Bombardování domova i život v exilu. Oceňovaný snímek ukazuje neuvěřitelný osud mladého filmaře

Bombardování domova i život v exilu. Oceňovaný snímek ukazuje neuvěřitelný osud mladého filmaře
Život je skvělý | Stray Dog Productions
Mohamed Jabaly v silném a oceňovaném snímku dokumentoval svůj neuvěřitelný životní příběh. Do dokumentárního světa se poprvé zapsal filmem Ambulance, v němž jezdil společně se záchranáři v sanitce Gazou během jejího bombardování v roce 2014. Snímek si vysloužil mezinárodní pozornost a Mohamed se díky úspěchu podíval do zahraničí. Jeho měsíční pobyt v norském městě Tromsø měl ovšem nečekaný průběh.
Život je skvělý
Život je skvělý
AI
77%
Kvůli čím dál komplikovanější situaci byly uzavřeny hranice do Gazy a z jeho výletu do Norska se stal nutný exil. Jenže i zde se potýkal s vážnými problémy. Podle norských úřadů byl totiž Jabaly člověkem bez státní příslušnosti a také kvůli tomu, že nemá formální filmařské vzdělání, mu hrozilo zrušení víza a opuštění země. Z talentovaného filmaře se tak najednou stal člověk, který neměl kam jít a nemohl se vrátit domů. Začal proto celou situaci dokumentovat, a i když nalezl v Norsku novou vřelou komunitu, musel zároveň sledovat nové zprávy o útocích v Gaze.
Snímek psychologicky pracuje zejména s tím, jak se vyrovnat s pocity bezmoci, únavy či velkého stesku po domově, kdy zkrátka už chcete obejmout své nejbližší. Filmu pak dodává na intenzitě a důležitosti také fakt, že kvůli vyhrocenému izraelsko-palestinskému konfliktu je toto téma ještě citlivější a aktuálnější. Silný osobní příběh si na festivalu získal pozornost poroty Mezinárodní soutěže, která snímku udělila cenu za nejlepší film.
Život je skvělý: trailer | First Hand Films
„Dokument jímavě vykresluje těžký osud gazánského filmaře, který byl kvůli politické situaci ve své vlasti nucen odejít do exilu. Ocitá se bez státní příslušnosti a musí čelit zkostnatělé byrokracii, ale nachází inspirativní podporu u malé norské komunity. Díky humoru a nesnadné deníkové formě se filmu daří velmi lidsky zachytit dilema jednotlivce v sevření politických sil, jež jsou mimo jeho kontrolu. Vypráví univerzální příběh o vytrvalosti, síle a naději s neuvěřitelnou citlivostí vůči tomu, co nás spojuje,“ zdůvodnila své rozhodnutí porota.
Festival Jeden svět probíhá až do neděle 21. dubna ve 48 městech po celé republice, kdy v nabídce naleznete i nespočet dalších emotivních, rezonujících a společensky důležitých děl.
Podívejte se také na žebříček nejlepších dokumentů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Jeden svět