Recenze: Iron Man 3 - drzý superhrdina se vrací pod taktovkou tvůrce Posledního skauta

Recenze: Iron Man 3 - drzý superhrdina se vrací pod taktovkou tvůrce Posledního skauta
Robert Downey jr.
Iron Man 3 | Marvel Studios
Děj je ještě o trošku složitější, například v něm figuruje také jedna další fešná vědkyně (Rebecca Hallová), ten černoch z předchozího dílu, který léta v "Iron Patriotovi", a také bodyguard Happy. Toho pořád hraje Jon Favreau, který natočil první dva Iron Many, ale v tomto díle ho na režisérské (a spoluscenáristické) stoličce nahradil Shane Black.
Shane Black je znám především jako scenárista prvních dvou Smrtonosných zbraní, Posledního skauta (1991) nebo Dlouhého polibku na dobrou noc (1996). Mohli jsme ho ale také vidět jako herce v původním Predátorovi (1987), kde se nám svěřil s velikostí vagíny své přítelkyně:
recenze-iron-man-3
Mimochodem, z necelých deseti herců v Predátorovi později dva byli američtí guvernéři a třetí na guvernéra neúspěšně kandidoval, tzn. asi každý třetí herec v tomto filmu je guvernérský kandidát. Který jiný film tohle má?
Ale zpět k Iron Manovi 3.
Iron Man 3
Iron Man 3 | Marvel Studios
Shane Black má dobrý smysl pro humor a ironii (který mu studio bohužel téměř zlikvidovalo ve scénáři Posledního akčního hrdiny / 1993). Nejpamátnější momenty ve třetím Iron Manovi jsou ty, ve kterých se někdo s někým verbálně špílcuje - což je především Downey (tradičně skvělý), Paltrowová, Favreau a Ben Kingsley, který je nejúžasnějším překvapením filmu: Zprvu je jeho Mandarin působivý hardcore terorista, nebezpečný psychopat natočený jako v pseudodokumentu Kathryn Bigelowové. A pak dojde k jistému zvratu, který jsem naprosto neočekával a který povznese tuto postavu (a Kingsleyho s ní) do nebeských výšin!

Trailer (CZ titulky):

Podobně jako u předchozích dílů platí, že ústřední zápletka (tzn. "co vlastně chce kdo komu udělat a proč a jak to dělá") je poněkud nepřehledná a nezajímavá. Prostě všichni kují nějaké pikle a mezi tím jsou nějaké akční scény, kterými se zázračně vyřeší všechny ty pikle. Ty akční scény jsou zjevně drahé, ale (podobně jako třeba v Avengers) působí značně digitálním dojmem - Iron Man se pohybuje dosti prkenně i když uvnitř něj právě je Tony Stark.
Třetí Iron Man je o něco lepší, než byl druhý, ale je nutno si uvědomit, že je to víceméně pořád totéž a téměř vše, co je na tomto filmu dobré (s výjimkou Kingsleyho!) bylo dobré v jeho předchozích dvou dílech. Někomu to možná tak stačí, ale já bych očekával něco víc.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Dodatečně jsem si vzpomněl, že jsme na projekci dostali 3D brýle, ale vůbec si nepamatuji, že by mi něco ve filmu připadalo plastické...
P.P.S: Trojka by měla být bez větších problémů k vidění bez dabingu, s českými titulky (které jsou ovšem často nečitelně rychlé)!