Režisér Smrtonosné pasti 2 a Cliffhangera uvede do kin nečekanou trilogii

Režisér Smrtonosné pasti 2 a Cliffhangera uvede do kin nečekanou trilogii
Oni | Universal Studios
Už to vypadalo, že cestu na pomyslný režisérský Olymp Harlinovi nic nepřekazí. Pak se mu ale splašily hormony, v roce 1993 si vzal herečku Geenu Davis, která se chtěla stát akční hvězdou, to vedlo k úpravám velkolepého Ostrovu hrdlořezů (1995), jenž Harlin připravoval, a výsledkem byl ultradrahý propadák, který položil společnost Carolco Pictures již šest týdnů před premiérou filmu.
Slavné propadáky: Ostrov hrdlořezů - příběh o tom, jak protekčně obsazená herečka na téměř 20 let pohřbila pirátský žánr
Téma21. 1. 2021
Slavné propadáky: Ostrov hrdlořezů - příběh o tom, jak protekčně obsazená herečka na téměř 20 let pohřbila pirátský žánr
Harlin se z téhle chyby úsudku nikdy plně kariérně nevzpamatoval. Povedlo se mu udržet u pásu a čas od času natočil i nějaký ten solidnější kousek (Útok z hlubin/1999, Lovci myšlenek/2004, 12 kol/2009), na své počáteční hity ale nikdy navázat nedokázal. Povede se mu to s novým projektem?
Harlin si tentokrát vybral remake filmu Oni z roku 2008, v němž na rodinu, která si chtěla užít klidný večer doma, zaútočí maskovaní cizinci a začnou ji terorizovat. Tento druh hororové podívané se žánrově označuje jako home invasion, přičemž Oni svého času slušně vydělali (rozpočet 9 milionů dolarů, celosvětové tržby 82) a dočkali se i dvojky (Oni 2: Noční kořist z roku 2018). Ta už nicméně byla slabší a velký zájem nevyvolala. Samotné téma je každopádně žánrově pořád dost sexy, aby stálo za to ho ždímat. Harlin si navíc s hororovým žánrem vždy rozuměl, takže by mohlo jít o vysněný návrat na vrchol. Studio dokonce celému projektu natolik věří, že vznikla rovnou nová trilogie.
Oni
Oni
61%
Filmy se natáčely na Slovensku, přičemž první díl se soustředí na pár jedoucí napříč zemí, kterému se porouchá auto. Hrdinové jsou nuceni strávit noc v odlehlém Airbnb, kde je od soumraku do úsvitu terorizují tři maskovaní cizinci. Zda budou další díly dějově přímo navazovat, nebo půjde o izolované příběhy, to v tuhle chvíli nevíme. Jednička má momentálně název The Strangers: Part One a jedné z hlavních rolí se ujala americká herečka Ema Horvath, která je dcerou slovenských imigrantů, takže si dle svých slov natáčení na Slovensku opravdu užila. Také vnesla menší zmatek do toho, co nás přesně čeká. Snímky sice označila za remake, současně se ale dle ní odehrávají ve stejném vesmíru jako původní filmy (což zpravidla znamená, že postavy mohou znát dřívější události a reflektovat je).
Ať už nás čeká klasický remake nebo nějaké volné pokračování, v Harlinově režijním podání se můžeme těšit hned na tři terory náhodných hrdinů. Doufejme, že dostatečně žánrově výživné.