Pokračování Vetřelce: Covenanta propojí nové filmy s původní sérií. Jak to s ním vypadá?

Pokračování Vetřelce: Covenanta propojí nové filmy s původní sérií. Jak to s ním vypadá?
Vetřelec: Covenant | 20th Century Fox
Nebyly to naivní plány. Prometheus, ač jen v malé míře obsahující vraždící monstra, na jaká jsou fanoušci série zvyklí, si vedl v kinech přímo fenomenálně. Snímek vyšel studio na 125 milionů dolarů, celosvětově jich vydělal 402 a dalších 47 přidal na videu. To z něj dělá, minimálně pokud jde o výši tržeb, nejúspěšnější projekt celé ságy. Následující Covenant měl tak cestičku umetenou.
Prometheus
Prometheus | 20th Century Fox

Otazníky kolem stvořitele

Předně je třeba říct, že Vetřelec nikdy nebyl dílem, kde by autoři původního filmu vycházeli z nějaké existující látky. Dokonalé vraždící monstrum s kyselinou místo krve vzniklo pro potřeby stříbrného plátna a teprve poté se jeho mytologie začala prostřednictvím her, knih, fan-fikcí či komiksů rozrůstat. Když začal Scott připravovat Promethea, rozhodl se v něm konečně zodpovědět základní otázku –⁠ jak vlastně slavné monstrum vzniklo. Byli představeni Inženýři, snímek nicméně téma pouze naťukl. Následně došlo na zásadní odhalení v Covenantovi, který ukazuje, že obrovskou roli v celém procesu sehrál pološílený android David (Michael Fassbender), když prováděl své experimenty.
Troška nostalgie: České hlášky vojína Hudsona z Vetřelců
Filmy17. 5. 2021
Troška nostalgie: České hlášky vojína Hudsona z Vetřelců
I když nám film nepřímo říká, že to byl právě on, kdo monstrum stvořil, románový přepis scénáře celou věc vykládá trochu jinak. Když v dílně poprvé vidíme mrtvého facehuggera, David v knize zareaguje následujícím způsobem: „Pokud vás to zajímá, já s tím neměl nic společného. Leží to tak, jak jsem to našel, vrcholná ukázka schopností Inženýrů. A taky, předpokládám, jejich arogance. Kéž bych tak uměl vytvořit něco tak dokonale funkčního. Snažím se, ale nemám tisíce let praxe v biologickém a genetickém inženýrství. Mohu čerpat jen ze svého ubohého naprogramování. Z toho a z deseti let poctivého úsilí bez cizí pomoci. Naučil jsem se jen málo, ale nepřestávám se snažit, protože doufám, že se mi podaří dosáhnout něčeho, jako je tohle.“
Vetřelec: Covenant
Vetřelec: Covenant | Twentieth Century Fox

Nejasná budoucnost

Ale zpět k meritu věci. Covenant měl otevřený konec a následně se počítalo minimálně s jedním dalším pokračováním, na které by pak přímo navazoval první Vetřelec. Jenže na něj nedošlo. Proč? Přestože se Scott po kritice Promethea, že obsahuje příliš filozofování a málo xenomorphů, rozhodl jít Covenantem fanouškům a fanynkám na ruku a snímek byl jakýmsi mixem Promethea a původních dílů, diváctva ubylo. Snímek si z pokladen kin odnesl pouhých 238 milionů dolarů. To byl sice stále druhý nejlepší výsledek v sérii, navíc bohatě stačící na zaplacení rozpočtu ve výši 97 milionů, ale po fenomenálních číslech Promethea šlo o zklamání. Velkolepé plány na další díly tak vzaly za své a nic z nich nebylo.
Místo toho nás nyní čeká Vetřelec: Romulus v režii Fedeho Alvareze, který bude dějově zasazen mezi Scottova prvního Vetřelce a druhý akčnější díl, který režíroval James Cameron. O příběhu takovém se zatím moc neví, minimálně se ale nabízí propojení, že bude nějak ve filmu zmíněna loď Nostromo.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
AI
74%
Vetřelec: Romulus má být uveden do českých kin 15. srpna 2024. Všechny díly Vetřelce, včetně prequelů a nepříliš povedených crossoverů s Predátorem, najdete na platformě Disney+. V diváckém Kinobox žebříčku nejlepších hororů na Disney+ zaujímají první dva díly série právem první dvě místa.