Doktorka Quinnová, Sněžná řeka nebo Salón Elliot. Romantické seriály 90. let vsázely na dobovou atmosféru

Doktorka Quinnová, Sněžná řeka nebo Salón Elliot. Romantické seriály 90. let vsázely na dobovou atmosféru
Salón Elliot | BBC
Zatímco v předcházející dekádě jsme měli na výběr z poměrně velké škály žánrů – fantasy, historické nebo kriminální projekty –, seriály z 90. let převážně vsázely na dobové kulisy. V sítích mého výběru totiž uvízly takové rybky jako Doktorka Quinnová nebo Salón Eliott. Pojďme si je proto připomenout. A nebojte, na řadu se dostane i legendární Ally McBealová.

Doktorka Quinnová

doktorka-quinnova-snezna-reka-nebo-salon-elliot-romanticke-serialy-90-let-vsazely-na-dobovou-atmosferu-1
Doktorka Quinnová | CBS
Doktorka Quinnová (Dr. Quinn, Medicine Woman, 1993) je americký seriál odehrávající se v polovině 19. století (1867 – 1873) v městečku Colorado Springs, do kterého přijíždí doktorka Michaela Quinnová. Ženská lékařka byla na tuto dobu velmi neobvyklým jevem, a tak se mladá žena musí vypořádat nejen s novým životem na malém městě, ale i s předsudky, které místní obyvatelé mají. Seriál vznikal mezi lety 1993 a 1998 a Colorado Springs představovalo westernové městečko Paramount Ranch v Kalifornii. V roce 2018 ho ale zničil požár.
V hlavních rolích doktorky Quinnové a Byrona Sullyho hráli Jane Seymour a Joe Lando. Přijmout roli v tomto seriálu bylo pro Jane v dané době otázkou přežití. Krátce před natáčením totiž zjistila, že její manžel zpronevěřil veškeré peníze a že jí po něm zbyl dluh devět milionů dolarů. Aby ochránila sebe, své děti a dům, byla ochotná přijmout jakoukoli roli, kterou jí nabídnou. Doktorka Quinnová se objevila jako první.
Natočeno bylo celkem šest sérií se sto čtyřiceti devíti epizodami. Po Gunsmoke z roku 1955 se jedná o nejdéle vysílaný televizní westernový seriál. Navíc je to nejdéle produkovaný seriál daného žánru s hlavní ženskou postavou, která je navíc založená na skutečné osobě – doktorce Susan Anderson z amerického Colorada, které nikdo neřekl jinak než doktorka Susie.
Na seriál navazovaly i dva televizní filmy – Doktorka Quinnová z roku 1999 a Doktorka Quinnová: Srdce na dlani z roku 2001.

Salón Eliott

Stella Gonet, Louise Lombard
Salón Eliott
Salón Eliott (The House of Eliott, 1991) byl britský dobový seriál ze světa módy. Dočkal se tří sérií a jeho natáčení skončilo v roce 1994. V celkem třiceti čtyřech epizodách se odehrával příběh dvou sester – Beatrice a Evangeline Eliottových, které se po smrti otce snaží ve dvacátých letech dvacátého století uživit, a proto si založí vlastní módní salon. V hlavních rolích se představily Louise Lombard a Stella Gonet.
Salón Eliott byl posledním televizním seriálem, který vznikl v původní budově BBC Television Centre v Londýně. Exteriéry pak BBC natáčelo v Bristolu, sídlo sester Eliottových se nacházelo v ulici Berkeley Square 24 a dodnes v něm sídlí reklamní agentura Taylor and Taylor jako tehdy.
Tvůrkyněmi byly Eileen Atkins a Jean Marsh, které jsou kromě Salónu Eliott podepsané i pod britským historickým seriálem Upstairs, Downstairs. Zajímavostí je, že ani jedna z žen netušila, že po třetí sérii BBC seriál zruší a k dalšímu pokračování již nedojde, proto finále třetí řady nemá uzavřený konec a mnoho otázek ohledně budoucnosti hlavních postav zůstává nevyjasněných.

Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů

Joelene Crnogorac, Andrew Clarke, Guy Pearce
Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů | The Family Channel
Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů (Snowy River: The McGregor Saga, 1994) zastupuje australskou televizní tvorbu. Inspirací pro vznik seriálu byla slavná báseň The Man from Snowy River od Banja Patersona, která inspirovala také vznik dvou australských filmů Muž od Sněžné řeky z roku 1982 a Návrat ke Sněžné řece z roku 1988.
Děj seriálu Sněžná řeka vypráví příběhy rančera Matta McGregora, jeho tří dětí a sousedů z nedalekého města Paterson's Ridge. Za zmínku určitě stojí, že jedné z hlavních rolí se tehdy ujal Guy Pearce a že se mezi hosty v seriálu objevilo i několik dalších slavných jmen jako Josh Lucas, Hugh Jackman, Olivia Newton-John, Frances O'Connor nebo Ben Mendelsohn.
Seriál byl v Austrálii velmi oblíbený, o čemž svědčí i nominace na australské televizní ceny Logie z roku 1996 pro nejpopulárnější televizní pořad.

Scarlett

doktorka-quinnova-snezna-reka-nebo-salon-elliot-romanticke-serialy-90-let-vsazely-na-dobovou-atmosferu
Scarlett | CBS
Čtyřdílná minisérie Scarlett z roku 1994 byla pokračováním legendárního nestárnoucího filmového příběhu Jih proti Severu z roku 1939. Scarlett je odhodlaná získat zpět Rhettovu lásku, bude ji to ale stát hodně sil a možná i život. Dokážou si tito dva prchliví a tvrdohlaví milenci najít k sobě cestu i přes celý oceán?
Rolí Rhetta Butlera a Scarlett O'Harové se ujali Timothy Dalton a Joanne Whalley-Kilmer a právě během tohoto natáčení tehdejší James Bond oznámil, že už roli agenta 007 hrát nebude. Převzal ji po něm jeho herecký kolega Sean Bean v titulu Zlaté oko. Nejnáročnější ale bylo natáčení pro představitelku hlavní role – její Scarlett během zmíněných čtyř dílů oblékla přes sto dvacet různých kostýmů!
Scarlettino rodné sídlo Tara bylo pro potřeby seriálu opět postaveno podle záběrů z původního filmu a fotografií. Originál byl v té době již zbořen. Výpravě, maskám a kostýmům byla věnována velká pozornost, není tedy divu, že právě v této oblasti si Scarlett vybojovala v roce 1994 dvě ceny Emmy.

Ally McBealová

Ally McBealová
Ally McBealová | 20th Century Fox Television
Ally McBealová (Ally McBeal) patří mezi nejlépe hodnocené seriály 90. let. Komediálně laděný příběh je vystavěný na rozporu dvou světů: toho všem dobře známého, reálného a světa fantazií. Díky zobrazení vnitřních představ a vnitřního hlasu hlavní hrdinky máme přehled o tom, co si Ally skutečně myslí o klientech, spolupracovnících, mužích nebo ženě svého bývalého milence. Originální a zábavný příběh navíc doplnilo i skvělé herecké obsazení: Calista Flockhart, Greg Germann, Jane Krakowski, Peter MacNicol, Lucy Liu, Portia de Rossi, Courtney Thorne-Smith, Gil Bellows a Robert Downey Jr.
Ally se natáčela od roku 1997 do roku 2002, vzniklo pět řad s celkovým počtem sto dvanáct dílů a o jedinečnosti tohoto pořadu hovoří i to, že za celou tu dobu získal sto patnáct nominací na řadu televizních cen včetně Emmy, BAFTA, Zlatých glóbů a dalších. Čtyřicet tři z těchto nominací seriál proměnil, mezi nimi i sedm cen Emmy.
Děj seriálu se odvíjí ve stejném světě jako další seriál tvůrce pořadu Davida E. Kelleyho Advokáti, což je důvod, proč vzniklo několik crossover epizod, ve kterých postava Bobbyho Donnella v podání Dylana McDermotta hostuje.

Mladí jezdci

doktorka-quinnova-snezna-reka-nebo-salon-elliot-romanticke-serialy-90-let-vsazely-na-dobovou-atmosferu-2
Mladí jezdci | MGM
Mladí jezdci (The Young Riders) mírně vybočují, protože první série vznikla již v roce 1989, takže by do výběru správně patřit neměli, ale s ohledem na to, že byl určen divačkám mladšího věku než předešlé pořady, rozhodla jsem se udělat výjimku.
Romanticky laděné westernové dobrodružství Mladí jezdi se vysílalo tři roky, od roku 1989 do roku 1992. Za tu dobu bylo natočeno šedesát osm epizod a v jednotlivých rolích mladých jezdců Pony Expressu se představili Josh Brolin, Stephen Baldwin, Ty Miller, Gregg Rainwater a Yvonne Suhor. Ve druhé řadě je doplnil Don Franklin, který musel před začátkem natáčení absolvovat čtyřdenní výuku jízdy na koni na kovbojském táboře.
Děj seriálu popisuje jednotlivá dobrodružství zaměstnanců Pony Expressu – jedné z prvních doručovacích služeb na území USA, která vznikla v roce 1860 a jejímž úkolem bylo převážet zásilky z východního na západní pobřeží přes nebezpečná indiánská území. Zajímavostí přitom je, že slavný Pony Express existoval pouhých osmnáct měsíců (a za tu dobu prý využil více než čtyři sta koní). Jeho jezdci sice dokázali téměř nemožné, ale rychlosti telegrafu, který byl vynalezen krátce nato, konkurovat nemohli.
Práce to bylo náročná, inzerát byl naprosto jasný: „Hledáme hubené, mladé a šlachovité muže pod osmnáct let, pokročilé jezdce na koni, kteří jsou ochotní každý den riskovat život. Preferováni sirotci.“ Jedním z nejslavnějších jezdců Pony Expressu byl bez pochyby William F. Cody zvaný Buffalo Bill (v seriálu jej ztvárnil Stephen Baldwin). Jeho kolegu Jamese „Wild Billa“ Hickoka, další slavnou postavu Divokého západu, hrál James Brolin. Na rozdíl od Codyho Hickok ale pro Pony Express nikdy nejezdil, rozvážel totiž pro konkurenční společnost Russell, Waddell & Majors Freight Company.
Na závěr bych ještě zmínila sérii Hornblower z roku 1998. Nejedná se sice o klasický seriál, jde spíše o sérii několikadílných televizních filmů, ale pozornost si určitě zaslouží. Výprava byla skvělá a kombinace romantiky a dobrodružství na moři se šarmantním hlavním hrdinou (v tomto případě s tváří Ioana Gruffudda) vždy dobře fungovala.
Ioan Gruffudd
Hornblower - Rovná šance | ITV - Independent Television