Dnes v TV: Butch Cassidy a Sundance Kid - oscarový western, jenž přesahuje svůj žánr. Místo Redforda v něm přitom měla hrát hvězda komedie Někdo to rád horké

Dnes v TV: Butch Cassidy a Sundance Kid - oscarový western, jenž přesahuje svůj žánr. Místo Redforda v něm přitom měla hrát hvězda komedie Někdo to rád horké
Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) | 20th Century Fox
Na přelomu 19. a 20. století na Divokém západě bandité Butch (Paul Newman) a Sundance (Robert Redford) se svým gangem dvakrát přepadnou slavný Union Pacific Express. První loupež dopadne skvěle, při druhé je ale zaskočí nezastavitelní zástupci zákona. Od té doby se duo desperátů dává na útěk...
Trailer:
Butch Cassidy a Sundance Kid
Butch Cassidy a Sundance Kid byli skuteční zloději (jejichž reálná jména zněla úplně jinak), kteří řádili na Divokém západě. A tento snímek, jenž o nich (dosti stylizovaně) vypráví, patří mezi těch "pár" vzácných filmových děl, v nichž i po několika desítkách let od jejich vzniku vše funguje dokonale. A je to v jeho případě o to pozoruhodnější a cennější, protože kromě obligátního westernu se napříč celou svou stopáží větší či menší měrou dotýká několika dalších svébytných (sub)žánrů (dobrodružný film, buddy movie/bromance, thriller, romantická komedie...).
Jde o první (a zároveň) předposlední film, v němž si spolu dvojici hlavních postav zahráli Paul Newman a Robert Redford, dvě obří hollywoodské (nejen) herecké legendy, cool drsňáci, sexsymboly (nejen) své doby atd. Obrovský a hlavně zasloužený úspěch filmu (a jeho dnes už téměř kultovní status) je z velké části právě jejich zásluha. Ti dva mají mezi sebou hereckou chemii tak neuvěřitelně dokonalou, že se jí dodnes podařilo konkurovat jen velmi skromnému počtu filmových párů (bez ohledu na jejich pohlaví).
Paul Newman, Katharine Ross, Robert Redford
Butch Cassidy a Sundance Kid
Samozřejmě na tom má zásadní podíl i kvalita charakterů, které ztvárňují. Newmanův Butch je výřečný (a vychytralý) sympaťák, zatímco Redfordův Sundance naopak typický zdrženlivý a málomluvný frajer a hlavně vyhlášený pistolník (a také karbaník). Jejich povahy jsou tak akorát kontrastní, aby mezi nimi mohlo probíhat silné jiskření a pronášeli skvělé hlášky. Čili přesně to, co potřebuje každý správný buddy movie. Jejich vztah je zde vykreslen natolik precizně, že navzdory tomu, že se ti dva počas filmu často hádají, nemá divák jediný důvod pochybovat o tom, že se navzájem vnímají jako nerozluční bratři a že by jeden za druhého byli ochotni kdykoliv položit život. A to přitom ve filmu není ani jedna scéna, v níž by si padli do náručí či si jinak otevřeně vyznávali, co pro sebe navzájem znamenají, aby jejich hluboký vztah pochopil i ten nejpomalejší divák. Bohatě to totiž ilustrují některé skvostné momenty, jako například když po proslulé (a naprosto boží) projíždce Newmana a Katherine Ross, jež hraje Sundanceovu přítelkyni, na kole vyleze napružený Redford, aby předvedl žárlivou scénu. Následný (a velmi úsporný) dialog s Newmanem však dopadne jinak, než by asi většina diváků čekala. Jeho pointa je ale každopádně vtipná, nápaditá a s jasným vyzněním.
Katharine Ross
Butch Cassidy a Sundance Kid
Přitom obsazení Redforda byla spíš náhoda. Newman měl nejprve hrát Sundance a živelného Butche Jack Lemmon (Někdo to rád horké). Ten ale údajně nesnášel koně. Po něm scénář četli Marlon Brando a Warren Beatty, producenti ale přicházeli s dalšími a dalšími jmény (mezi nimiž byl třeba i Dustin Hoffman). Nakonec tak zbyl jen Redford. Po jeho obsazení režisér rozhodl o prohození rolí. A úplně na počátku Newman nabídl účast ve filmu Steveu McQueenovi. To však nedopadlo, protože oba chtěli být uvedeni v titulcích na prvním místě - stejný problém pak mezi nimi nastal i o pět let později při natáčení Skleněného pekla...
A podobně dobře tady funguje opravdu vše. Hlavně pak ono výše naznačené (časté) přepínání nálad a stylů. Butch Cassidy a Sundance Kid dokáže krásně ladně od pohodového dobrodružného westernu o bandě nesmírně sympatických zlodějů přecházet k parádně napínavému "pronásledovacímu" thrilleru, při němž dojde například na legendární skok ze skály, uvolněným romanticko-komediálním intermezzům (viz zmíněná scéna s kolem) či k atmosférickému přestřelkovému infernu, za nějž by se nemusel stydět ani takový Sam Peckinpah, který shodou okolností v ten samý rok natočil neméně skvělou a žánrově významnou Divokou bandu, která má s tímto filmem pár styčných bodů.
Paul Newman, Katharine Ross, Robert Redford
Butch Cassidy a Sundance Kid
Snímek získal celkem čtyři Oscary. Za hudbu, píseň, kameru a hlavně za scénář. Nominován byl i za nejlepší film roku a George Roy Hill za nejlepší režii. Právě pod Hillovým režijním dohledem vznikl o čtyři roky později i onen druhý společný film Newmana s Redfordem - krimi komedie Podraz. Ta si ve své době odnesla Oscarů dokonce sedm (včetně sošky za nejlepší film a režii). Tohle trio si zkrátka výjimečným způsobem sedlo.
P. S. Dnes už je asi úplně zbytečné to zmiňovat, ale přeci jen - podle postavy Sundance Kida byl pojmenován největší festival nezávislých filmů (Sundance Film Festival), jenž se koná každoročně od jeho založení roku 1978 v Utahu a jehož je Robert Redford zakladatelem a prezidentem.
Hodnocení: 100%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE