Ji.hlava rozdala ceny a pokračuje online. Oceněné dokumenty můžete vidět doma

Ji.hlava rozdala ceny a pokračuje online. Oceněné dokumenty můžete vidět doma
Moje nová tvář | Barletta
Přehrávání filmů v rámci Ji.hlava Online je možné s některými typy akreditací jako bonus pro ty, kteří se účastnili festivalu fyzicky. Přístup do videotéky je však také možný za poplatek 500 Kč, což je vzhledem k množství snímků vcelku potěšující částka. Výběr zahrnuje třeba dokumenty Moje nová tvář, Jiříkovo vidění, Rozsviť světlo, ať je vidět a BLIX NOT BOMBS, které v těchto týdnech jsou či budou i v kinech. Dále zaujme třeba Vězení dějin o historii nechvalně známé uherskohradišťské věznice, Olympijský mezičas o chátrajících olympijských sportovištích a také spousta krátkých snímků Václava Táborského, jenž poutavě mapoval dění především v 60. letech.
Světloplachost
Světloplachost | CinemArt
V hlavní sekci Opus Bonum vyhrál chorvatský snímek Loď pozorující dříve frekventovanou, dnes však opuštěnou loděnici Uljanik. Vedlejší ceny v této sekci obdržely polský migrační obraz Dálky, tuzemský portrét umělce Jána Mančušky Chybění, argentinská esej Východní vítr, romská mozaika Třetí konec hole či drogová odysea La Reine.
Jasná zpráva o záchraně světa. Do kin jde dokument, který vyřeší klimatickou krizi
Recenze28. 10. 2023
Jasná zpráva o záchraně světa. Do kin jde dokument, který vyřeší klimatickou krizi
Sledovanou Českou radost opanovala uhrančivá Světloplachost, zachycující reálie dětí ukrývajících se v charkovském metru v prvních měsících ruské agrese. Dílčích ocenění se dočkalo i pátrání po kořenech závislosti a bohémství s názvem Moje nebe je horší než tvoje peklo, faustovská variace Satan mezi námi, zkoumání maskulinity Pochcánek, klimaticky podnětné Poznámky z Eremocénu či zmíněné Jiříkovo vidění.
Loď
Loď | Ji.hlava
V experimentální sekci Fascinace vyhrála japonská Silueta, v angažované sekci Svědectví zvítězil francouzsko-řecký časosběr Mocná Afrin: V čase záplav. Nejlepším VR projektem se staly Chybějící obrazy: Naomi Kawase od této známé japonské filmařky. Cenu publika vyhrála vtahující Moje nová tvář a cenu za přínos světové kinematografii si odvezl Béla Tarr, který je vedle stylizovaných dramat ve stylu slow-cinema spojený i s dokumentárními začátky mapujícími nižší vrstvy maďarské společnosti na přelomu 70. a 80. let.
Stojí za zmínku, že s výjimkou Světloplachosti a Satana mezi námi je možné všechny oceněné snímky ze dvou hlavních sekcí přehrát v rámci Ji.hlava Online, takže můžete resty okamžitě doplňovat. Bližší informace o akreditaci pro online část festivalu i seznam snímků najdete na jeho webu.
Jiříkovo vidění
Jiříkovo vidění | GNOMON Production
Vedení festivalu také oznámilo zásadní organizační změnu. Minimálně po dobu následujících tří let se festival prodlouží z dosavadních šesti dnů na celých deset, což by podle ředitele Marka Hovorky mělo umožnit více repríz jednotlivých filmů a také ulehčení ubytovacím kapacitám, jež v poslední době čelily velkému náporu dokumentuchtivých návštěvníků a návštěvnic.
Podívat se můžete i na náš žebříček nejlepších dokumentárních filmů.
zdroj: Ji-hlava.cz

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.