45. týden-kinopremiéry: Představuje se 12 snímků. Táhne Interstellar a Pohádkář. Překvapí Frank?

45. týden-kinopremiéry: Představuje se 12 snímků. Táhne Interstellar a Pohádkář. Překvapí Frank?
Interstellar | Warner Bros.
Casey Affleck, Christopher Nolan, Anne Hathaway, Matthew McConaughey
Christopher Nolan se po dvou letech vrací na velká plátna. Kampaň ke sci-fi snímku Interstellar byla velkolepá, je podobné i dílo jako takové? Recenzenti se v názorech různí. Vesmírná 2014: Vesmírná Odysea z toho ale není. Tomáš Chvála píše: "Navzdory tomu, že se recenze zaměřuje spíše na to kritické, rozhodně není Interstellar špatný film. Přináší však pouhou rutinu, slepenou z jinde použitých žánrových motivů, která jakoby nechtěla vystoupit ze stínu svých předchůdců. Obstojná sci-fi? Určitě. Událost roku? To ani omylem." Průměr ze všech recenzí se zastavil na známce 83 procent. Což vůbec není málo.
Pohádkář
Pohádkář.
Druhou nejočekávanější premiérou týdne je Pohádkář režiséra Vladimíra Michálka. Ve volné adaptaci knihy Báry Nesvadbové si ústřední dvojici zahrála Eva Herzigová a Jiří Macháček. Snímek balancuje na hraně detektivního dramatu a romance. Je ale více tím druhým. Řemeslně je film zvládnutý na jedničku - kamera, režie, hudba i většina hereckých výkonů šlape. Scénář, o jehož detektivní část autoři rozšířili původní knihu, tak úplně nefunguje, místy je nelogický. Což je škoda. Všechny recenze Pohádkáře najdete zde. Průměrné hodnocení prozatím 56 procent.
U romantiky/dramatu ještě zůstaneme. Do kin míří zajímavá dvojice snímků - Zmizení Eleanor Rigbyové: On (2013) a Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona (2013). Jde o dvojici filmů, které nahlížejí partnerské soužití a krizi ze dvou úhlů pohledu - z mužského a ženského. Distributor doporučuje začít tím mužským a potom shlédnout ženský pohled na věc. Model Nymfomanka v novém kabátě? Recenze "první" části najdete zde, na "druhý" díl si zatím troufl jediný autor/autorka.
Michael Fassbender, Domhnall Gleeson
Z filmu Frank. | AČFK
Do kin dále míří hudební tragikomedie Frank, kde se sice pod papírovou maskou svérázného muzikanta skrývá Michael Fassbender, ale jádro pudla je někde jinde. Minimalisticky pojatý příběh vypráví o netalentovaném klávesákovi (Domhnall Gleeson), který se řízením náhody a osudu dostane na hudební soustředění kapely. A víc než o tajemném Fassbenderovi se dozví něco o sobě. Hipsteři 21. století, sjížděči sociálních sítí a pozéři, mějte se na pozoru. Recenze Franka si přečtěte zde. Prozatím 72 procent.
Vyznavače festivalových/artových snímků potěší severské drama s prvky černé komedie Boj sněžného pluhu s mafií (2014). Ve snímku s mafiánským prostředím, intrikami a jedním člověkem, který prohrnuje sněhem zaváté silničky malebného norského venkova. Když se dozví o smrti syna, co se údajně předávkoval drogami, začne pátrat a zjistí víc, než by bylo zdrávo... Copak asi bude následovat...?
Pirátské sítě
V rámci přehlídky Česká radost v českých kinech do distribuce zamířila pětice tuzemských dokumentárních filmů. O nich se více dozvíte v tomto článku. Vypravit se můžete mezi somálské piráty, kyjevské farmáře, myslivce, adoptivní rodiče a vyznavače automobilového tuningu.
Včelka Mája
No a na závěr něco pro děti. Jestlipak vaše ratolesti znají Včelku Máju... Jedno ale víme jistě, tak, jak jde tento čtvrtek do kin, ji vy rozhodně nepoznáte. Včelka Mája míří do kin v nové australsko-německé verzi, rozšířena o 3D rozměr. Co vy na to?
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.