Alf byl miláček publika. Natáčení s ním však bylo peklo pro ostatní herce

Alf byl miláček publika. Natáčení s ním však bylo peklo pro ostatní herce
ALF | NBC
Velký podíl na úspěchu mělo i to, že Alf působil jako živý. Opravdu. Už jako dítě jsem byl fascinovaný tím, jak neskutečně uvěřitelně postava vypadá (respektive jak se pohybuje, mluví, gestikuluje atd.). Jeden by si myslel, že s takovým chlápkem musela být radost natáčet. Opak je nicméně pravdou.
Alf
Alf
72%
Ne že by s Alfem nebyla legrace. Ale vytváření dojmu, že jde o živou bytost, vyžadovala nezvykle vysoké tvůrčí úsilí. Epizoda půlhodinového sitcomu se v té době v průměru točila zhruba čtyři hodiny. U Alfa to trvalo 20 až 25 hodin!
A ano, bylo to kvůli Alfovi. Natáčení s touto unikátní (dejme tomu) loutkou mělo dvě fáze. V prvé řadě tu byly scény, kdy jsme Alfa viděli celého. Ty se točily za pomoci nejmenšího herce planety Mihalyho 'Michu' Meszarose (měřil cca 83 cm), který vše odehrál v kostýmu. V něm ale přirozeně chyběla všechna ta hejblátka, jimiž Alf v obličeji ožíval. Scény, kdy Alf vede s ostatními postavami dialog, se proto natáčely za přepážkami.
A tady to bude složitější. Představte si vrchní část loutky (viditelnou pro kameru), pod níž se schovávají lidé, kteří ji ovládají (někdo ústa, jiný uši a ruce). Aby nebyli vidět, musely být do podlahy na celém place vytvořené dveře a pod nimi díry, v nichž loutkáři stáli. Všichni si tak museli pamatovat, kde všemožné dveře jsou (a nebylo jich málo), aby se při natáčení náhodou nepřizabili. A následné přesouvání Alfa i s loutkáři vždy trvalo, což vedlo k mnohým zpožděním.
Alf
Alf | NBC
Představitelé rodičů Tannerových Max Wright a Anne Schedeen v pozdějších letech prohlásili, že na seriál vůbec nevzpomínají s láskou a jsou rádi, že show po čtyřech sériích skončila. Není se jim co divit. Natáčení je stálo mnohem víc času, než by mělo, a za hvězdu byl stejně nakonec jen Alf.
Všechny čtyři série najdete na HBO max, bohužel legendární dabing Jiráka absentuje. Naštěstí nechybí české titulky a Fusco, který v originále Alfa nadaboval, je fantastický. Krom všech čtyř řad je v knihovně streamovací služby také 45minutový speciál Alfovy výjimečné Vánoce z roku 1987, který je u nás méně známý, neboť se poprvé na českých obrazovkách vysílal až v roce 2012. Celovečerní snímek, který navazoval na seriál, bohužel v tuhle chvíli dostupný není.
A zde najdete Kinobox žebříček nejlepších dostupných seriálů na HBO Max.