Zabíjí nás ovocný dým? Dokument Netflixu nemoralizuje, ale hledá odpovědi

Zabíjí nás ovocný dým? Dokument Netflixu nemoralizuje, ale hledá odpovědi
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul | Netflix
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul
69%
Snad všichni kolem sebe pocítili fenomén barevných tyčinek a ovocných oblak dýmu, jež po ulicích mohutně vydechují především mladší ročníky. Z vaporizérů, především těch jednorázových, se v poslední době stal nepostradatelný doplněk i pro ty, kteří tradiční tabákové výrobky nikdy nepožívali. Jejich popularita roste a problematika, jaké jsou skutečné zdravotní dopady, bude ještě několik let zahalená tajemstvím, jelikož konkrétní příznaky dlouhodobého kouření vaporizérů kvůli jeho zatím velmi mladé působnosti na trhu neznáme.
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul: trailer | Netflix
Různorodé variace a pomyslné zařazení vaporizérů do mainstreamu odstartovala společnost Juul se stejnojmenným produktem. Právě na její kořeny, cestu na vrchol a pád z něj se zaměřuje nová dokumentární čtyřdílná minisérie Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul, kterou distribuuje Netflix. Za její produkcí však nestojí, výroba je rozdělená mezi Amblin Television, This Machine a Time Studios. Ačkoli tedy na propagačních materiálech svítí logo Netflix Original, jedná se o akvizici a streamovací gigant je „pouhým“ distributorem, což je u většiny prezentované tvorby často přehlížený, leč důležitý aspekt.

Kouřit, či nekouřit?

Dokument členěný do podkapitol chronologicky sleduje vývoj společnosti od studentských let zakladatelů, kdy se vášnivým kuřákům nesnášejícím cigaretový zápach zrodil v hlavě nápad pro odlišnou formu kouření – nahřívání tabáku. A pokračuje až po devastující soudní líčení a selhání plic několika mladistvých uživatelů Juul produktu. Zakladatelé odmítli v dokumentu vystupovat a jejich obraz tak konstruují výpovědi kolegů a kolegyň. Pasáže z historie společnosti jsou pak doplněné ilustrujícími statickými kresbami, připomínajícími korporátní estetiku.
Vyprávění je seskládané především z výpovědí. Interní zaměstnance doplňují aktivistky proti kouření, lidé z marketingu, odborníci a historici tabákového průmyslu, zdravotníci a zdravotnice, vášniví kuřáci, mladiství, kteří Juul dlouhodobě užívají, i ti, kteří s ním skončili kvůli zdravotním komplikacím. Dočkáváme se tak široké palety názorů a dojmů. Dokument si zakládá na ambivalenci, snaží se nemoralizovat a poskytnout co nejrozmanitější množství perspektiv.
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul | Netflix
Jsou zde tedy tendenční a všeobecně známé informace, že kouření je zkrátka špatné a v jakém rozsahu ničí zdraví. Minisérie však nechce působit školometsky a tyto informace doplňuje o rozhovory s kuřáky a kuřačkami, kteří svůj zlozvyk vysvětlují. Jde o formu společenské události, relax, pauzu při náročném dni. Každý ví, že na svém těle páchá škody. Regulace je na každém z nás. Zároveń však mnozí z nich hovoří o tom, jak by rádi přestali. K tomu jim právě měl pomoci Juul, jenž dokázal zastoupil intenzivní požitek z cigaretového potahu s absencí toxických látek hořlavého tabáku.
Utopický sen vymýtit kouření cigaret se však velmi záhy zvrtl. Tvůrci představují řadu faktorů, proč tomu tak bylo, přičemž hlavní představuje volba marketingu přes sociální sítě a influencery, kterých se chytla mládež. Z vapování se stala nesmírně cool záležitost, přestože generace Z měla historicky nejnižší procento kuřáků díky dlouhotrvajícím kampaním na školách. Juul je esteticky lákavý, jednoduchý a stylem připomíná vytříbený technologický produkt.
Díky pohledu do historie tabákového průmyslu ještě víc chápeme závažnost situace, která aktuálně nemá řešení. Tvůrci explicitně kladou otázku, čí je to chyba. Dostáváme insiderský pohled dovnitř společnosti a vidíme její postupný vývoj z vize revolučního produktu, přes organizační změny do stejného byznysu, jenž od tabákových velikánů nemá daleko – i kvůli odprodeji akcií společnosti Atria, pod jejíž správu spadá Phillip Morris, největší cigaretová společnost.
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul | Netflix
Vina tedy nepopiratelně leží na bedrech samotné Juul Company, tvůrci se však snaží nastolit i otázku, do jaké míry mají život svých dětí regulovat rodiče. V dokumentu proto vystupují angažované matky, osočující jednoznačně nejen společnost kvůli nedostatečné regulaci, ale i ty, kteří o závadnosti vaporizérů neměli zdání. Paradoxně však protesty matek zazněly až poté, co se objevily první akutní zdravotní problémy, navíc spojené s užíváním necertifikovaných náplní, s nimiž společnost Juul nemá nic společného.

Otázky bez východiska

Minisérie tedy klade mnohem víc otázek a nedává žádné odpovědi, jelikož zkrátka neexistují. Je jenom dobře, že si nevybírá žádnou ze stran a funguje především jako platforma pro co největší množství perspektiv, aby si diváctvo samo vytvořilo na celou kauzu názor. Nejsilnější je pak série v reflexi společenské nálady, kdy vyobrazuje pokrytectví společnosti, politiků a médií. Činí tak pomocí archivních televizních záběrů či záznamů soudního řízení.
Jinak je plně oddaný výpovědím, do kterých nezasahuje ani tendenční vypravěč, jenž v sérii absentuje. Jedná se tak skutečně o komplexní nástin problematiky, která je de facto teprve na svém začátku. Ale škoda, že neposkytuje větší prostor lékařům a statisticky podloženým výzkumům, jelikož ve finále zůstáváme především s množstvím názorů a citově zabarvených dojmů na úkor informací od relevantních odborníků.
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul
Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul | Netflix
Celé dílo bohužel trpí velmi obvyklým nešvarem, kterým je za každou cenu prosazované roztažení do podoby minisérie. Některé informace se postupem času opakují a jejich předkládání a dávkování ztrácí na dynamice. Hnacím motorem vyprávění je historie společnosti a od této linie se postupně větví různorodé odbočky přesahující samotný Juul. Formát by byl mnohem funkčnější v celovečerní podobě. Jednotlivé epizody totiž postrádají návazný koncept a nesou se ve stejném duchu, navíc pospojované uměle vytvořenými cliffhangery.
Pokud však pomineme dílčí trhliny, dočkáme se velmi hodnotného příspěvku k aktuální tematice, na jejíž velmi složitou a takřka neřešitelnou problematiku a morální hodnoty vypovídajících lidí si můžeme sami udělat názor. Je osvěžující vidět v nabídce Netflixu dokumentární sérii, která nelpí na skandálech a senzacechtivosti a je skutečně plně oddaná několika pohledům na věc. Jasně ukazuje, že svět není černobílý. Předkládá řadu souvislostí, problémů a konstruuje v zásadě komplexní portrét současného fenoménu, jehož přesné dopady budeme znát až za několik let.
70%
Dokumentární minisérie se nesnaží vyřešit problematiku stále populárnějších vaporizérů. Přes vzestup a pád společnosti Juul, jež technologicky stylové kouření popularizovala, přináší různorodé pohledy na věc a ukazuje, že nic není jednoduché a jasné, ani u takové činnosti, kterou si lidé postupně ničí zdraví. Nestojí o senzacechtivost a je poctivým souborem rozmanitých výpovědí, abychom si o celé kauze mohli sami udělat obrázek.
Martin Pleštil
Martin Pleštil
Podívejte se na nejlepší dokumentární seriály na Netflixu podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.