Po vzoru úspěšné epizody Simpsonových měl vzniknout seriál jen pro vedlejší postavy

Po vzoru úspěšné epizody Simpsonových měl vzniknout seriál jen pro vedlejší postavy
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Simpsonovi letos oslavili 750. epizodu a za svou dlouhověkost samozřejmě vděčí i tomu, že titulní žlutá rodinka vždy skýtala velký dramatický i charakterový potenciál. Minimálně Homer se stal popkulturní ikonou a možná nejznámější televizní postavou vůbec. Jenže přijetí jednotlivých příběhů je rok od roku chladnější a zřejmě nastal čas animované legendě zamávat. Nebo se zkusit přeorientovat na trochu jiný formát, jak tvůrci krátce zkoušeli v polovině 90. let.
Simpsonovi
Simpsonovi
  • Disney+
  • O2 TV
88%
Epizoda 22 krátkých filmů o Springfieldu sestávala z řady propletených mikropříběhů, v nichž sice výrazně figurovali Homer, Marge, Bart, Liza a Maggie, ale velká pozornost se upřela také na vedlejší charaktery. Ředitel Skinner doma zápolil s obědem pro pozvaného inspektora Chalmerse, šerif Wiggum se v tarantinovské zápletce ocitl v zajetí spolu s kriminálníkem Snakem, Apu měl pětiminutovou pracovní pauzu na životní mejdan a Nelson si tentokrát zahrával se špatným protivníkem.
Děj volně přecházel mezi liniemi a vracel se k nim po vzoru Pulp Fiction, které epizoda citovala na úrovni zvratů, soundtracku i jednotlivých obrazů. Výsledek byl na springfieldské poměry svěží a unikátní a tvůrci si to uvědomovali. Bývalý showrunner seriálu Josh Weinstein nedávno sdílel na platformě X (dříve Twitter) video z epizody Nastrčená osoba, která spadá do čtvrté série. V jejím závěru se objevuje znělka k potenciálnímu seriálu o Nedu Flandersovi s názvem The Adventures of Ned Flanders. „Zde je výtažek ze závěru epizody Nastrčená osoba, který nás inspiroval k vytvoření celé epizody s názvem 22 krátkých filmů o Springfieldu,“ uvedl Weinstein a do závorky dopsal, že čtvrtá řada Simpsonových je možná nejlepší sezónou v historii televize.
Simpsonovi
Simpsonovi – 22 krátkých filmů o Springfieldu | 20th Century Fox Television
Mnoho uživatelů a uživatelek připojilo komentáře, v nichž vyjadřovali naději, že se Simpsonovi vrátí k epizodám věnovaným vedlejším postavám. Na jeden z nich Weinstein reagoval. „Taková byla myšlenka ohledně spinoffu s názvem Springfield, o němž jsme se s Mattem Groeningem bavili na konci devadesátek. Věděli jsme, že máme k dispozici spoustu plnokrevných vedlejšáků, kteří by na svých bedrech unesli vlastní příběhy. Simpsonovi by se v nich objevovali jen v pozadí,“ napsal.
Weinstein a s ním mnoho fanoušků a fanynek by takovému konceptu důvěřovalo a přivítalo jej. Tvůrci tehdy nicméně neměli na simultánní výrobu postranní show kapacitu. Místo vyčlenění spinoffu se čas od času rozhodli zdůraznit vedlejší postavy po boku Simpsonových, k rozvolněnému a členitému formátu 22 krátkých filmů o Springfieldu se ovšem nevrátili. Epizoda zůstává ojedinělým žlutým příspěvkem, který je dodnes příslibem možné resuscitace skomírající látky. Ta v říjnu načne už 35. sezónu, a kdo ví, třeba víc prostoru dostanou svérázné figury jako školník Willy, Hans Krtkovic nebo Lenny s Carlem.
Přáli byste si vidět seriál zaměřený čistě na upozaďované obyvatele Springfieldu? A koho byste v úloze protagonist(k)y přivítali nejradši?