Staromódní, přesto úchvatná pocta největší generaci. Vládcové nebes v prvních reakcích naplňují očekávání

Staromódní, přesto úchvatná pocta největší generaci. Vládcové nebes v prvních reakcích naplňují očekávání
Vládcové nebes | Apple TV+
Nad seriálem stojí John Orloff, jenž svým Bratrstvem neohrožených na začátku století posunul možnosti televizních seriálů a stanovil laťku všem následným zpodobněním druhé světové války na obrazovce. Partnerem mu je John Shiban, jenž má jako producent a scenárista na svědomí takové kultovky jako Akta X, Lovci duchů či Perníkový táta (Breaking Bad). Vskutku hvězdná parta dohlíží na vyprávění o té části americké armády, jež na bojiště druhé světové války shlížela z ptačí perspektivy.
Vládcové nebes
Vládcové nebes
76%
V tuto chvíli si devítidílná a bezmála devítihodinová minisérie odnáší 83% poměr kladných recenzí na metakritickém serveru Rotten Tomatoes s 7,9 bodů z 10. Nejde v žádném případě o ostudu, přesto výsledek stojí se značným odstupem za Bratrstvem, jež se drží na nedostížných 97 % kladných recenzí, ale i za Pacifikem s jeho 91 %.
Vládcové nebes: trailer | Apple TV+
Srovnávat s těmito pořady je však trochu nefér, obzvlášť pak s Bratrstvem. To přišlo v době před boomem televizních a později streamových produkcí, jež svým velkorysým pojetím konkurují kinofilmům. Před dvanácti, a tím spíš před dvaadvaceti lety bylo mnohem snadnější ohromit diváctvo prostě mohutností nabídnutého zážitku. V době nafouklých televizních produkci jako Prsteny moci však už tvůrci mohou na tento prvotní úžas zapomenout. Z druhé strany se sluší varovat, že reakce zatím přicházejí z anglofonního prostředí a Američané i Britové jsou stále velmi hákliví na uchování svého statutu neohrožených hrdinů, každé vstřícné ztvárnění spojeneckých armád si tedy u části z nich automaticky přičítá plusové body.
Hlavním lákadlem série jsou nepřekvapivě letecké bitevní scény. „Třetí kapitola trilogie o největší generaci zahrnuje některé z nejúchvatnějších scén leteckých soubojů. Sílu těží i z toho, že zkoumá, jak se tito vojáci octli tak blízko nebi, když jejich život byl peklem,“ píše s pochopitelnou dávkou patosu M.N. Miller z FandomWire. „Násilí a ztráty na životech jsou tak náhlé a nekompromisní, že diváctvo musí být vděčné, že není součástí téhle vřavy, že tu cenu zaplatil někdo jiný,“ komentuje John Anderson z Wall Street Journal.
Vládcové nebes
Vládcové nebes | Apple TV+
Meghan O'Keefe z Decideru stále uděluje pozitivní známku, ale varuje: „Těšte se na bitevní scény mezi oblaky, ale nepočítejte s tím, že vás čeká zážitek tak silný jako u Bratrstva neohrožených.“ „Vládci jsou úchvatní, přesto sterilní. Jako muzejní exponát. S malátným tempem a nerovnoměrným vyprávěním se nikdy nedaří proniknout do lidského dramatu skrývajícího se pod uniformami," varuje ve své tentokrát už negativní recenzi Dave Nemetz z TV Line.
Se svým negativním hodnocením je sice v menšině, ne však se svým výčtem neduhů. Záleží tedy hlavně na tom, kolik váhy přikládáte tomu, že potřeba ohromit v tomto seriálu přesahuje schopnost uchovat lidský rozměr. Lze ale předpokládat, že značná část publika se ze všeho nejvíc těší právě na bitevní scény a trochu toho patosu, který promíjíme pouze a jen dramatům z druhé světové.
Pokud k této skupině patříte, nejspíš se nemusíte bát. A i když k ní nepatříte, pořád se zde najde něco, co stojí za vidění. „Nečekejte Hlavu XXII, jedná se o staromódní poctu největší generaci a všem, co bojovali proti fašizmu. Jako taková umí být série i dojemná. Důmyslné tempo a promyšlený scénář předchozích minisérií je ale v nedohlednu,“ shrnuje Matthew Gilbert z Boston Globe.
Seriál můžete sledovat na Apple TV+, úvodní díly mají premiéru právě dnes. Recenzi Kinoboxu očekávejte v nejbližších dnech.
zdroje: TV Line, Boston Globe, Wall Street Journa, FandomWire