27. týden-kinopremiéry: Tento způsob léta...

27. týden-kinopremiéry: Tento způsob léta...
V kinech se budete bát. Do distribuce totiž míří novinka režiséra Scotta Derricksona Chraň nás od zlého (2014). Autor zaujal již mysteriózním snímkem V moci ďábla (2005), jehož atmosféra pohltila i diváky, kteří se jinak podobnému žánru vyhýbají. Následoval Sinister (2012), snímek plný vražd a napřirozených bytostí. Ten byl mimochodem poměrně úspěšný i v českých kinech. Derrickson to zkrátka umí s budováním napětí, většinou si k ruce vezme solidní herce a nevznikne žánrové klišé, při němž byste se uchechtávali trapností.

Trailer k filmu Chraň nás od zlého:

Jaká je novinka Chraň nás od zlého? Zatím těžko hodnotit, pouhé dvě české recenze a v nich poměrně velké zklamání. Newyorského policistu, který vyšetřuje podivné vraždy, si zahrál Eric Bana, jemuž to spíš svědčí v akčním žánru. Ve filmu se spojí s vymítačem, aby přišel na kloub všem těm temným silám, které zločiny provázejí. Kritiky na Rottentomatoes dávají filmu 30%.
Eric Bana
Z recenze Františka Fuky: "Přestože film režíroval Scott Derrickson, který má jisté zkušenosti s hororovými filmy, jedná se o film vzácně nepodařený, který nejenže nefunguje jako plíživá hrůza, ale dokonce ani jako přehlídka klasických lekaček a/nebo digitálních triků. Nefunguje dokonce ani jako přehlídka razantního střihu a bizarních kamerových efektů. Ne. Nefunguje vůbec, a na několika místech je nechtěně směšný." Všechny české recenze najdete zde.

Trailer k filmu Běž, chlapče, běž:

V pekle zůstaneme, jen se přesuneme do varšavského ghetta a roku 1942. Snímek Běž, chlapče, běž (2013) je skutečným příběhem Yorama Fridmana (ve filmu se jmenuje Srulik), který v devíti letech uteče z varšavského ghetta, schovává se spolu s dalšími židovskými dětmi v lesích a snaží se přežít válku, která je v nedohlednu.
Běž, chlapče, běž
Běž, chlapče, běž
Hlad a zima přinutí Srulika, aby se vrátil zpátky do civilizace, kde si musí předstírat, že je sirotek z katolické rodiny. Ve vesnicích potká lidi, kteří riskují vlastní životy, aby mu pomohli, ale i ty, kteří ho zradí... Snímek byl představen na letošním zlínském festivalu a vysloužil si pochvalné recenze. Nebude to nic pro slabé povahy. A Václav Marhoul, který se chystá zfilmovat Nabarvené ptáče, tedy podobný válečný příběh, má o čem přemýšlet...
Arcibiskup Bezák Zbohom…
| CinemArt
Na závěr se představuje jeden dokumentární film, který se věnuje velmi specifickému tématu. Arcibiskup Bezák Zbohom... (2014) pojednává o slovenském arcibiskupovi Róbertu Bezákovi, který byl za nejasných okolností odvolán ze své funkce. Což rozdělí slovenskou společnost, která je o poznání duchovnější než ta česká... Režisérka Olga Záblacká se pokouší nalákat k návštěvě kina: „Pro ateistu může být tento dramatický příběh ještě zajímavější. Seznámí se s prostředím, které nezná, a může analyzovat důvody, na jejichž základě si mladý talentovaný člověk, vynikající student, zvolí cestu kněze, a co vše ho na ní potkalo.“
Arcibiskup Bezák Zbohom…
Přehled všech červencových premiér najdete ZDE.