Ve věku 73 let zemřel oblíbený slovenský herec Marián Labuda

Ve věku 73 let zemřel oblíbený slovenský herec Marián Labuda
Marián Labuda (foto: Česká televize) | NFA
ve-veku-73-let-zemrel-oblibeny-slovensky-herec-marian-labuda
Vesničko má středisková (1985 - János Bán a Marián Labuda | NFA
Marián Labuda se narodil 28. října roku 1944 v obci Hontianske Nemce do rodiny venkovského krejčího. Díky poslechu rozhlasových her si zamiloval divadlo. Fakultu bratislavské VŠMU absolvoval roku 1964 a následné angažmá přijal ve Slovenském národním divadle. Na bratislavské Nové scéně působil až do roku 1989. Vystupoval též v pražském Divadle na Vinohradech, v brněnském Národním divadle, v Městském divadle Zlín nebo v rámci Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě.
U filmu debutoval v psychologickém filmu Kým sa skončí táto noc (1966), kde hrál jednoho z dvojice mladých instalatérů, kteří hledají v nočních podnicích erotická dobrodružství. Po řadě menších – především komických – rolí ho režisér Juraj Herz obsadil do role italského mafiána v parodii Buldoci a třešně (1981).
Marián Labuda (1944 - 2017) Narodil se na Zvolensku v rodině venkovského krejčího. Lásku k divadlu v...
ve-veku-73-let-zemrel-oblibeny-slovensky-herec-marian-labuda
Vesničko má středisková (1985 - János Bán a Marián Labuda | NFA
Bez debat největší popularitu Mariánu Labudovi přinesla postava řidiče Pávka v hořké komedii Jiřího Menzela Vesničko má středisková (1985), která byla nominována na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Podsaditý šofér Pávek se tu představil v roli mentora mentálně zaostalého Otíka (János Bán) a tato herecká dvojice vstoupila do dějin československé kinematografie.
Roming
Roming (2007) | če
Od té doby se stal z Labudy vyhledávaný filmový herec, který se představil například ve snímcích Anděl svádí ďábla (1988), Akumulátor 1 (1993), Záhrada (1995), Král Ubu (1996), Lotrando a Zubejda (1997), Obsluhoval jsem anglického krále (2006) nebo Roming (2007). Za vedlejší roli v Záhradě obdržel Labuda sošku Českého lva.
Záhrada
Na mezinárodním poli se Labuda představil ve filmu slavného maďarského režiséra Istvána Szabóa Schůzka s Venuší (1991). Naposledy jste ho mohli vidět v oblíbené pohádce Jiřího Stracha Anděl Páně 2 (2016).
ve-veku-73-let-zemrel-oblibeny-slovensky-herec-marian-labuda-1
Anděl Páně 2 - Marián Labuda
Kromě divadelního, filmového a televizního herectví se Marián Labuda věnoval též psaní novinových sloupků. Krátké texty dokonce vyšly v knize Oči v sloupek. Hereckou profesi zdědil po známém otci Mariánu Labudovi též jeho syn Marián (ročník 1974).