Co je na konci cesty za bohatstvím snů? Slavný Alchymista dostane filmovou podobu

Co je na konci cesty za bohatstvím snů? Slavný Alchymista dostane filmovou podobu
Paul Coelho na návštěvě Prahy v roce 2016. | Matěj Divizna / Getty Images
The Hollywood Reporter uvedl, že scénář k filmové verzi Alchymisty připraví Jack Thorne, britský autor stojící za texty k filmové sérii o Enole Holmesové, dramatu (Ne)obyčejný kluk či k snímku Vzduchoplavci. Kromě toho je Thorne tvůrcem divadelního kusu Harry Potter a prokleté dítě, který volně navazuje na slavnou knižní sérii J. K. Rowling.
Jack Thorne
Jack Thorne

Scenárista

O adaptaci Alchymisty v minulosti usilovalo hned několik tvůrců. Herec Laurence Fishburne (série Matrix) údajně coby režisér jednu připravoval, jako herec se měl k projektu přidat Idris Elba. Vše však ztroskotalo na autorských právech, což Fishburna demotivovalo a v roce 2021 realizaci látky vzdal. V rolích producentů se Alchymistu na filmové plátno pokoušelo dostat slavné manželské duo Will a Jada Pinkett Smith, ale i tento pokus zkrachoval.
Júlio Andrade
Poutník, který pojednává o spisovateli Paolo Coelhovi | CinemArt
Legendary Entertainment a Tristar Pictures jsou tedy nejblíže adaptaci slavné románové látky, jejíž příběh oslovuje od konce 80. let minulého století čtenáře a čtenářky po celém světě. Román Alchymista pojednává o andaluském chlapci Santiagovi, kterému se zdál sen o pokladu u egyptských pyramid. Santiago se vydává na výpravu za snovým bohatstvím, během níž zakusí nejen všemožné podoby života, ale nahlédne i do vlastní duše. Alchymisty se celosvětově prodalo přes 10 milionů výtisků, u nás přes 250 tisíc.
Paulo Coelho sice v současnosti platí za nejprodávanějšího dosud žijícího latinskoamerického autora, ale jeho cesta na výsluní byla mimořádně spletitá. Několikrát pobýval v ústavu pro duševně choré, pokusil se spáchat sebevraždu, zažíval střety s autoritami. Do českých kin byl v roce 2014 uvedený biograficky laděný snímek Poutník – nejlepší příběh Paula Coelha, který líčí autorův nelehký život.
zdroje: Kinobox, Nerdfix, The Hollywood Reporter, CinemArt, Nakladatelství Argo