Top Gun bez příkras. Nová reality show zmapuje nejnáročnější výcvik bojových stíhačů

Top Gun bez příkras. Nová reality show zmapuje nejnáročnější výcvik bojových stíhačů
Top Gun | Paramount Pictures
Série bude dle oficiální synopse sledovat, jak se různorodí námořní piloti připravují na vůbec nejnáročnější letecké zkoušky včetně přistání na plovoucí letadlové lodi. Elitní úrovně kurzu dostojí pouze ti nejlepší, kteří budou moct pilotovat nejvyspělejší stíhačku světa, F-35C Lightning II. Série z první ruky zmapuje veškeré kroky uchazečů ve vzduchu, ve třídě, mimo základnu i v jejich domovech.
Projekt přirozeně reaguje na úspěch druhého Top Gunu, který loni kinosály zběsile neproletěl, nýbrž si v nich vybudoval půlroční základnu. A v ní se srotilo opravdu hodně nadšených fanoušků a fanynek. Ti ostatně za lístky utratily 1,5 miliardy dolarů. „Vzhledem k těm milionům fanoušků po celém světě mě ta série ohromně přitahovala,“ potvrdil Tom McDonald, jenž se v National Geographic stará o obsah. „Díky bezprecedentnímu přístupu nabídneme strhující a vizuálně dechberoucí a fascinující výpravu do pořádně soutěživého světa elitních pilotů a pilotek,“ dodal.
Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick | CinemArt
Vizuálně přitom show bude mít v loňském Maverickovi velkou konkurenci, neboť snímek strhl právě uvěřitelným a v mnohém poctivě autentickým provedením. Režisér Joseph Kosinski některé letové záběry snímal z imaxových kamer rozmístěných přímo v kokpitu. Nevíme, jaký bude mít Top Gun: The Next Generation rozpočet, ale podaří-li se bez příkras zachytit opravdu všechny aspekty výcviku, půjde o kinetický zážitek hodný i filmového formátu.
Tvůrcům však půjde hlavně o seznámení publika s procesem a intimní poznávání aktérů, kteří budou na kameru absolvovat klíčové chvíle dosavadního života. A to i v jejich emocionálním rozsahu. „Intimní přístup k postavám a emoční vodítka rozesetá po celé sérii dají vzniknout působivému vyprávění o mladých mužích a ženách, kteří podstupují tenhle stresový proces,“ vysvětlovala Tanya Shaw, generální ředitelka Zinc Television. „Toto vyprávění sérii povýší nad pouhý ohlušující spektákl a nabídne citlivé lidské příběhy skrývající se za veřejným chvástáním,“ řekla.
Odolnost finálních uchazečů přesto musí být zarážející, pokud zvládnou před štábem a následně před miliony diváků a divaček obstát v životní zkoušce. Nahlédnutí za oponu extrémního fyzického i psychologického poslání však v dokumentární tvorbě není úplně nové. Ze sportovních dokumentů tak učinil třeba Free Solo, v němž horolezec Alex Honnold nechal filmovat svůj smrtelně nebezpečný nejištěný výstup na nejstrmější část kalifornské stěny El Capitan. V Top Gunu však půjde o princip reality show, která si žádá umělé drama. V tomto směru je zavítání do tohoto zákulisí vskutku ojedinělé.
Datum premiéry se teprve dozvíme stejně jako další informace o čerstvě ohlášené reality show, o niž bude jistě velký zájem. Třeba studenty podpoří sám Tom Cruise a ukáže, že v reálu by Maverick zas takový frajer nebyl.
zdroj: The Hollywood Reporter, Kinobox

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.