Fandili jste ve Hře o trůny Malíčkovi? Tak tady máte filmové tipy, kde si jeho představitel vychutnal role záporáků

Fandili jste ve Hře o trůny Malíčkovi? Tak tady máte filmové tipy, kde si jeho představitel vychutnal role záporáků
Hra o trůny | HBO

RYTÍŘI ZE ŠANGHAJE (2003)

Rytíři ze Šanghaje
Film, který Gillena coby padoucha v roce 2003 takzvaně "udělal". Po vzoru těch nejlepších (a tím samozřejmě myslíme hlavně Alana Rickaman, jehož Hans Gruber dodnes definuje ukázkového záporáka) se Gillen představil v roli charismatického, blazeovaného a současně úlisného záporáka, který byl nečekanou přidanou hodnotou nejlepšího amerického filmu Jackieho Chana (ať už se bavíme o choreografii akčních scén nebo o hravém scénáři).

12 KOL (2009)

12 kol
Vykrádačka třetí Smrtonosné pasti, v níž musí hrdina v podání Johna Ceny plnit sérii úkolů, které mu po městě přichystal Gillem mstící se za smrt své milé. Snímek režíroval akční veterán Renny Harlin (zřejmě ne náhodou režisér Smrtonosné pasti 2) a nabídl velmi slušné, i když ničím výjimečné řemeslo. To samé platí i u Gillema, jenž je tentokrát trochu zataženější, než bychom od člověka jeho kvalit čekali. Na druhou stranu se alespoň neopakuje a hned o dva roky později nabídne fanouškům opravdové hody.

BLESK (2011)

Blesk
Tahle zapomenutá pecka z roku 2011 si bere to nejlepší jak z klasických osmdesátkových policejních filmů (hrdina v podání Jasona Stathama vytáčí šéfa k nepříčetnosti, jde si vlastní cestou a neustále hláškuje), tak z moderních britských thrillerů. A to hlavní - Gillen ve filmu doslova září jako psychopatický šílenec Weiss. Jeho maniak vraždící policajty, který nosí rozepnutou fialovou mikinu a zelené sluneční brýle, baví v každé minutě.

SÉRIE LABYRINT (2015 / 2018)

Labyrint: Vražedná léčba
Série Labyrint patří dle mého k tomu snesitelnějšímu, co vlna dystopických filmů pro mladé přinesla. V druhém a třetím dějství (Labyrint: Zkoušky ohněm z roku 2015 a Labyrint: Vražedná léčba z 2018) se navíc přidal na stranu zlých Gillen. To jednoznačně umožnilo odrostlejšímu publiku, aby mohlo celé to generické pobíhání mladých za osudem brát alespoň trošičku vážně.

QUANTUM BREAK (2016)

Quantum Break
A nakonec herní bonus v podobě akční sci-fi Quantum Break, která chtěla odvážně propojit hru a seriál (přičemž jedno ovlivňovalo vývoj druhého). Mělo jít o revoluci, ale vzhledem k tomu, že zůstalo u jediného pokusu, asi je vám jasné, že to nedopadlo. V prvé řadě proto, že seriál nebyl moc dobře natočený a samotná hra, jakkoli měla své momenty, nakonec pod vším tím pozlátkem ukrývala "pouhou" střílečku s tupě nabíhajícími nepříteli. V rámci produkčních kvalit jde ale o téměř perfektní kousek (hrají Shawn Ashmore, Dominic Monaghan nebo Lance Reddick) a Gillen je skvělý jako vždy. Tentokrát navíc jako záporák nečernobílý, neboť jde proti nejlepšímu příteli.