Hvězdné války na Disney+ vypadají jinak než kdysi v kinech. Tohle jsou největší rozdíly

Hvězdné války na Disney+ vypadají jinak než kdysi v kinech. Tohle jsou největší rozdíly
Hvězdné války: Nová naděje | 20th Century Fox
Změny proběhly v rámci digitálního remasterování či doplňování vystřižených scén pro všelijaké výroční edice. Se zlepšujícími se technologiemi Lucas změnil i leckteré speciální triky, aby vypadaly moderněji a nadčasověji. Stojí přitom za pozornost, že první změnou Hvězdné války prošly už v roce 1980, když šlo do kin Impérium vrací úder (dnes známé jako pátá epizoda). Lucas nechal u původního snímku doplnit název o přídomek Nová naděje.
proc-fanousci-star-wars-uplne-nenavidi-nove-verze-puvodnich-filmu
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | Lucasfilm Ltd.
Kterou verzi tedy nyní můžeme vidět na platformě Disney+, kde se nacházejí filmy i seriály z tohoto univerza? Jedná se o remasterované 4K verze, jež vznikly u příležitosti startu služby koncem roku 2019. V takovéto kvalitě obrazu dosud nešlo Hvězdné války vidět, což se projevuje i částečně odlišnou barevnou škálou v některých scénách a dalšími dílčími změnami, které popsal web Games Radar.
Jednak se ve verzi na Disney+ nepřekvapivě nachází Lucasova obhajoba Hana Sola, tedy scéna s nájemným zabijákem Greedem, o níž se mezi fanoušky spekuluje celé dekády. V původní verzi Han svého soka oklamal a zastřelil, ovšem v 90. letech chtěl Lucas z Hana učinit většího klaďase, a tak scénu upravil, aby Greedo střílel první; Han jej tedy zabil v sebeobraně. Tato zbytečná úlitba přehnaným moralistům tedy zůstala i v disneyovské verzi.
První film z roku 1977 rovněž vypadal poněkud hůř než jeho pokračování. Určitou vybledlost a namodralý obraz si zachovaly i digitálně remasterované verze a fanoušci znalí technologických procesů spekulovali, že kvůli omezeným finančním prostředkům Lucas musel nechat natočený materiál zpracovat v levných (a tedy nepříliš kvalitních) laboratořích. Na novém skenu původně natočeného filmu se už samozřejmě rozhodně nešetřilo, a tak 4K verze vypadají nejen napříč jednotlivými epizodami barevně víc sjednocené a také obsahují větší množství detailů především na pozadí.
Další novota už zaujme jen skutečné fajnšmekry, zpátky je totiž původní znělka společnosti 20th Century Fox, již Disney po akvizici Foxů v některých verzích vymazal. Jinak se sluší zmínit, že Disney zachoval úpravy, jež Lucas zapracoval už pro vydání na DVD v roce 2004 a které už tenkrát budily značnou kontroverzi. Jedná se třeba o digitální přepsání Sebastiana Shawa Haydenem Christensenem v závěru Návratu Jediho, kde se Lukeovi zjevuje duch Anakina, či vysmívaný Vaderův jekot: „Nooo!“, když ke konci téhož filmu nenechá Palpatina zabít Luka.
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho | 20th Century Fox
Pokud byste měli zájem se o tomto specifickém tématu dozvědět víc, můžete si projet velmi detailní stránku o změnách v různých verzích Hvězdných válek v anglické Wikipedii. V každém případě se však můžete aspoň zamyslet nad tím, zda je takovéto pozměňování jednou hotového díla eticky v pořádku, a projet si žebříček nejlepších filmů na platformě Disney+.