Na jednu z nejikoničtějších rolí 90. let si prý její představitel nemohl zvyknout. Slabost má pro díl, který by fanoušci slavné série raději vyškrtli.

Na jednu z nejikoničtějších rolí 90. let si prý její představitel nemohl zvyknout. Slabost má pro díl, který by fanoušci slavné série raději vyškrtli.
Jurský park | Universal Pictures
Australský herec Sam Neill loni oslavil už 73. narozeniny a nabídky na výrazné charakterní úlohy mu na stole přistávají od počátku 80. let. Na kontě už měl nepřehlédnutelné výkony v oceňovaných filmech jako Posedlost (1981), Úplné bezvětří (1989) a Hon na ponorku (1990), když se ocitl v hledáčku samotného Stevena Spielberga, jenž si ho vybral pro roli Alana Granta ve velkofilmu Jurský park. Prehistorické dobrodružství samozřejmě spoléhalo primárně na dinosaury, kteří měli být hlavní diváckou atrakcí, tudíž tvůrci nechtěli obsazovat ty největší hvězdy formátu Harrisona Forda - právě představitel Indiana Jonese se přitom jevil jako ideální kandidát pro ztvárnění doktora Granta, vybaveného kloboukem a profilovaného jako skvělého teoretika, jenž se ale nenechá zahanbit ani v akční hrdinské poloze.
Sam Neill se však s touto postavou, která se v průběhu vyvíjí hlavně skrze
Joseph Mazzello, Ariana Richards, Laura Dern, Sam Neill
Jurský park | Universal Pictures
interakci s dvojicí zvídavých dětí, popasoval nadmíru dobře, a Alan Grant dnes platí za oblíbeného a ikonického filmového hrdinu. Jako protagonista se ostatně vrátil v druhém pokračování s titulem Jurský park 3 a fanoušci už netrpělivě vyhlíží celkově šestý díl, který ponese název Jurský svět: Nadvláda a který opět svede dohromady všechny tři titulní postavy původního filmu. Půjde o završení nové trilogie, jejímiž hlavními tvářemi jsou herci Chris Pratt a Bryce Dallas Howard - jelikož se ale neustále rozvíjí příběh, který odstartoval už zmíněný Jurský park, nemohou chybět ani doktor Grant, doktorka Sattlerová (Laura Dern) a Ian Malcolm (Jeff Goldblum). A málokdo pochybuje o tom, že právě tato ikonická trojice na sebe přitáhne největší pozornost.
Alan Grant je pro Sama Neilla bezpochyby životní rolí, a mnoho diváků tedy překvapí, že si k ní dlouho nemohl najít cestu. V nedávném rozhovoru pro magazín Collider herec sdílel svůj názor, že charakter Alana Granta 'rozlouskl' až v Jurském parku 3, zatímco při natáčení původního megahitu se s ním nemohl srovnat. Argumentoval přitom tím, že zkrátka nikdy nebyl jako zmíněný Ford, jemuž onen typ cool chlapíka v klobouku sedne mnohem přirozeněji. "Z mého pohledu jsem se dopracoval k tomu, jak ten charakter hrát, až při natáčení trojky, tedy poněkud pozdě. V jedničce jsem se k tomu úplně nedostal. Pořád jsem se na to snažil přijít, jak zahrát toho chlapa v klobouku? Tedy něco, co je naprosto přirozené pro někoho jako Harrison Ford. Nikoli mně. Také Chris Pratt, fantastický chlápek, nad tím hodně přemýšlel a opravdu přišel na to, jak to dělat. Je to taková speciální dovednost. Nehrajete pouze tu postavu. Potřebujete celou sadu dovedností. Potřebujete celý arzenál, abyste mohl ztvárnit akčního hrdinu, a já bych si přál tyhle dovednosti znát, když jsme točili jedničku."
Neill se rovněž krátce vyjádřil k často probíraným kvalitám třetího dílu poté, co byl dotázán na jeho názor ohledně vysmívané snové scény s velociraptorem v letadle. "Pomyslel jsem si (když scénu poprvé četl) 'To je docela cool!' (smích). Zrovna dnes jsem mluvil s někým, kdo mi říkal, že skutečně miluje Jurský park 3 a že se tomu filmu dostává nefér zacházení. Myslím, že byl z Rotten Tomatoes (zahraniční web slučující recenze). A já mu řekl 'Díky moc!' Souhlasím s tím, že posledních 10 minut je příliš zjednodušených a uspěchaných, ale řekl bych, že do toho bodu je to sakra dobré."
na-jednu-z-nejikonictejsich-roli-90-let-si-pry-jeji-predstavitel-nemohl-zvyknout-uzil-si-az-slaby-treti-dil-serie-1
Jurský park 3 | Universal Pictures
Jaký je váš názor? Máte rádi postavu Alana Granta v podání Sama Neilla, nebo litujete, že ji neztvárnil někdo s 'přirozenější aurou akčního hrdiny'? Osobně mám v této záležitosti jasno - bez charizmatického Neilla by doktor Grant nebyl úplný a žádné kdyby to nemůže zpochybnit.