Recenze: Insidious 2 - Král hororu se vrací. Budeme se bát dvakrát tolik?

Recenze: Insidious 2 - Král hororu se vrací. Budeme se bát dvakrát tolik?
Insidious 2 | Blumhouse Productions
Nebudu vám lhát, horory zrovna nežeru. I když mi nevadí se bát, nikdy mi to nepřišlo jako důležitý žánr. Přesto jsem samozřejmě i já objevil několik snímků, při kterých mě zamrazilo (Ils, Saw, Záhada Blair Witch, Vymítač ďábla) a jejich kvalita mi pomohla znovu rozdmýchat naději, že si snad jednou budu užívat horory tak, jako všichni ostatní. Ale teď již k filmu.
Insidious 2
V jedničce dokázal v žánru extrémně šikovný James Wan (zmíněné Saw, letošní pecka V zajetí démonů) za malé peníze (1,5 milionu dolarů) vykouzlit slušnou žánrovku, nezaloženou klišoidně jen na lekačkách, ale především na práci se světlem a pouhými siluetami příšer, které byly opravdu děsivé.
Lin Shaye, Leigh Whannell, Angus Sampson
Letos ve dvojce nabízí překvapivě úplně něco jiného. Větší rozpočet je znát a hrůzu a napětí zažijete jen v několika krátkých sekvencích. Většinu času si ze sebe film totiž dělá srandu (tedy aspoň doufám, že to bylo naschvál) a daří se mu to. Kvalitně se snaží navázat na komickou linku klasického Evil Deadu, jenž si získal srdce snad všech (první díl - horor s pár vtípky, druhý díl - čistě komická podívaná s pár mrazivými momenty) a světe div se, funguje to i tady.

Trailer:

Insidious 3: Počátek: trailer | Sony
Byla-li "ghost-busterská" dvojka patolízalů v prvním díle pouze vsuvkou, tady se objevuje skoro pořád a dává filmu příjemný nádech satiry. Nikterak nuceně, ale svižně nám předhazuje vtipné hlášky, které překvapivě do (například) temnot opuštěného domu zapadají a nepůsobí trapně.
Insidious 2
Režie je pořád silná a v tajemných momentech se řídí podle klasických hororových pravidel (krátké prostřihy strašlivých tváří, lekačky, scény protknuté napínavou muzikou). Herecky asi není co vyčítat, naopak, casting je bezchybný. Za zmínku stojí hlavně mladší já hlavních představitelů - podoba je neskutečná a repliky, i když někdy zbytečně přehnané, jim věříte.
Insidious 2
Jestli vám tedy jde i o příběh a ne pouze o laciné lekačky moderních hororů, tak se vám Insidious 2 bude moc líbit, neboť spojitost s prvním dílem je více než obdivuhodná a je vidět, že tvůrci mysleli dopředu. Teď se jen stačí těšit na trojku a doufat, že stále půjde po stopách "ne-tak-vážného" Evil Deadu.
Hodnocení: 75%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S. Vypadá to, že v každém městečku v Americe je přinejmenším jedna opuštěná nemocnice, kterou je samozřejmě nejlepší prozkoumat v noci.