Yoda hraný opicí a David Hasselhoff jako Boba Fett aneb Desítka faktů, které nejspíš nevíte o Star Wars

Yoda hraný opicí a David Hasselhoff jako Boba Fett aneb Desítka faktů, které nejspíš nevíte o Star Wars
Náhradník
Harrison Ford nebyl zdaleka první volbou pro kultovní roli pašeráka Hana Sola. Před jeho obsazením byli pro George Lucase vážnými kandidáty Burt Reynolds, Al Pacino, Jack Nicholson, Kurt Russell nebo Christopher Walken.
Opičárny, opičárny
Yodu měla původně hrát opice (ano, zvíře), která by nosila masku a v ruce držela hůl. Po několika screen-testech se ale ukázalo, že tohle vážně  fungovat nebude (mimo jiné proto, že si pořád masku sundávala).
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars
Ford chtěl zemřít
Harrison Ford si velmi přál, aby se Han Solo na konci Návratu Jediho (tedy Epizody VI) pro ostatní obětoval a zemřel, to ale u Lucase neprošlo. „Myslel jsem, že smrt Hana Sola dodá celé sáze více vážnosti a hloubky, ale Lucas mě nechtěl nechat těmi roztomilými medvídky zabít,“ uvedl Ford.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars
Temná strana konce
Návrat Jediho též mohl skončit temněji. Luke by si helmu umírajícího Dartha Vadera nasadil se slovy „Nyní jsem Vader já“ a obrátil se k Temné straně síly. Lucas si s touhle myšlenkou dlouho pohrával, ale nakonec ji nerealizoval.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-1
Dlouhán na place!
Liam Neeson (Qui-Gon Jinn) zaskočil produkci při natáčení Epizody I tím, jak je vysoký (má 1.93 m). Kulisy (hlavně rámy dveří) byly postaveny pro menší herce a Neeson se do nich prostě nevešel. Naštěstí nedošlo na přeobsazení. Studio to nerozhodilo a vše se přestavělo. Stálo to "jen" 4 miliony korun.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-2
Hoff jako Fett
David Hasselhoff byl zvažován pro roli Boba Fetta, ale bohužel to nevyšlo. Postavu si nakonec zahrál Jeremy Bulloch. Škoda. Tohle mohlo být velké!
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-3
Městečko Star Wars
Režisér David Lynch, který proslul úchylným filmovým stylem (Duna, Zběsilost v srdci, Městečko Twin Peaks), odmítl režii Návratu Jediho.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-4
Spielberg zachráncem
Když Lucas ukázal hrubý sestřih prvních Star Wars (Epizoda IV) několika svým přátelům-režisérům, neměl úspěch. Dokonce jej označili za nejhorší film, co kdy vznikl. Jediným prorokem byl Steven Spielberg, který věřil, že ze Star Wars bude hit. Lucas naštěstí zůstal optimista a vyplatilo se mu to.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-5
Nevěřící děti
Proč v Návratu Jediho potvrdil Yoda Lukovi, že je Darth Vader jeho otec? Mohli za to dětští psychologové! Právě s nimi se Lucas ohledně momentu radil a ti mu řekli, že budou děti velké odhalení z Vaderových úst považovat za lež. Když ji ale potvrdí vždy pravdomluvný Yoda, uvěří každý, i malé dítě.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-6
Mlčení Leiy
Jodie Foster byla hned druhou volbou Lucase pro princeznu Leiu. Roli nicméně nakonec získala Carrie Fisher, takže měla Foster smůlu.
10-faktu-ktere-nejspis-nevite-o-star-wars-7