rtech. Patří mezi ně třeba to, že všechna pera na stolech sestřiček jsou přilepená lepidlem, protože se často ztrácela. Každý den se také natáčí osmdesát stran scénáře, zatímco u jiných seriálů to bývá v průměru deset stran. Herci a herečky je navíc dostávají pouze několik dní předem. Produkce se také dušuje, že nikdo nečte své repliky ze čtecího zařízení, všichni musí umět scénář zpaměti. A to je obdivuhodný výkon, nemyslíte?

Coronation Street

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-2
Coronation Street | ITV
Svět mýdlových opět potřetí. Tentokrát se ale jedná o britský kousek jménem Coronation Street, který vznikl v roce 1960 na stanici ITV a stejně jako General Hospital se vysílá stále. Ovšem ačkoli je o tři roky starší, má méně epizod, „pouhých“ deset tisíc pět set sedmdesát devět. Jelikož už se ale vysílá celých šedesát dva let, patří k těm nejstarším a nejdéle vysílaným na světě.
V této soap opeře se mezitím odehrálo 146 smrtí (včetně 12 sebevražd, 24 vražd a 13 úmrtí domácích mazlíčků), 57 narození (i v taxíku, ve výtahu, na pláži, v lanovce a jedna během vánoční besídky) a 131 svatba (včetně 36 nevydařených či nelegálních, 8 s těhotnými nevěstami a 5 s bigamisty). Postava Rity obdržela 15 nabídek k sňatku, v seriálu proběhly čtyři královské návštěvy, Ken Barlow vystřídal 28 žen a vystupovalo zde 76 domácích zvířat.

Sesame Street

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-3
Sesame Street | PBS
Americký zábavní a vzdělávací pořad Sezame, otevři se také patří mezi legendy americké televizní zábavy. Pořad s loutkami Jima Hensona se vysílá od roku 1969 dosud a čítá přes čtyři tisíce šest set dílů. Je považovaný za jeden z nejlepších televizních seriálů pro děti na světě, i když největší oblíbenosti se bezesporu těší v rodných Spojených státech.
Sezame, otevři se je jedním z mála televizních pořadů určených pro děti, který se kromě dlouhé řady cen Emmy (celkově jich má podle záznamů dvě stě dvacet dva, za nejlepší pořad pro děti jich má dvanáct, zbylé jsou za další kategorie jako kostýmy, scénář, zvuk atd.) těší i z jedenácti ocenění Grammy. Co se týče počtu cen, na Sesame Street nemá žádný jiný seriál na světě.

Sändmännchen

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-4
Sändmännchen | Deutscher Fernsehfunk
Německý desetiminutový pořad pro děti jménem Sändmännchen vznikl v roce 1959 a fungoval stejně jako u nás Večerníček, krátká pohádka před spaním pro ty nejmenší. Loutka skřítka (v překladu doslova písečný mužík) byla vytvořena podle postavy Hanse Christiana Andersena Oleho Zavřiočka, který dětem na dobrou noc vypráví příběhy.
Aby to ale s tímto německým pořadem nebylo jen tak, vznikal kvůli rozdělení Německa ve dvou verzích – západoněmecké a východoněmecké. Po sjednocení Německa bylo třeba vymyslet, jak oba populární pořady spojit do jediného. Nabízela se možnost vysílání ukončit, ale proti tomu se zvedla velká vlna nevole. Diváci dali jasně najevo, že o svého oblíbeného písečného mužíka nechtějí přijít. Role se tedy ujali nově vznikající soukromé televizní stanice MDR a ORB, které seriál nejen reprízovaly, ale točily i nové epizody. V tomto formátu je pořad vysílán dodnes, jen loutkovou animaci postupně střídá animace počítačová. Za uplynulých šedesát tři let si Sändmännchen připravil přes dvacet dva tisíc epizod.

Blue Peter

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-5
Blue Peter | BBC
A ačkoli by se mohlo zdát, že právě Sändmännchen je nejdéle vysílaným pořadem pro děti, není tomu tak. Toto prvenství patří britskému pořadu Blue Peter. Ten se začal vysílat v roce 1958 a jedná se o nejdéle vysílaný pořad pro děti na světě. Magazín pro děti plný rozhovorů, vyrábění, zajímavých informací a soutěží vysílá BBC dodnes a za těch šedesát čtyři let jeho existence bylo natočeno přes pět tisíc epizod.
A odkud se vzal jeho název? Hlavním motivem pořadu je totiž námořnictví. Pořad za dobu své existence prorostl britskou kulturou. V Londýně a Salfordu existují zahrady Blue Peter s řadou zábavních prvků a outdoorových aktivit. Díky pořadu se také v zemi ujala různá jména pro domácí mazlíčky, pro psy například Petra, Shep nebo Goldie. Populární jsou ale i želvy, kočky a papoušci.

Play School

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-6
Play School | ABC
Play School je druhým nejdéle vysílaný pořadem pro děti. Tento australský pořad stanice ABC se začal produkovat v roce 1966 a čítá přes čtyři a půl tisíce epizod. Jedná se o dopolední vzdělávací program pro předškoláky a v Austrálii je velmi populární. Zajímavostí je, že se jednalo o australskou verzi stejnojmenného britského pořadu, který ale své vysílání v roce 1988 ukončil. Australská verze běží dál a bylo dokonce uvedena do televizní síně slávy, a to jako historicky třetí pořad.
Stejně jako řada jiných letitých televizních pořadů nejprve vysílal naživo. Tento pořad už stihl odchovat několik generací australských dětí, které na něj nezanevřely ani v dospělosti. Populární jsou zejména hodiny, které se v něm objevují. Původní téma rakety a květin vystřídal vlak se železniční stanicí a maketou vláčku. Moderátoři mohou na hodinách posunovat čas dopředu i zpátky tak, jak to odpovídá tématům jednotlivých dílů.

Sazae-san

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-7
Sazae-san | Fuji Television
A míříme do Asie. Zde má domov nejdéle vysílaný animovaný seriál na světě. Jmenuje se Sazae-san a vychází ze stejnojmenné manga od Mačiko Hasegawy. Animátorka ji vytvořila v roce 1946 a kreslila ji až do roku 1974. V říjnu roku 1969 začalo vysílání animovaného televizního seriálu společnosti Fuji Television, který zdobí japonské obrazovky dodnes. Za padesát tři let bylo natočeno přes osm tisíc tři sta epizod. Zajímavostí je, že Japonci si díky sledování tohoto seriálu vypěstovali tzv. Sazae-san syndrom, který se projevuje jako deprese, jež se objeví každou neděli večer po zhlédnutí nového dílu a jasně tak Japoncům ukáže, že víkend skončil.
Hlavní motiv vychází z příběhu dívky Sazae, kterou mnohem víc než oblékání se do kimona a líčení, aby přilákala budoucího manžela, zajímá její kůň. Hasegawa tak chtěla po skončení druhé světové války zobrazit moderní japonskou rodinu. Řada jmen a postav byla odvozena od mořských živočichů a všeho, co souvisí s mořem.

Kopi Kade

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-8
Kopi Kade | ITN
Kopi Kade je nejoblíbenější komediální seriál ze Srí Lanky, který se v této zemi vysílá od roku 1987 dosud. Třicetiminutový pořad se s humorem věnuje sociálním problémům této někdejší britské kolonie, nyní nezávislé republiky, které reprezentují obyvatelé malé vesnice. Za třicet pět let vysílání si seriál pro své diváky připravil přes tisíc osm set epizod a na Srí Lance se stále těší velké oblibě.
Název znamená v překladu bistro. Jedná se o typický srílanský podnik, který kombinuje obchod s kavárnou s občerstvením. A v něm se právě rozehrává řada příběhů. Ženy chodí do bistra nakupovat, muži v něm hrají různé společenské hry. V seriálu se mluví sinhálštinou, která je nejrozšířenějším jazykem v zemi, používá ji šestnáct milionů lidí.

Des chiffres at des lettres

nejdele-vysilane-televizni-porady-na-svete-9
Des chiffres et des lettres | France 3
A zapomenout bychom neměli ani na Francii. V ní je nejdéle vysílaným pořadem soutěž Des chiffres at des lettres, kterou vyrábí francouzská televize od roku 1965 dosud. Zpočátku byl pořad vysílán pod původním názvem Le Mot le plus Long, ale od roku 1974 se změnil a tak tomu už zůstalo. Hra je založená na schopnostech počítat a na znalosti slovní zásoby soutěžících. Později se jím inspirovala britská BBC pro svůj pořad Countdown. Des chiffres at des lettres se vysílá také v Quebecu, francouzsky mluvící části Kanady.
A u nás? Nikoho asi příliš nepřekvapí, že nejdéle vysílaným pořadem v České republice plné trenérů jsou Branky, body, vteřiny (nepřetržitě od roku 1956 a s dvaceti pěti tisíci díly) a druhé místo patří Večerníčkovi (přes dvacet tisíc dílů), který zdobí naše obrazovky od roku 1965. A seriál jako takový? Těmi nejdéle uváděnými jsou Ulice a Ordinace v růžové zahradě. Oba pořady měly premiéru v září 2005 a vysílají se dodnes, byť se Ordinace přesunula na slovenskou televizi Voyo. Může si gratulovat k více než tisíci dvěma sty díly, Ulice jich má již přes čtyři tisíce.