Amadeus od Miloše Formana dostane nástupce. Mozarta si zahraje britsko-japonský herec

Amadeus od Miloše Formana dostane nástupce. Mozarta si zahraje britsko-japonský herec
Amadeus | Orion Pictures
Projekt má být podle webu Deadline hravým převyprávěním života hudebního génia od producentů oceňované série Patrick Melrose, přičemž stejně jako Formanův snímek vychází z divadelní hry Petera Shaffera. Ta podává smyšlený náhled na život a tvorbu Mozarta a jeho konkurenta Antonia Salieriho a oplátkou ji inspirovala Puškinova krátká hra Mozart a Salieri z roku 1830. Pětadvacetiletý nezaměstnaný Amadeus přijíždí do Vídně a nachází podporu ve zpěvačce a budoucí manželce Constanze. Díky jejím konexím pronikne na císařský dvůr a také k blízkosti císařova dvorního skladatele Salieriho. Osudy tří postav se dramaticky proplétají, což fatálně ovlivní jejich životy i odkaz.
Will Sharpe
Will Sharpe

Herec

Bartonův scénář má režírovat Julian Farino, jenž s ním spolupracoval už na mysteriózním seriálu Giri / Haji (2019). Jeho zkušenosti jsou však daleko bohatší a prsty měl také v Kanclu, Sexu ve městě nebo komediálních Hráčích s Dwaynem Johnsonem. S oběma tvůrci pracoval také Will Sharpe, jenž poprvé zaujal právě v Giri / Haji a následně zapadl do silného obsazení Bílého lotosu 2.
Celým jménem William Tomomori Fukuda Sharpe se narodil v Londýně britskému otci a japonské matce, od osmi let jej vychovávali v Tokiu a po návratu maturoval ve Winchesteru. Vstupuje do šlépějí amerického herce Toma Hulce, jenž si Mozarta ve Formanově snímku oceněném osmi Oscary zahrál v jednatřiceti letech. Jemu tehdy zlatá soška unikla na úkor kolegy F. Murrayho Abrahama, který strhujícím způsobem ztvárnil závistivého Salieriho. Obě postavy byly pro retrospektivní vyprávění shodně důležité a Akademie herce nominovala v téže kategorii.
Bílý lotos
Will Sharpe – Bílý lotos | HBO
Seriálový Amadeus dosud žádné další role neobsadil. Produkce má odstartovat později v tomto roce a není vyloučené, že tvůrci podobně jako před čtyřmi dekádami zvolí tuzemské lokace. Studio Sky momentálně připravuje také novou adaptaci politického thrilleru Den pro šakala s Eddie Redmaynem, který dosud nejslavněji zfilmoval Fred Zinnemann klasikou Den Šakala. Amadeus však naváže na jeden z nejoceňovanějších filmů 20. století a Will Sharpe přebírá úlohu zřejmě nejslavnějšího autora klasické hudby, což samozřejmě vytváří značná očekávání. Snad jim tvůrci dostojí se ctí.
Podívejte se na žebříček nejlepších biografických filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Deadline