Nolanův Batman málem dopadl jinak. Koho mohl hrát DiCaprio a kdo byl alternativou Balea?

Nolanův Batman málem dopadl jinak. Koho mohl hrát DiCaprio a kdo byl alternativou Balea?
Temný rytíř (2008) | Warner Bros.
Goyer byl hostem podcastu Happy Sad Confused, kde se rozmluvil o své spolupráci s Christopherem Nolanem, jež stále zůstává vrcholem jeho kariéry. I když k tomu asi nepotřebujeme jeho ujištění, Goyer potvrdil, že čtvrtý díl Batmana pod vedením Nolana a s Christianem Balem se vskutku nechystá.
David S. Goyer
David S. Goyer

Scenárista, Herec

I kdyby měl Nolan zájem, postoupil v kariéře natolik, že by nepřijal nic než absolutní tvůrčí svobodu. Tu by mu však producenti u projektu, jakým je Batman, nikdy nedali. Bale se již dřív nechal slyšet, že by si zopakoval hlavní roli jen tehdy, kdyby stál v čele Nolan. Nejspíš i kvůli tomu, že to je něco nemyslitelného.
Nespoutaný Django
Nespoutaný Django | The Weinstein Company
Obsazení hlavní role v podcastu způsobilo překvapení. Goyer totiž přiznal, že během castingu důrazně lobboval proti Baleovi. Upřednostňoval Jakea Gyllenhaala, jenž se později o komiksy otřel jako záporák ve Spider-Manovi, kde honil Petera Parkera na jeho školním eurotripu po Karlově mostě. Goyer uznává, že Bale byl nakonec v roli skvělý, takže i když ho mrzí, že si neprosadil svou, je rád, že to dopadlo tak dobře.
Cenou útěchy pro něj snad mohlo být, že si ve druhém dílu zahrála alespoň Jakeova sestra Maggie Gyllenhaal, jež v roli Batmanovy lásky vystřídala Katie Holmes, která podle všeho dostala „zaracha“ od svého tehdejšího scientologického manžela Toma Cruise a nesměla si svou roli z Batman začíná zopakovat. Hollywood umí být divoký.
Temný rytíř zůstává jedním z nejlepších komiksů, i když nesplňuje žádný ze svých příslibů
Recenze16. 7. 2023
Temný rytíř zůstává jedním z nejlepších komiksů, i když nesplňuje žádný ze svých příslibů
Druhým překvapením je, že Goyera podle jeho slov přišel bezprostředně po premiéře Temného rytíře oslovit „ředitel Warner Bros.“ a snažil se ho asertivně přesvědčit, aby začal spolu s Nolanem chystat třetí díl s Hádankářem. Býval by ho ztvárnil Leonardo DiCaprio. Nejmenovaný ředitel prý sršel nadšením a očekával stejnou reakci od Goyera, ten se však jen ohradil, že takhle on ani Nolan nepracují. Musí si v klidu sednout ke stolu a rozmyslet se, co třetí díl potřebuje.
Jak víme, ve finále se nakonec Hádankář vůbec neobjevil. Role ztvárněná v minulosti nejvýrazněji Jimem Carreym v Batman navždy tedy zůstala bez konkurence až do Reevesova Batmana, kde antagonistu hrál Paul Dano. Podezřelá je na tom všem hlavně účast DiCapria, jehož odpor vůči komiksovým adaptacím není tajemstvím.
Přesto je možné uvěřit, že po haló efektu, jenž vyvolal herecký výkon Heatha Ledgera jako Jokera, byl DiCaprio připravený udělat jedinou komiksovou výjimku. Sešlo z ní však a Leo zřejmě nikdy znovu neucítil stejnou garanci kvality. A my se nikdy nedozvíme, jestli by výsledek dopadl lépe, kdyby Goyer s Nolanem poslechli studio, nebo hůř než stávající rozporuplný Temný rytíř povstal.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.