Top Gun vycházel ze skutečného příběhu. Reálný předobraz měly i tři hlavní postavy

Top Gun vycházel ze skutečného příběhu. Reálný předobraz měly i tři hlavní postavy
Top Gun | Paramount Network
To jsou všeobecně známé informace, už méně se však ví, že se tento přepálený příběh o stíhacích pilotech zakládá na skutečnosti. V roce 1983 totiž v časopisu California vyšel článek od Ehuda Yonaye s nepřehlédnutelným názvem Top Guns. Pojednával o osobním i profesním životě pilotů stíhaček na letecké základě v San Diegu a detailně popisoval jejich výcvik, zvyklosti i dosavadní zkušenosti. Až poeticky hovořil o jejich lásce k létání a fascinaci vzdušnými stroji, díky čemuž se veškerá dřina a sebezapření vyplatí.
Top Gun
Top Gun
  • Netflix
  • Prima Plus
  • SkyShowtime
  • +4
70%
Nejvíce prostoru v článku získala dvoučlenná posádka stíhačky F-14, sestávající z Alexe Hnarakise (přezdívaného Yogi) a Davea Cullyho, známého jako Possum. Pilot Hnarakis údajně vypadal jako filmová hvězda, šlo o mladého bruneta s širokým úsměvem, zatímco jeho navigátora Cullyho text popsal jako mnohem obyčejněji vypadajícího muže s hnědými vlasy a knírem. Fanouškům filmového Top Gunu už asi není třeba vysvětlovat, že právě tito dva členové amerického námořního letectva posloužili jako inspirace pro postavy Petea „Mavericka“ Mitchella (Cruise) a Nicka „Goose“ Bradshawa (Anthony Edwards).
Na jedné z posledních fotek v onom článku dokonce vidíme i dvě stíhačky nad sebou, přičemž ta horní letí vzhůru nohama. Není tedy pochyb o tom, že si scenáristé Jim Cash a Jack Epps jr. z původního textu vzali mnohé. V rámci příprav se navíc sami ve stíhačce F-14 proletěli a snažili se o tehdejších trendech ve vojenském letectví zjistit veškeré dostupné informace.
Top Gun
Top Gun
Top Gun
trailer-tom-cruise-je-zpatky-jako-legendarni-strela-maverick
Top Gun
Dokonce i postava Charlie Blackwood (hraná Kelly McGillis), s níž Maverick prožil románek, vychází z reality. Ne že by na sandiegské základně podobné aférky probíhaly (respektive určitě by to nikdo nepřiznal), ale mezi piloty skutečně působila analytička Christine Fox. O ní vyšel v roce 1985 článek v časopise People, kde popisovala, že na rozdíl od své filmové verze pracuje spíše s navigátory nežli samotnými piloty. „Všichni hned vědí, že se blížím, jelikož jsem jeden z mála lidí, co chodí na vysokých podpatcích,“ vykládala.
Tou dobou už ale bylo jasné, že se Top Gun blíží do kin. Původní Yonayův článek totiž zaujal producenty Jerryho Bruckheimera a Dona Simpsona, kteří pod hlavičkou studia Paramount práva na zfilmování textu koupili a zbytek už je historie. Za pouhých 15 milionů dolarů se podařilo natočit trochu úsměvný, divácky však velmi vděčný hit, který v kinech utržil více než 350 milionů. O několik procent zvýšil zájem mladíků o vstup do námořního letectva a zřejmě se také podepsal na nárůstu sexuálních napadení v armádě. V každém případě se ale jednalo o fenomén, jehož popularita vydláždila cestu k nečekaně úspěšnému pokračování z roku 2022.
Top Gun si můžete připomenout na Netflixu (kde najdete i druhý díl Maverick) nebo Prima+. Podívejte se na náš žebříček nejlepších blockbusterů.
Zdroje: Top Gun Bio, Looper, People