Na Pandoru se nevrátíme další čtyři roky

Na Pandoru se nevrátíme další čtyři roky
Avatar | Twentieth Century Fox
Mezi Titanicem (1997) a Avatarem (2009) uběhlo dvanáct let. Ty si James Cameron vyplnil natočením několika podmořských dokumentů. Extra dlouhá pauza byla dána tím, že Cameron čekal, až mu technologie umožní naplno stvořit vysněný svět Pandory a její modré obyvatele. Vzhledem k tomu, že dnes má již technologii k dispozici, čekalo se, že Avatar 2 na sebe dá čekat podstatně kratší dobu. Napřed se mluvilo optimisticky o letošním roku. Poté se do diskuzí vložil sám Cameron a do éteru vypustil realističtější rok 2014. A nyní se do celé věci pustil i producent Jon Landau a jdeme ještě dál.
Podle jeho slov to bude trvat ještě čtyři roky, než se Avataru 2 dočkáme v kinech. To znamená rok 2016 (pokud tím Landau myslí „od této chvíle“ a ne od spuštění produkce, což by premiéru ještě o něco odsunulo). Jedním z důvodu zdržení je podle Landaua i Cameronův zájem o možnost natáčet budoucí Avatary rychlostí 60 snímků za vteřinu (aktuálním standardem je 24 snímků za vteřinu). Peter Jackson aktuálně natáčí Hobita se 48 snímky za vteřinu, tak je dost možné, že Cameron čeká, jak to ve výsledku bude fungovat. Osobně ale v tento natáčecí „upgrade“ hodně věří.
Stephen Lang
Avatar | Twentieth Century Fox
Kdo se tedy těšil na rychlý návrat na Pandoru, ten by se měl obrnit koňskou dávkou trpělivosti. James Cameron tradičně nikam nespěchá.
Víte že?...
... chtěl Avatara natočit James Cameron již na konci 90. let? Při plánované premiéře v roce 1999 by ale rozpočet přesáhl 400 miliónů dolarů.