Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona

69%
Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona
Plakát traileru

Jak je možné různě vnímat stejný příběh a krizi vztahu dvou lidí? Jak se liší jeho a její pohled na jednu a tutéž událost? Jak odlišné mohou vnímat společně prožitou tragédii? Odpověď hledá ojedinělý a ambiciózní koncept jednoho příběhu ve dvou filmech, jejichž název se liší jen jedním písmenkem: Zmizení Eleanor Rigbyové: On a Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona. Díky nim můžeme sledovat subjektivní prožívání lásky, emocí a vyrovnávání se s osobní tragédií. Režisér a scenárista Ned Benson natočil najednou dva filmy vyprávějící jeden a ten samý příběh, příběh dvou mladých lidí, Conora a Eleanor. Prožívají opravdovou lásku a štěstí. Společný život a radost z něj ale nečekaně protne osobní tragédie, na kterou nebyli a ani nemohli být připraveni. Jejich do té chvíle pevný vztah se v tom okamžiku hroutí. Conor a Eleanor na stejnou událost reagují pro ně nečekaně odlišným způsobem. Jsou zmatení, cítí se být druhým nepochopení a opuštění. Ztrácí schopnost pochopit jeden druhého. Ve snímku Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona, pozorujeme Eleanor, která se snaží překročit trosky zničeného vztahu a svým odchodem z něj najít sama sebe a ztracenou životní rovnováhu. Ve filmu a zároveň tomtéž příběhu, Zmizení Eleanor Rigbyové: On, věnovaném především subjektivnímu pohledu Conora, sledujeme jeho usilovnou snahu spojit se s Eleanor, překonat vzájemné odcizení a společně obnovit jejich dříve tak intenzivní lásku. Tyto dva subjektivně popisované pohledy dvou lidí vynikajícím způsobem ztvárnili James McAvoy a Jessica Chastain. Režisér Benson jejich obsazení komentoval: „Jakmile jsme přesvědčili Jessicu, hned jsem věděl, že chci, aby Conora hrál James McAvoy. Jejich propojení je pro film zásadní.“ (CinemArt)



Režie:
Scénář:

farb
farb
2 064 bodů
7
Po zhlédnutí Její verze konečně vyvstává kompletní obraz, tedy téměř dokonalá symbióza, kdy se ona a on dokonale doplňují - první polovině Její verze dodává smysl Jeho verze ( proto je třeba ji vidět jako první), kdežto druhá půlka zpětně dodává potřebné kontury zas Jeho příběhu. A opět se potvrzuje, že oba příběhy jsou slastí i z hlediska vedlejších postav ( u něj Hinds, u ní skvělá Viola Davis). Nicméně, jako chlapovi, je mi Jeho interpretace ( která je dle mého ucelenější a samostatnější) mnohem bližší. To je ale (nejspíš) to, co Benson chtěl - takže úspěch. 70%. Unikátní podívaná realisticky zachycující světy mužů a žen.
Teresie
Teresie
1 187 bodů
7.5
Ano, chce to vidět oba pohledy. "Ona" hraje více na city, ale paradoxně je mi vzdálenější, neuchopitelná....
  • Viola Davis
salisbury
salisbury
1 101 bodů
8
Velmi netradiční filmové zpracování příběhu, které je ze dvou pohledů. Z pohledu On a z pohledu Ona. Oba tyto pohledy jsou velmi dobře zpracovány, že divák nemá chuť se nudit, čehož jsem se trošku obával, ale naštěstí k tomu nedojde.

Dodatečné informace

Původní název:
The Disappearance of Eleanor Rigby: Hers (více)
  • USA Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona
  • USA The Disappearance of Eleanor Rigby: Hers
Premiéra v ČR:
6. 11. 2014
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění