US tržby: Avengers zlomili rekord a míří ke hvězdám. Harry, Hunger Games i Twilight blednou závistí.

US tržby: Avengers zlomili rekord a míří ke hvězdám. Harry, Hunger Games i Twilight blednou závistí.
Joss Whedon
Pravda, pohádková miliarda zatím nepadla, již nyní ale mají Avengers (2012) na kontě pořádný rekord. Za první víkend totiž utržili kulatých 200 milionů dolarů. Abyste chápali, o jak velký boom jde: Dosavadním králem nejlepšího openingu byla druhá část finále Harryho Pottera se 169 miliony, čemuž Avengers o pořádný kus utekli a dlouhou dobu je zřejmě nic nepřekoná. Vděčit za to studio může pečlivé přípravě, kdy všem důležitým hrdinům věnovalo vlastní film, díky čemuž je fanouškovská základna výrazně širší, než u zmíněného Harryho či Twilight. Avengers navíc hraje do karet to, že na rozdíl od zmíněných fenoménů nejsou nijak vyhranění. Líbí se všem generacím a sbírají famózní známky jak mezi diváky, tak „zlými“ kritiky.
Joss Whedon si může gratulovat. Svou první velkou filmovou příležitost ustál bez zaváhání a do budoucna si bude moci dělat, co se mu zlíbí (možná se jednou dočkáme i pokračování kultovního seriálu Firefly / 2002). Marvelům se jejich odvážný krok vytvořit filmovou divizi řádně vyplatil. Avengers budou hit atakující nejvyšší příčky (jak moc, to ukáží až následující týdny) a aktuálně mají celosvětově na kontě 641 milionů dolarů. Při téhle razanci se dá čekat, že zdolají miliardu za pouhých pár týdnů. A pak… pak se třes Titanicu (1997). Možná se konečně našel někdo, kdo překoná Jamese Camerona.
Joss Whedon
Joss Whedon
Vzhledem k tomu, jakým způsobem ovládli Avengers kina, je pochopitelné, že všichni ostatní sbírali drobky. Druhá je černošská komedie Think Like a Man (2012), třetí hit Hunger Games (2012), čtvrtý strhaný Talisman (2012), na páté pozici v USA v tržbách nedocenění Piráti! (2012), šestá komedie The Five-Year Engagement (2012), jíž slabé tržby vyřadily z plánu českých premiér, sedmý Havran (2012), osmý akčňák Safe (2012), devátý dokument Chimpanzee (2012) a desítku uzavírá komedie The Three Stooges (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.