Akta X jsou televizním milníkem. Mají největší fandom a první zakázanou epizodu

Akta X jsou televizním milníkem. Mají největší fandom a první zakázanou epizodu
Akta X | Fox Network
Pilotní díl v režii hlavního tvůrce Chrise Cartera měl na tehdy mladé stanici Fox Network premiéru 10. září 1993. David Duchovny a Gillian Anderson se představili jako agenti FBI, jejichž práce spočívá v objasňování nevyřešených případů ze zaprášené složky Akta X. To tvůrcům poskytlo obrovskou manévrovací plochu, na níž si hned ze startu vytvořili ideální podmínky.
Akta X
Akta X
80%
Výhrou byly v prvé řadě hlavní postavy. Mulder platil za nadšence, jemuž život nadělil dost záhadných zkušeností k tomu, aby si existenci nadpřirozených jevů i bytostí připouštěl. Věřil ostatně, že mu mimozemšťané unesli sestru. Scullyová naopak představovala racionální hlas selského rozumu, který potřebuje různé konspirace testovat a prokazovat.

Podchycení internetového boomu

Scenáristé kolem nich budovali hutný seriálový narativ, který vycházel z poetiky seriálů jako Zóna soumraku a investigativních filmů ve stylu Všech prezidentových mužů. Sci-fi opar byl trvale přítomný, i když bláznivé konspirace se v průběhu epizod především vyvracely. Jejich variabilita a častá inspirace skutečnými nevysvětlenými událostmi si nicméně získávaly obrovskou popularitu a nové díly Akt X brzy debutovaly v hlavním vysílacím čase o nedělních večerech.
Fanouškovská základna se rozrůstala a srocovala se na internetu. Lidé mezi sebou sdíleli teorie, drby ze zákulisí či názory na vztah Muldera a Scullyové, v němž mnozí spatřovali trvalé sexuální napětí. Milovníci seriálu si říkali x-philes (podobně jako milovníci filmu se nazývají cinephiles, cinefilové) a dodnes je mezi nimi mnoho vzdělaných lidí, kteří o Aktech X vyučují na univerzitách. Podle Paula Bootha, jenž na chicagské DePaul College přednáší o popkultuře a médiích, se termín x-files stal součástí popkulturního dobového ducha. V rozhovoru pro CNN Entertainment vysvětlil, že jako x-files se dnes označují jakékoli tajné dokumenty.
Akta X
Akta X | Fox Network
Seriál oslovoval publikum také střídáním žánrů, kdy některé epizody upřednostňovaly až přepálený humor. Komika však pokaždé vyústila v prohlubování lidskosti, což korespondovalo se skvělým lineárním vývojem postav. Část obecenstva se ostatně soustředila na paranormální konspirační motivy, zatímco další preferovala vztahy a psychologii aktérů. „Téma seriálu se překrývalo s online diskuzí. Akta X jsou hlavně o konspiracích, záhadách a odkrývaní pravdy,“ vypichuje Booth proslulé motto seriálu „pravda je tam venku“.
Lidé šířili vlastní teorie o příběhu, který byl navzdory epizodičnosti vyprávěný na pokračování a stavěl na lehce pozměněných pravidlech svého světa. Spolu s Akty X se rozvíjela tvorba fanfikce, která se shromažďovala v online archivech jako The Gossamer Project. Fanoušci a fanynky nejenže sdíleli a vymýšleli vlastní teorie či příběhy, kvůli nimž usedali ke každé epizodě s perem a notesem, ale také mezi sebou takto formovali přátelské vztahy, jež mnohdy přetrvaly dodnes.

Záhadná romance a zakázaná epizoda

Vedle x-philes se vyčlenila ještě další skupina fanoušků a fanynek, která si přezdívala relationshippers, posléze jen zkráceně shippers. Její zájem se soustředil výhradně na Muldera se Scullyovou a shippers pátrali po jakýchkoli náznacích romantického jiskření. Tento termín v popkultuře zakořenil a shippers rozebírali milostné narážky také v Harrym Potterovi nebo v seriálu Buffy. Akta X běžela do roku 2001, obnovená desátá řada pak dorazila roku 2016 a následovala ještě dosud poslední, jedenáctá série. Vznikly rovněž dva celovečerní filmy z let 1998 (Akta X – Film) a 2008 (Akta X: Chci uvěřit).
Seriál drží ještě jeden zajímavý primát. Druhý díl čtvrté série s názvem Domov se považuje za jeden z nejvíc šokujících počinů v televizní historii. Příběh o vraždách novorozeňat, které zdeformovaná incestní rodina pohřbívá zaživa, byl jednou z takzvaných „monster of the week“ epizod. Domov byl prvním seriálovým dílem v historii, který obdržel varovný rating od asociace TV-MA, a publikum jej vidělo pouze jednou, než ho na Fox Network zakázali znovu odvysílat. Pro komunitu Akt X je Domov pojmem stejně jako pro tuzemské televizní pamětníky Studna z 30 případů majora Zemana.
Akta X
Akta X – Domov | Fox Network
Násilí a tabuizovaná témata už jsou v dnešní televizní tvorbě standardem. Akta X nicméně nesou důležitější odkaz. Oblíbený a oceňovaný pořad, který v 90. letech získal tři Zlaté glóby za nejlepší dramatický seriál a pronikl i do světa Simpsonových (epizoda Akta S), se podílel na vývoji televizních formátů jako málokterý soudobý konkurent. Chris Carter vytvořil ještě mysteriózní seriál Milénium s Lancem Henriksenem a na odkazu Akt X se svezli také Ztraceni nebo konspirační série Expanze či Noční agent. Málokdo se však jejich promyšlenosti a intenzitě dokáže vyrovnat.
Podívejte se na žebříček nejlepších mysteriózních seriálů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.