Je to tady zase. Simpsonovi předpověděli nehodu ponorky u Titaniku

Je to tady zase. Simpsonovi předpověděli nehodu ponorky u Titaniku
Simpsonovi – Čí je vlastně Homer? | 20th Century Fox Television
Už je to tak trochu klasika. Simpsonovi čítají 750 epizod a jejich tematický záběr je tak široký a navrch satirický, že sem tam zkrátka trefně predikují budoucí dění ve světě. Ať už šlo o prezidenství Donalda Trumpa, koronavirus nebo loňské zrušení takřka hotového snímku Batgirl. Občas se zdá, že Springfield dějiny spíš přivolává než zrcadlí.
Simpsonovi
Simpsonovi
  • Disney+
  • O2 TV
88%
Ve zmíněné epizodě se Homer dozví, že jeho biologickým otcem je ve skutečnosti zámožný hledač pokladů Mason Fairbanks. Společně se ve dvou menších ponorkách ponoří k vraku španělské lodi, na níž má stále spočívat legendární poklad conquistadorů. Homer se však zasekne v korálovém útesu a rychle mu dochází kyslík, načež upadne do bezvědomí. Vše pochopitelně končí happy endem, Homera zachrání a nakonec zjistí, že je opravdu synem Abea Simpsona.
Simpsonovi a ponorka | 20th Century Fox
A teď k podobnostem, nad nimiž se už pozastavovaly i zahraniční magazíny jako New York Post nebo The Mirror. Také zmíněná pětičlenná posádka se k Titanicu vydala především proto, že si to mohla dovolit. Nehledala sice ukryté zlato, ale stejně jako v případě Masona Fairbankse šlo o bohaté muže honosící se pověstí dobrodruhů. A stejně jako on s Homerem podle všeho usedli do stroje, jehož technický stav řada expertů včetně Čecha Pavla Grosse zpochybnila. Ledabylost techniky v seriálu zdůrazňuje třeba Homerův neoprén, který mu na tělo pouze natřou pomocí válečku s barvou.
Ponorku Titan zřejmě semlel silný tlak vody, ale v průběhu záchranných akcí se psalo především o tom, kolik ještě uvězněné posádce zbývá vzduchu. Přesně to dostihne zaklesnutého Homera, jemuž kontrolky okamžitě hlásí „málo kyslíku“ a „ještě méně kyslíku“.
Simpsonovi
Simpsonovi – Čí je vlastně Homer? | 20th Century Fox Television
Zajímavý je rovněž Homerův komplikovaný vztah s otcem (potažmo s otci), který lze vztáhnout i na jednoho ze zesnulých pasažérů Hamishe Hardinga. Média hojně psala o tom, že jeho nevlastní syn se krátce po ohlášení zmizení účastnil koncertu kapely Blink-182 a nechal se zvěčnit na fotografii, na níž se usmívá před stánkem se suvenýry, což podle mnohých nevypovídá o vřelém vztahu. Homer svého dlouholetého otce Abea záhy zavrhne ve prospěch bohatého Masona, jenž vlastní loď nazvanou Ztracený syn.
Epizoda se celkově nese v duchu „bohatí versus chudí“ a odráží tím další probíraný aspekt aktuální tragédie. Řada lidí na sociálních sítích zmiňuje nesmyslné vrtochy miliardářů a kritizuje mediální šílenství kolem jejich nehody, která byla evidentně mnohem důležitější než úmrtí nejméně tří set pákistánských uprchlíků a uprchlic na přeplněné lodi, která se potopila u břehů Řecka.