Stoletý Disney vzpomíná a děkuje v novém krátkém snímku Bylo nebylo jedno studio

Stoletý Disney vzpomíná a děkuje v novém krátkém snímku Bylo nebylo jedno studio
Bylo nebylo jedno studio | Walt Disney Pictures
Bylo nebylo jedno studio
Bylo nebylo jedno studio
76%
A o čem devítiminutový snímek je? O ničem jiném než o oslavě. Narozeniny studia si totiž uvědomují i samotné animované postavičky, a tak nedočkavě čekají, až všichni zaměstnanci opustí budovu a ony budou moci vyskákat ze svých obrázků a sejít se ke společné fotografii. Nebyli by to však hrdinové našich oblíbených pohádek, aby se jim u toho za zvuků hudby nepovedly nějaké ty vylomeniny.

Celá idea vychází z jediné věty, kterou slyšíme hned na začátku: „Kdyby zdi mohly mluvit.“ Právě na nich je totiž ve velkém množství fotografií zachycená historie studia – její animátoři, skladatelé, herci, postavičky i samotný zakladatel Walt Disney. Zemřelé již nikdo oživit nedokáže, ale díky moderním technologiím mohou obživnout aspoň jejich dítka. V jediném snímku se tak setkávají hrdinové 2D i 3D příběhů. Někdy je dělí celé generace, na společné fotografii však stojí vedle sebe. Společně si mohou zazpívat a poděkovat nejen Disneymu, ale i svým fanynkám a fanouškům po celém světě.
Bylo nebylo jedno studio
Bylo nebylo jedno studio | Walt Disney Pictures
Pochvalu si zaslouží i oba režiséři – Dan Abraham (Encanto, Baymax!) a Trent Correy (Raya a drak, Odvážná Vaiana, Zootropolis) – za řadu schovaných odkazů. Jednotlivé postavičky jsou navíc dost často vyobrazené v určitých ikonických momentech nebo s typickými rekvizitami, které vyvolají další vlnu nostalgie. Vždyť kdo by nemiloval zvuk Locičiny pánvičky (Na vlásku), suché Hádovy průpovídky (Hercules) nebo Bleskovu rychlost (Zootropolis).
Třešničkou na dortu je skutečnost, že snímek je v Disney+ dostupný v češtině a stejně jako se natáčení tohoto snímku účastnily všechny původní hvězdy, které namluvily jednotlivé snímky, i v češtině má většina postaviček stejný hlas, jaký známe z filmů.
Bylo nebylo jedno studio neohromí ničím převratným, jako se tomu stalo před deseti lety u Mickeyho velké jízdy (2013). Ale řemeslně je snímek odvedený skvěle. Jde o společnou oslavu narozenin, která milovníky Disneyho postaviček pohladí po duši, rozesměje i dojme.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných filmů a pohádek podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.