Ridley Scott málem režíroval Vlka z Wall Street. Martin Scorsese byl pořádně naštvaný

Ridley Scott málem režíroval Vlka z Wall Street. Martin Scorsese byl pořádně naštvaný
Vlk z Wall Street | Paramount Pictures
I díky tomuto pragmatickému přístupu k natáčení je Scott dosud podepsán pod 28 filmy v čele s Gladiátorem a Vetřelcem. Jeho jméno však mohlo figurovat i u jednoho z nejpopulárnějších snímků minulé dekády – totiž Vlka z Wall Street (The Wolf of Wall Street). Než se k režii nakonec dostal Martin Scorsese, studio Warner Bros. totiž uvažovalo právě o Scottovi.
Ridley Scott
Ridley Scott

Režisér, Scenárista

Svérázný životopis podvodníka Jordana Belforta zahájil cestu na plátna kin už v roce 2007, kdy Warneři společně s Leonardem DiCapriem koupili práva na zfilmování Belfortova memoáru Vlk z Wall Street. V aukční bitvě DiCaprio mimochodem porazil svého kolegu Brada Pitta a v dobovém rozhovoru pro The Hollywood Reporter příběh připodobnil k novodobému Caligulovi.
Už tehdy byl na palubě i Scorsese, podílel se společně s Terencem Winterem dokonce na psaní scénáře. Ve své knize Conversations with Scorsese označil toto období za pět promarněných měsíců kvůli špatné domluvě se zástupci studia. Do toho začala i scenáristická stávka a celý projekt se uložil k ledu. DiCaprio se Scorsesem proto svou pozornost následně přesměrovali k Prokletému ostrovu.
Vlk z Wall Street
Vlk z Wall Street | Paramount Pictures
Tahle situace nejvíce mrzela zřejmě samotného Belforta, který autobiografii psal ve vězení, a tak by se mu hodil každý dolar, jenž by hollywoodští pohlaváři byli ochotní pustit. Mohl však pouze čekat, zdali se situace změní – což se posléze skutečně stalo.
Scorsese měl tou dobou hlavu plnou Huga a jeho velkého objevu, DiCaprio se však snahy o zfilmování nevzdal. Studio proto oslovilo Scotta, s nímž už DiCaprio dříve spolupracoval na Labyrintu lží. Než se však věci stačily dát do pohybu, Scott i DiCaprio zase utekli k jiným projektům.
Vlk z Wall Street
Vlk z Wall Street
85%
Pak už se ke svému oblíbenci DiCapriovi opět vrátil Scorsese a společně dotáhli nakonec skvělý projekt do konce. Těžko říct, jak by vypadala Scottova verze, i když je velmi obtížné si představit, že by tento režijní matador svého o pět let mladšího kolegu skutečně překonal. Ostatně, jeho nedávné snímky Všechny prachy světa a Klan Gucci se stejně jako Vlk z Wall Street zaměřily na život kontroverzní smetánky, a to s o poznání menším úspěchem.
Stále zábavného Vlka z Wall Street si můžete pustit na Netflixu, Prima+, DaFilms, Voyo či KVIFF TV. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších knižních adaptací.
Zdroje: Collider, The Hollywood Reporter, Conversations with Scorsese