Měl být propadák Žoldák: Legie zkázy opravdu příběhem ze světa Blade Runnera?

Měl být propadák Žoldák: Legie zkázy opravdu příběhem ze světa Blade Runnera?
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
Ve filmu je zmínka o bitvě u Tannhauserovy brány a policejní vznášedlo povalující se mezi troskami na planetě, kam zavítá hrdina s koženou tváří Kurta Russella. Léta se mělo za to, že pojítek mezi Žoldákem a Blade Runnerem mohlo být ještě víc, ale nakonec z plánů sešlo. Během rozhovoru se spisovatelem Dannyn Stewartem o knize Soldier: From Script to Screen (Žoldák: Od scénáře k filmovému plátnu), která snímek popisuje jako přehlíženou klasiku, ovšem scenárista filmu David Webb Peoples odhalil, že s takovým záměrem své dílo nepsal.
Žoldák: Legie zkázy
Žoldák: Legie zkázy
48%
Na dotaz, zda Žoldáka zamýšlel jako sidequel k Blade Runnerovi, odpověděl: „Ne, nikdy jsem o tom neuvažoval. Žoldáka jsem napsal v roce 1984. Velmi rychle a sám. Napsal jsem ho, protože jsem v kině viděl prvního Terminátora a byl jsem jím ohromený. Vždy jsem chtěl vytvořit scénář, ve kterém by byl v hlavní roli drsňák, na první dobrou zdánlivě nesympatický, a měl jsem pocit, že Terminátor je téměř takový. Později bylo v pokračování určeno, že je to hrdina, ale v té době to byl tak trochu padouch. A i přesto byl naprosto skvělý. Šel jsem z kina a rozhodl se, že napíšu Žoldáka.“
Peoples dodal, že se na filmovou verzi Žoldáka nikdy nepodíval, protože pro něj scénář hodně znamenal a obával se, že by mu výsledný produkt zlomil srdce. Vzhledem k mizerným dobovým ohlasům a faktu, že se ze snímku Žoldák: Legie zkázy vyklubal jeden z největších propadáků devadesátých let (rozpočet 75 milionů dolarů, americké tržby se zastavily na 14), nelze se jeho zdráhavosti divit.
Jason Scott Lee, Kurt Russell
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
Oficiální popis děje filmu, který režíroval Paul W. S. Anderson, je následující –⁠ Todd (Kurt Russell) je veterán intergalaktických konfliktů a válek a ve své branži patří k nejlepším. Jeho úspěšné dny jsou však sečteny. Vědcům se podařilo sestrojit úplně nový prototyp nezničitelného bojovníka s názvem Caine 607. Při vládním testování je proti němu postavený Todd spolu s dalšími dvěma členy elitní jednotky. Toddovi se jako jedinému poštěstí přežít, v zuboženém stavu ho však přepraví na vzdálenou odpadní planetu, která je obydlená pouze zapomenutou a mírumilovnou komunitou osadníků. S jejich pomocí se Todd vrací do normálního života a chystá strašlivou pomstu...
Žoldák: Legie zkázy je dostupný k zapůjčení a zakoupení na iTunes. Jaké další sci-fi filmy na zmíněné službě najdete, zjistíte v žebříčku nejlepších sci-fi filmů na iTunes.