Top kina ČR: Sály zejí prázdnotou. Vítězní Krotitelé duchů si připsali smutný rekord

Top kina ČR: Sály zejí prázdnotou. Vítězní Krotitelé duchů si připsali smutný rekord
Krotitelé duchů: Říše ledu | Sony Pictures Home Entertainment
Do celkových výsledků sice zasáhli noví Krotitelé duchů, vzhledem k návštěvnosti jsou ovšem spíše jednookým mezi slepými. Dubnová nabídka se z hlediska běžných diváků evidentně jeví jako velmi slabá a do kin zavítají jen velmi zřídka. Cestu do multiplexů si podruhé za sebou našlo o víkendu méně než 80 tisíc lidí a samotní Krotitelé duchů jsou novým držitelem neslavného rekordu. Se svými 11 tisíci návštěvníky se totiž podle dat webu Kinomaniak jedná o nejslabšího vítěze žebříčku za posledních 13 let. Pojďme si ovšem na tu smutnou top 5, kterou z velké části tvoří několik týdnů staré hity ustupující ze slávy, podívat zblízka.

5. místo

Sladký život
Sladký život
61%
tržby 1 milion 041 tisíc Kč / návštěvnost 5 402 diváků / 91 kin
Romantická komedie Sladký život už v návštěvnosti začíná paběrkovat, kvůli slabému víkendu to ale na zřejmě poslední účast v top 5 stačilo. Mezivíkendově tentokrát film klesl jen o uspokojivých 27 %, i přesto má romanťárna to nejlepší za sebou a aktuálních 138 tisíc diváků celkem už příliš nenavýší. Ke kýženým 150 tisícům návštěvníků, jež budou v roční závěrce přeci jen vypadat uspokojivěji, se ale titul asi ještě pomaloučku dobelhá. Příští týden však Sladký život zažije poněkud razantnější pád, do kin se totiž chystá Bára Poláková a její Prázdniny s Broučkem.

4. místo

Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4
62%
tržby 1 milion 411 tisíc Kč / návštěvnost 7 575 diváků / 100 kin
Jediný účastník top 5, který si nemusí na nic stěžovat, je animovaná Kung Fu Panda 4. Ta jediná totiž mezi víkendy vůbec neklesla a zapisuje prakticky stejná čísla jako minule. Potvrzuje se tím, že i když kina zažívají sebevětší sucho, na animáky se s dětmi chodí dál. A jelikož medvědí hrdina Po stále nemá v dohledu velkou konkurenci, zřejmě si bude tisícovky diváků připisovat ještě pár týdnů. Zejména když jeho jedinému možnému rivalovi došel dech až nečekaně rychle.

3. místo

Gump – jsme dvojka
Gump – jsme dvojka
56%
tržby 1 milion 696 tisíc Kč / návštěvnost 9 374 diváků / 115 kin
Řeč je o druhém Gumpovi, který po hezkém startu převyšujícím první díl zaznamenal raketový pád. Ani třetí týden v kinech jeho situaci příliš nestabilizoval. Pád o 35 % možná na první pohled nezní tolik hrozivě, návštěvnost pod 10 tisíc vzhledem k úspěchu a vytrvalosti prvního dílu už ale menším zklamáním je. Zatímco první Gump vidělo v kinech přes 200 tisíc lidí, dvojka bude ráda, že se dostane na polovinu tohoto čísla. Doteď psí dobrodružství navštívilo 85 tisíc děti a rodičů a v následujících týdnech to bude mít počin asi dost těžké.

2. místo

Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
tržby 1 milion 974 tisíc Kč / návštěvnost 8 715 diváků / 73 kin
Také druhá Duna spadla v porovnání s předešlým víkendem zhruba o třetinu a i sedmý víkend v kinech prokazuje neuvěřitelnou výdrž. Ani Paul Atreides sice nebude přidávat do celkové návštěvnosti davy a cesta k vytouženému půl milionu diváků bude ještě hodně složitá. Dosavadní nejnavštěvovanější film tohoto roku v českých kinech už si ovšem své oddřel a oproti konkurenci mu stále dochází dech výrazně pomaleji. A je dost pravděpodobné, že příští týden si připíše více diváků než aktuální jednička žebříčku.

1. místo

Krotitelé duchů: Říše ledu
Krotitelé duchů: Říše ledu
65%
tržby 2 milion 150 tisíc Kč / návštěvnost 11 250 diváků / 191 kin
O smutném vítězství Krotitelů duchů už jsme psali v úvodu článku. Populární značka si připsala symbolické vítězství, tak málo diváku jako aktuálních 11 tisíc ovšem za posledních 13 let nezaznamenal žádný vítěz topky. V klasických a hity nabitých týdnech by ostatně tato návštěvnost stačila sotva na chvost nejlepší pětky, což vyjadřuje mnohé. Tržby nových Krotitelů pak v podstatě kopírují zahraniční vzor. Řada fanoušků ještě na starou partičku i nové tváře slyší, bohužel jich ovšem není dostatek a světová návštěvnost zůstává za očekáváním. Tady to na třetí díl nevypadá a ani v českých kinech duchové extra výkon zřejmě nepředvedou.
Krotitelé duchů: Historie a hodnocení | Kinobox
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak