Méně známí animovaní hrdinové. Znáte jména jako Marsupilami, inspektor Šikula nebo Snorks?

Méně známí animovaní hrdinové. Znáte jména jako Marsupilami, inspektor Šikula nebo Snorks?
Lucky Luke | Morris
Zde je tedy další výběr animovaných pořadů, které si většina bude pamatovat jen díky vedlejším produktům, jakými byly obtiskovací obrázky ve žvýkačkách, sběratelské figurky nebo časopisy.

Marsupilami

Poprvé se postavička Marsupilamiho (fiktivního zvířete, které připomíná leoparda, má převislé psí uši a neuvěřitelně dlouhý ocas) objevila v roce 1952 ve francouzsko-belgickém komiksovém časopisu Spirou. Jeho autorem je belgický výtvarník André Franquin, který vytvořil také komiks Gaston. Přestože je tedy Marsupilami evropského původu, první seriálová verze vznikla v roce 1993 v produkci Walt Disney Studios. Dočkal se ale jen jedné sezóny a v roce 1994 byl ukončen. K návratu Marsupilamiho na televizní obrazovky došlo v roce 2000, kdy vznikl stejnojmenný francouzský animovaný seriál, který měl pět sezón.
Marsupilami
Marsupilami | France 3
První řada se jmenuje pouze Marsupilami a hlavními hrdiny jsou v ní Marsupilami, jeho žena a jejich tři mláďata Bibi, Bibu a Bobo a dobrodružství, která v rodné džungli zažívají. Druhá řada z roku 2003 nese podtitul Mon ami Marsupilami a na řadu se už dostávají i lidští přátelé Marsupilamiho, členové rodiny Du Jardinových, kteří se usadili nedaleko. Ve třetí a čtvrté řadě (od roku 2009 do roku 2011) s názvem Houba Houba Hop! rodinu Du Jardinových vystřídala vědkyně Diane a její synovec Hector. A v zatím poslední sezóně z roku 2012 s názvem Nos voisins les Marsupilamis se Marsupilami a spol. spřátelí s rodinou veterináře Bernarda Vanderstadta, který se do džungle přestěhoval se svými čtyřmi dětmi.
Kromě komiksů a televizních seriálů se Marsupilami dočkal i videohry a dokonce je po něm pojmenovaný i asteroid. V roce 2012 byl natočen hraný snímek Po stopách Marsupilamiho a od roku 2019 je ve výrobě počítačově animovaný seriál.

Snorks

Další původně belgický komiks, jehož autorem je Nic Broca a který poprvé vyšel v roce 1982. Seriál vznikl o dva roky později pod hlavičkou společnosti Hanna-Barbera pro stanici NBC, která chtěla konkurenční animovaný pořad ke stále populárnějším Šmoulům. Snorks se vysílali pět let (1984 – 1989). Ačkoli nebyli tak populární jako modří skřítci, svou fanouškovskou základnu si získali. Ve své době vznikala i řada vedlejších produktů s těmito roztomilými podvodními tvory včetně obtisků do žvýkaček, sešitů, oblečení, plyšáků nebo sběratelských postaviček.
Snorks
Snorks | Hanna-Barbera Productions
Hrdiny seriálu Snorks (který bychom mohli volně přeložit jako Šnorchlíci) jsou malé, barevné antropomorfní mořské bytosti, které žijí v podmořském světě zvaném Snorkland, v němž zažívají různá dobrodružství. Na hlavách mají šnorchly, které používají k rychlému pohybu ve vodě, ale umí jimi vydávat i různé zvuky.

Rainbow Brite

Vznik Rainbow Brite souvisí s přáníčky, na kterých se tato duhová postavička objevila poprvé v roce 1984. Ještě téhož roku ale vznikl i animovaný seriál a společnost Hallmark Cards prodala práva i Mattelu, což znamenalo, že se začaly vyrábět i hračky a další licencované produkty. Seriál Rainbow Brite běžel v letech 1984 až 1986 a vyprávěl příběh holčičky Brity, jejímž úkolem je s pomocí přátel ochraňovat všechny barvy v Duhové zemi. V roce 1985 byl natočený i celovečerní animovaný film Rainbow Brite and the Star Stealer, ale velkého zájmu diváků ani kritiků si neužil. Přesto se v roce 2014 Rainbow Brite dočkala ještě třídílného rebootu v produkci Hallmarku.
Rainbow Brite
Rainbow Brite | DIC Entertainment
Ani u nás ale nebyl seriál nijak extra populární, a to útočil i pomocí hraček a jiných produktů. V roce 1991 totiž v Čechách vycházel magazín jménem Duhová Regina (proč došlo k přejmenování postavičky, nevíme), komiksový časopis plný příběhů a úkolů z Duhové země. I ten ale po sedmi číslech skončil.

Droopy: Master Detective

Droopy je velmi netradiční baset, který neustále hovoří stejně monotónním hlasem a nic ho nevyvede z míry, proto také tak dokonale řeší po boku svého syna různé kriminální případy. Možná proto ale nezaznamenal takový úspěch, jak stanice Fox Kids doufala.
Droopy
Droopy | Hanna-Barbera Productions
Seriál Droopy vznikl jako spin-off seriálu Klukoviny Toma a Jerryho, ve kterém se objevily postavy Droopyho a jeho syna Drippla poprvé. Droopy se natáčel pouze jednu sezónu od roku 1993 do roku 1994 a připravil si pro publikum třináct epizod.

Růžový panter

Postavu Růžového pantera znají hlavně všichni dospělí díky úvodním a závěrečným titulkům k oblíbeným komediím série Růžový panter s Peterem Sellersem v hlavní roli. Postavička potrhlého pantera se ale divákům a divačkám líbila tolik, že nakonec začala žít vlastním životem. Vysloužila si nejen animovaný seriál, ale i komiksové knihy, různé licencované produkty a dokonce i několik videoher.
The Pink Panther Show
The Pink Panther Show | DePatie-Freleng Enterprises (DFE)
První animovaná groteska s Růžový panterem vznikla v roce 1964, ale známou postavičku byste v nich jen velmi těžko poznávali. Animace nebyla příliš povedená, takže to filmaři zkusili znovu v roce 1969 s pořadem The Pink Panther Show, sérií animovaných grotesek, ve kterých samozřejmě vystupoval i inspektor Clouseau. Pořad vznikal pro stanici NBC až do roku 1980. Za tu dobu si připravil sto třicet epizod v průměru kolem šesti nebo sedmi minut. Aby ale pořad nebyl tak krátký, doplňovaly ho další animované grotesky, mezi kterými asi nejvíc zaujal The Ark and the Aardvark o věčném pronásledování mravence nemotorným mravenečníkem.
The Ant and the Aardvark
The Ant and the Aardvark | DePatie-Freleng Enterprises (DFE)
V roce 1993 se Růžový panter na dva roky vrátil v podobě nového televizního seriálu The Pink Panther a za dvě sezóny bylo natočeno šedesát zhruba dvacetiminutových epizod. Zajímavostí je, že v tomto seriálu Růžový panter více mluví, do té doby to dělal opravdu výjimečně. Seriál byl v roce 1994 nominovaný na cenu Emmy za hudbu.

Lucky Luke

Postava Luckyho Luka patří v tomto výběru určitě k těm známějším. Nejenže vychází z populární komiksové předlohy, ale dočkal se i hraného snímku s Terencem Hillem v hlavní roli. Postavu Luckyho Luka vytvořil v roce 1946 belgický výtvarník Morris, který na něm zpočátku pracoval sám. Od roku 1955 ale utvářel autorskou dvojici s Reném Goscinnym, s nímž spolupracoval až do jeho smrti v roce 1977. Od 80. let Morris tvořil komiks sám nebo s dalšími autory, po jeho smrti (2001) pokračovalo v jeho díle mnoho spisovatelů a kreslířů.
Lucky Luke
Lucky Luke | France 3/ARD
Lucky Luke se odehrává na Divokém západě a jeho hlavní hrdina je pistolník, který je rychlejší než jeho vlastní stín. Všude ho doprovází jeho kůň Jolly Jumper, velmi často i pes Tramtabum, největšími nepřáteli jsou pro něj bratři Daltonovi. Jednotlivá dobrodružství jsou plná humorných prvků parodujících westernový žánr. První animovaný seriál vznikl v roce 1983 v koprodukci Francie a USA. Vysílal se však pouze rok a za tu dobu vzniklo dvacet šest epizod. V roce 2001 vznikl nový animovaný seriál s názvem Nová dobrodružství Lucky Luka. Vysílal se dva roky a připravil si padesát dva epizod, které vyprávěly Lukova dobrodružství z komiksové předlohy. Postupně vznikly i dva seriálové spin-offy – Rintinťulpas z roku 2006 a Bratři Daltonovi z roku 2010.
Na začátku jsem zmínila hranou verzi filmu Lucky Luke s Terencem Hillem. Byl natočený v roce 1991 a ještě téhož roku se dočkal pokračování. V Itálii ale vznikl i osmidílný seriál The Adventures of Lucky Luke opět s Terencem Hillem, který pořad produkoval i režíroval. Původně měl mít třináct dílů, ale po tragické smrti Hillova syna Rosse herec projekt ukončil. Nešlo však o jediné hrané verze Luckyho Luka, další dvě vznikly ve francouzské produkci. První je z roku 2004, jmenuje se Daltoni a role Luka se ujal Til Schweiger. Druhý film Rychlejší než vlastní stín vznikl o pět let později a pistolníka v něm ztvárnil Jean Dujardin.
mene-znami-animovani-hrdinove-znate-jmena-jako-marsupilami-inspektor-sikula-nebo-snorks
Rintinťulpas | Xilam
Zapomenout ale nesmím ani na tři animované filmy. První s názvem Šťastný Luke - Daisy Town je z roku 1971 a jedná se o úplně první filmovou nebo seriálovou verzi tohoto komiksového příběhu. V roce 1978 vznikl film Balada o bratrech Daltonových a třetím snímkem je Lucky Luke na Divokém západě z roku 2007.
Kromě komiksů a různých filmových či seriálových adaptací se Lucky Luke dočkal i videoher, deskových her nebo sběratelských figurek a dalších hraček. Zajímavostí také je, že velkou kontroverzi vzbudila cigareta, kterou má Lucky Luke nestále v puse. Morris se musel roky hájit, že je to stejný charakteristický rys, jakým je pro Pepka námořníka nebo Maigreta fajfka, ale nakonec se rozhodl, že bojovníkům proti kouření vyhoví a v roce 1983 nahradil Lukovu cigaretu stéblem trávy. V roce 1988 za to dostal cenu od Světové zdravotnické organizace.

Inspektor Šikula

Ne příliš bystrý inspektor Šikula připomíná postavu inspektora Clouseaua – potácí se kolem svých případů a ničemu nerozumí. Naštěstí mu pomáhají geniální vynálezy jako vyskakovací kolečkové brusle, vysunovací robotické ruce nebo čepice s vrtulí místo helikoptéry.
Inspektor Šikula
Inspektor Šikula | DIC Entertainment
Animovaný seriál Inspektor Šikula (Inspector Gadget) vznikl v roce 1983, vysílal se do roku 1986 a za tu dobu vzniklo osmdesát šest epizod. Seriálového návratu se Inspektor Šikula dočkal až v roce 2015 v podobě počítačově animovaného pořadu. V průběhu čtyř sezón bylo natočeno padesát dva dílů po dvaceti minutách. A ačkoli u nás se Šikula příliš neujal, v USA patří mezi velmi oblíbené pořady. Svědčí o tom i fakt, že byl původní seriál v roce 2009 zvolený americkou společností IGN padesátým čtvrtým nejlepším animovaným televizním seriálem.
Kromě animované podoby se ale Šikula dočkal i dvou hraných snímků. První Inspector Gadget s Matthewm Broderickem v hlavní roli vznikl v roce 1999 a druhý pak v roce 2003, Brodericka už ale v hlavní roli nahradil French Stewart.

Medvídci mývalové

Kanadský animovaný seriál Medvídci mývalové (The Raccoons) z roku 1985 vypráví příběhy mývala Berta a jeho sousedů Ralpha a Melissy. Společně zažívají úžasná dobrodružství a zabrání lstivému boháči Cyrilovi, aby se jich zbavil a jejich rodný les celý vytěžil. Medvídci mývalové mají pět sezón (celkem šedesát dílů), u nás se vysílali v rámci oblíbeného Magionu a většina diváků na ně ráda vzpomíná, i díky tomu se tento pořad stále těší velmi vysokému hodnocení 78 %!
Medvídci mývalové
Medvídci mývalové | CBC
Od roku 2018 vzniká reboot tohoto seriálu The Raccoons, který by měl odstartoval ještě letos halloweenským speciálem s titulem When Raccoons Fly! Ihned poté by měl následovat samotný seriál, jehož tvůrcem je i autor původního pořadu Kevin Gillis.