Vládcové nebes, nástupci Bratrstva neohrožených od Spielberga a Hankse, v prvním traileru

Vládcové nebes, nástupci Bratrstva neohrožených od Spielberga a Hankse, v prvním traileru
Vládcové nebes | Apple TV+
Steven Spielberg a Tom Hanks si vzali na starost producentské otěže stejně jako v případě Bratrstva neohrožených, které bylo roku 2001 nejdražším seriálem všech dob. HBO přišlo na 125 milionů dolarů (dnes přibližně 217 milionů) a sledovalo trpké osudy pluku 101. vzdušné výsadkové divize. Štafetu nejdražšího seriálu převzal roku 2010 duchovní nástupce Pacifik za 217 milionů dolarů (305 milionů dnes), jenž se zaměřil na tři protagonisty ze tří různých regimentů během války v Pacifiku.
Vládcové nebes
Vládcové nebes
76%
Vládcové nebes, které na motivy knižní předlohy Donalda L. Millera napsal scenárista Bratrstva neohrožených John Orloff, vznikli pro Apple s odhadovaným rozpočtem mezi 250 a 300 miliony dolarů. Vypráví příběh 100. bombardovací skupiny, která se podílela na náletech na nacistické Německo a pomohla „dostat válku až na Hitlerův práh“, jak také zazní v upoutávce.
Vládcové nebes: teaser trailer | Apple TV+
Trailer je především oslavný a zdůrazňuje, že v lednu se máme těšit na velikášskou podívanou, na které se nešetřilo. Burácení letounů prolétajících sprškou nepřátelských raket však dostatečně napovídá, že hrdinům půjde při každém vzletu o holý život. 100th Bomb Group si ostatně za války vysloužila přezdívku Bloody Hundredth, neboť při jednotlivých misích, mířených převážně na strategické nacistické cíle nad Německem, Polskem či Československem, přišla o značnou část mužů. Z náletů, jichž se účastnilo i patnáct letadel, se zpět na anglickou základnu občas vrátila jen dvě. Někteří piloti skončili v zajetí, jiné vážně zranili či zabili.
Ukázka nás ubezpečuje, že se opět seznámíme s udatnými a chrabrými hrdiny, kteří kilometry nad zemí čelí nepřátelům stejně jako vlastním traumatům. Těžko říct, zda si série zachová podobně naturalistickou formu jako Bratrstvo a zda nesklouzne k heroickému sentimentu. Také efekty a akční scény se dnes dělají jinak než před dvěma dekádami, kdy kinematografií ještě pulzovalo Spielbergovo vylodění v Normandii ze Zachraňte vojína Ryana. Tvůrci však měli dost peněz a jsou mezi nimi ti nejpovolanější z oboru. Režie jednotlivých epizod se chopili například Cary Joji Fukunaga (Není čas zemřít), Anna Boden (Mrs. America) nebo Timothy Van Patten (Hra o trůny).
Představitel Elvise Austin Butler ztvárnil majora Galea Clevena, Barry Keoghan (Víly z Inisherinu) se převtělil do poručíka Curtise Biddicka. V dalších rolích uvidíme Calluma Turnera (Fantastická zvířata) nebo Anthonyho Boylea (Tetris).
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených historických seriálů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.