Skippy, Čáryfuk nebo Goro, bílý pes? U jakého hraného seriálu pro děti jste nejvíc brečeli, nebo se smáli?

Skippy, Čáryfuk nebo Goro, bílý pes? U jakého hraného seriálu pro děti jste nejvíc brečeli, nebo se smáli?
Čáryfuk | ITV
Mezi jeden z nejznámějších určitě patří švédský seriál Pippi dlouhá punčocha, který ČT občas reprízuje, takže jej mohou sledovat i naše děti. U těch ostatních to už ale moc neplatí. Kdo si je před lety nekoupil na DVD nebo si pořady nenahrával na VHS, už tuto retro podívanou asi nikdy neuvidí. Pojďme si je připomenout.
Skippy
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali-3
Skippy | Nine Network Australia
Australský seriál Skippy (v originále Skippy The Bush Kangaroo) z roku 1967 od tvůrců Lee Robinsona a Dennise Hilla představil divákům rodinu ovdovělého strážce parku Matta Hammonda, do které patří jeho dva synové - devítiletý Sonny, čtrnáctiletý Mark a Sonnyho mazlíček - inteligentní klokanice Skippy, která Sonnymu a jeho otci pomáhá řešit různé problémy související se životem v národním parku. Australská televize natočila od roku 1967 do roku 1969 celkem tři série s devadesáti jedna díly po zhruba třiceti minutách. Zajímavostí je, že v českém překladu je Skippy samec, nikoli samice, jak je tomu v originále a že mlaskavý zvuk, který Skippy používá, s klokany nesouvisí, vůbec takový zvuk nevydávají. Řada z nás si navíc jistě pamatuje i úvodní znělku seriálu, kterou jsme si notovali spolu s originálem: "Skippy, Skippy, věrný je nás kamarád, holky, kluci, každý má Skippyho rád."
Čáryfuk
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali
Čáryfuk | ITV
Britský komediální fantasy seriál Čáryfuk (v originále Catweazle) natočila společnost London Weekend Television v letech 1970 až 1971. Vznikly dvě série o třinácti dílech. Každá epizoda měla zhruba dvacet pět minut a vyprávěla různá dobrodružství potrhlého a ne příliš schopného kouzelníka Čáryfuka, jeho ropuchy Touchwooda (Tačvůda) a lidských chlapců Edwarda (v první sérii) a Cedrika (v sérii druhé). Čáryfuk je čarodějem z 11. století, kde ho pronásledovali Normané, vlivem nepovedeného kouzla se ztřeštěný, na hygienu nedbající mág přenesl do roku 1970. Musí se pokusit přijít na to, jak se dostat zpátky do své doby a zároveň pomoci novému nečekanému příteli Edwardovi, zvanému Mrkev z nedaleké farmy. Tvůrcem seriálu je Richard Carpenter, který na základě svých scénářů vydal i dvě knihy o Čáryfukovi. Kromě našich končin a Anglie byl seriál populární i v jiných evropských zemích, včetně Německa, ve kterém se letos Čáryfuk dočkal filmového zpracování v podobě nové rodinné komedie.
Anna ze Zelených vršků
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali-7
Anna ze Zelených vršků | CBC
Kanadský seriál Anna ze Zelených vršků z roku 1985 vychází z románové série od Lucy Maud Montgomeryové. Hlavní hrdinkou jejích příběhů je osiřelá dívka Anna Shirleyová (Megan Follows), která najde nový domov u svých opatrovníků – sourozenců Marilly (Colleen Dewhurst) a Matthewa Cuthbertových (Richard Farnsworth). Ti sice chtěli původně přijmout chlapce, aby jim pomáhal s hospodářstvím, ale odvážná Anna s velkou fantazií a vlastním pohledem na svět si brzy získá srdce nejen jich, ale i všech v okolí. O jiných Anniných dobrodružstvích a dalších kapitolách její životní cesty pak vyprávěl seriál Anna ze Zelených vršků: Další osudy.
Zajímavostí je, že role přísné Marilly byla během roční série konkurzů na tu pravou Anne Shirleyovou nabídnuta Katharine Hepburn (tedy zhruba v roce 1984). Katherine roli odmítla, a to i přes to, že v roce 1934 velmi stála o roli Anny v jedné z prvních filmových adaptací tohoto slavného románu. Přála si ale, aby režisér Kevin Sullivan obsadil do role Anny Shirleyové její praneteř Schuyler Grant. Režisérovi se dívka líbila, ale jelikož seriál vznikal v kanadské produkci a podle jedné z nejslavnějších kanadských knih, trvalo vedení na obsazení kanadské herečky do role hlavní hrdinky. Američanka Schuyler Grant tak byla ze hry a mezi třemi tisíci kandidátkami si roli vybojovala Megan Follows. Sullivan ale Grantovou obsadil alespoň do role Anniny kamarádky Diany Barryové.
Goro, bílý pes
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali-4
Goro, bílý pes | Česká televize
Legendární japonský seriál Goro, bílý pes z roku 1980 vycházel ze stejnojmenné dvojdílné knižní předlohy od Džuka Nišimury. Seriál měl devět padesátiminutových dílů a sledoval dobrodružný příběh dívky Reiko a jejího věrného psa Gora. Reiko žije po smrti matky jen s otcem a největší útěchou je jí v době smutku její pes. Jednoho dne si ale otec vezme Gora na lov medvěda. Šelma otce zabije a Goro se ztratí, nešťastná dívka se vydává na pouť skrze Japonsko, aby svého čtyřnohého přítele našla, navíc se jí vstříc vydává i sám Goro...
Goro je japonský špic Kišú-inu a v Japonsko má toto plemeno statut národní památky. O to zajímavější je fakt, že seriál si v zemi vycházejícího slunce téměř nikdo nepamatuje, zatímco u nás se stal legendou. Jedinečný byl tento seriál i tím, že teskně znějící znělku nikdo nepřezpíval do češtiny, byla vysílána v japonském originále a o to zajímavější pro nás byla. Hlas pak hlavní hrdince Reiko propůjčila Jitka Molavcová.
Dva roky prázdnin
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali-2
Skippy | Nine Network Australia
Seriálová šestidílná verze slavného románu Julese Verna Dva roky prázdnin z roku 1974 vznikla v koprodukci Francie, Rumunska, Německa a Švýcarska. Natáčení probíhalo v Rumunsku, v Černém moři. Ačkoli se seriál jmenuje Dva roky prázdnin, není přesnou adaptací románu, objevují se v něm totiž i prvky za dalších Verneho knih jako Patnáctiletý kapitán, Cestovní stipendia, Děti kapitána Granta a Tajuplný ostrov. I děj příběhu je posunut v čase. Jules Verne zasadil začátek svého románu do roku 1860 a na opuštěném ostrově uvízlo patnáct chlapců od osmi do čtrnácti let. V seriálu se ale píše 1882 a prázdninový výlet plachetnicí se pro skupinu osmi chlapců z prominentních novozélandských rodin změní v boj o přežití, když je bouře zavane na širé moře a oni skončí na opuštěném odlehlém ostrově. Za zmínku rozhodně stojí úvodní píseň Dva roky prázdnin, kterou v češtině nazpíval Karel Černoch. Takže vzhůru na palubu, dálky volají.
Robin Hood
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali-5
Robin Hood | ITV
Britský mysteriózní dobový seriál Robin Hood z roku 1984 začala Česká televize nejdříve vysílat v hlavním vysílacím čase na konci 80. let. Později ale pořad přesunula do pořadu Vega pro děti a mládež. Hlavním hrdinou příběhu byl Robin z Loxley (Michael Praed), který spolu se svými přáteli zbojníky a milovanou Marianou touží ochraňovat nevinné a zatočit se zlotřilou vládnou krále Jana a jeho poskoka šerifa z Nottinghamu. Seriál vznikal od roku 1984 do roku 1986 a dočkal se tří sérií s celkem dvaceti šesti díly po padesáti minutách. Ve třetí řadě nahradil v hlavní roli přitažlivého hnědovlasého Michaela Praeda blonďatý Jason Connery. Důvodem bylo to, že Michael Praed dostal nabídku na muzikál na Broadway, kterému dal před seriálem přednost. Jeho Robin tak byl na konci druhé řady zabit a nahrazen postavou Roberta z Huntingdonu. Znělku k seriálu, přesněji řečeno veškerou hudbu k seriálu složila irská skupina Clannad (do které patřila i Enya).
Vilém Tell
skippy-caryfuk-nebo-goro-bily-pes-u-jakeho-hraneho-serialu-pro-deti-jste-nejvice-breceli-nebo-se-smali-1
Čáryfuk | ITV
Koprodukční seriál Vilém Tell vznikal ve spolupráci Velké Británie, Francie a USA v letech 1987 až 1989 a vyprávěl příběh švýcarského národního hrdiny ze 14. století, který stanul v čele povstání proti habsburskému místodržícímu Albrechtu Gesslerovi. V hlavní roli seriálu se představil americký herec Will Lyman. Po premiéře druhé řady, byl seriál v roce 1989 sestříhám do podoby celovečerního filmu, který ale dopadl katastrofálně. Nicméně původní seriál si svou kvalitu udržel a byl slušnou konkurencí Robinu Hoodovi. Za dva roky natáčení vzniklo sedmdesát dva dílů o délce 26 minut.
Děti z kouřové hory
Děti z Kouřové hory
Děti z Kouřové hory | South Pacific Television Corporation
Děti z kouřové hory je novozélandský dobrodružný seriál z roku 1979. Měl třináct zhruba půlhodinových dílů a jeho tvůrcem je Roger Simpson. Hlavními hrdiny příběhu jsou děti z malého městečka na úpatí sopky. Píše se rok 1900 a Sarah Jane právě přicestovala z Anglie na Nový Zéland se svým dědečkem sirem Pembertonem, jež sem přijel na doporučení svého lékaře. Krátce po příjezdu dědečka napadne, že by na zdejší maorské půdě s termálními prameny vybudoval lázně, původní obyvatelé ostrova o tom ale nechtějí ani slyšet, neboť zdejší půda je pro ně posvátná. S přísunem nových obyvatel se začínají vyhrocovat spory mezi Maory a bílými osadníky a uprostřed toho všeho vznikají nová dětská přátelství a dobrodružství všedních dní. Vezmou si dospělí z dětí příklad a začnou ctít nejen své sousedy, ale i přírodu kolem sebe?
Jack Holborn
Patrick Bach
Jack Holborn | Bernd Burgemeister, George Ass. Ltd./TV-60 Filmproduktion
Dobrodružný seriál Jack Holborn, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Leona Garfielda natočilo Německo ve spolupráci s Velkou Británií a Novým Zélandem v roce 1981, u nás ho vysílala Česká televize naposledy v roce 2008. Seriál odehrávající se na konci 18. století měl dvanáct půlhodinových dílů a sledoval příběhy osiřelého chlapce Jacka Holborna, který se snaží najít své rodiče. Ti se mu zjevují ve snech spolu se záhadným kapitánem a lodí jménem Kráska Molly. Když loď přistane v přístavu v Bristolu, kde Jack bydlí, rozhodne se chlapec utéct od provazníka, u kterého pracuje a vydá se na velké námořní dobrodružství, na jehož konci se dozví pravdu o svých rodičích.
Natáčení se stěhovalo mezi Chorvatskem (Split, Dubrovník, Trogir a Zadar), Cookovými ostrovy (scény na písečných plážích) a filmových studiem v Aucklandu na Novém Zélandě.