Dvorní tvůrce běsní. Temný případ bude ale po rekordní čtvrté sérii pokračovat

Dvorní tvůrce běsní. Temný případ bude ale po rekordní čtvrté sérii pokračovat
Temný případ – Noční krajina | HBO Max
I když jsou jednotlivé sezóny okrajově propojené, každou táhne jiné herecké obsazení. S návratem Jodie Foster a Kali Reis, jež ve zmrzlých končinách rozplétaly záhadu osminásobné vraždy sahající hluboko do minulosti, tedy už z tohoto principu počítat nemůžeme. Fanoušky čerstvě skončené Noční krajiny, která vedle nadšení dokázala vyvolat i ambivalentní a odmítavé přijetí, tak musí těšit pouze opětovné zapojení hlavní režisérky a scenáristky.
Temný případ
Temný případ
88%
Sérii se díl od dílu navyšovala sledovanost, která nakonec překonala všechny předchozí řady. López projevila vypravěčský talent a považovala si, že „HBO její vizi vždy podporovalo.“ Další spolupráci s šéfkou dramatického oddělení HBO Francescou Orsi vnímá jako splněný sen, přičemž spokojenost přirozeně panuje na obou stranách. „Issa López je jednou ze vzácné hrstky talentů promlouvajících přímo ke kreativní duši HBO,“ sdělila Orsi v prohlášení pro Variety. „Noční krajinu vyvíjela od první do poslední chvilky, nikdy se neodchýlila od vlastní chvályhodné vize a inspirovala nás svou flexibilitou na papíře i za kamerou,“ doplnila s tím, že po masivním úspěchu se na další spolupráci těší.
López má s kabelovkou a streamovací službou novou plošnou dohodu na více projektů, v minulosti napsala a režírovala třeba fantaskní horor Vuelven. Mezi její fanoušky se však rozhodně neřadí Pizzolatto, jenž u Noční krajiny figuroval pouze jako výkonný producent a na Instagramu opakovaně a razantně ujišťoval, že s jejím příběhem nemá nic společného. Koncept a scénář z pera López přijal jako degradaci své televizní trilogie a po premiéře finální epizody dokonce na Instagramu sdílel příspěvky uživatelů, kteří příběh, jeho dialogy a vrstvení zvratů zpochybnili.
Temný případ
Temný případ | HBO
Rozhodně platí, že fanouškovský konsenzus je v případě Noční krajiny mnohem více nejednoznačný než v případě Pizzolattových předchůdců. Zatímco větší část kritické obce hlásá spokojenost, běžní fandové mají zdrženlivější postoj plynoucí z nekritického obdivu první série, jejímuž přijetí se popravdě nevyrovnala žádná ze zbylých řad.
Momentálně nejde odhadnout, kdy se kamery rozběhnou pro ohlášenou pátou sezónu. Na řadě je samozřejmě scénář a posléze budeme netrpělivě očekávat nová herecká jména. Oscarová Jodie Foster byla největším esem Noční krajiny, předchozí série zdobily další velké hvězdy jako Colin Farrell, Rachel McAdams nebo Mahershala Ali. HBO má na čem stavět, i když názory se začínají zásadně různit.
Podívejte se také na žebříček nejlepších kriminálních seriálů podle Kinoboxu.
zdroj: Variety