„Vrchol akční filmařiny.“ První reakce na Furiosu neskrývají nadšení, ne vše je ale dokonalé

„Vrchol akční filmařiny.“ První reakce na Furiosu neskrývají nadšení, ne vše je ale dokonalé
Furiosa | Warner Bros.
Někteří zámořští kritici a kritičky totiž měli možnost novinku zhlédnout v předstihu a nešetří pozitivními komentáři, v některých případech dokonce superlativy. První reakce je obvykle třeba brát s rezervou, leckdy jsou totiž fanoušci vyhlíženého snímku natolik okouzleni atmosférou předpremiérového promítání, že filmu leckteré neduhy odpustí. V tomto případě se však o své názory na sociálních sítích podělila kritická obec z renomovaných médií, takže ačkoli ještě nejde o plnohodnotné recenze, z jejich výkřiků si už určitý obrázek udělat můžeme.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
AI
84%
„Mám radost, že mohu napsat, že Furiosa je opravdu, opravdu zatraceně dobrá,“ napsal s nemalou dávkou expresivnosti kritik webu IndieWire David Ehrlich na síť X. „Funguje na úplně jiném rychlostním převodu než Zběsilá cesta, což bude leckoho zřejmě frustrovat, ale zvládá nabídnout ještě bohatší film díky vysoustružení vlastní pouštní legendy.“
Erik Davis spojený s webem Rotten Tomatoes napsal, že „Furiosa je suverénní a vrcholnou akční filmařinou. Epika s divokým a neúprosným tempem rozšiřuje hrdinčin příběh a nabízí šílené honičky, bombastické postavy a úžasnou kaskadérskou práci“ a ocenil i intenzitu výkonů Anyi Taylor-Joy a Chrise Hemswortha.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe: 2. trailer | Vertical Entertainment
Hlavní herečku, která převzala štafetu po Charlize Theron, jež postavu odvážné bojovnice ztvárnila ve Zběsilé cestě, chválila i Therese Lacson z webu Collider, zmínila však i nevyrovnané tempo a podivně členitý příběh. Vzhledem k Ehrlichově zmínce o rychlosti je tedy otázkou, jak přesně bude dvě a půl hodiny dlouhý snímek držet diváckou pozornost. Soupeření titulní hrdinky s padouchem pojmenovaným příznačně Dementus (Hemsworth) však zřejmě bude mít grády.
„Furiosa vás pohltí. Místy je film tak obrovský, že skoro přesahuje IMAXové plátno; a jindy zase skýtá hluboce intimní emoce. Ozvěny filmařských postupů z 50. až 80. let napomáhají bohaté a chytré tvůrčí vizi, v níž si obsazení libuje,“ rozplýval se Simon Thompson, publikující hlavně na webech TheWrap a The Playlist.
Furiosa
Furiosa
Furiosa
Furiosa
Furiosa
Zdá se tedy, že zvěsti o úchvatnosti akčních pasáží nelhaly. V nedávném rozhovoru pro Total Film producent Doug Mitchell přiznal, že natočení jedné patnáctiminutové sekvence zabralo 78 natáčecích dnů a každodenní účast dvou stovek kaskadérů. Tato megalomanská čísla tedy ve výsledném snímku snad mají svá opodstatnění.
O čemž se koneckonců budeme moci přesvědčit již brzy, jelikož snímek vstoupí do tuzemských kin už 23. května. Zatím se podívejte na náš žebříček nejlepších akčních filmů, s nímž by Furiosa jistě ráda trochu zahýbala.
Zdroje: X, Variety, Collider, Total Film