Levi stále nemůže uvěřit selhání Shazama. Viní osobní nenávist a doufá ve znovuobjevení

Levi stále nemůže uvěřit selhání Shazama. Viní osobní nenávist a doufá ve znovuobjevení
Shazam | Warner Bros.
Abychom byli fér, posledním hřebíčkem do rakve byl pro Shazama skutečně covid, který mezi jedničkou a dvojkou vytvořil takovou mezeru, že i příznivci nenápadného superhrdiny ztratili povědomí a zájem o jeho existenci.
Shazam! Hněv bohů
Shazam! Hněv bohů
  • Rakuten
  • Google Play
  • HBO Max
  • +1
63%
Na přijetí snímku bylo přesto cosi bezútěšnějšího než jen špatné datum uvedení. Zatímco jednička si na serveru Rotten Tomatoes, sdružujícím velkou část anglofonních recenzí, drží 90 % kladných hodnocení, k dvojce se alespoň trochu pozitivně postavila jen půlka kritiků a kritiček. O kousek vyšší číslo si snímek odnesl na největší světové databázi IMDb. Film tedy nejenže nevydělal, ale navíc se podle publika zvlášť nepovedl, což Levimu vrtá hlavou.
Lucy Liu, Helen Mirren, Zachary Levi, David F. Sandberg, Meagan Good, Grace Caroline Currey | Warner Bros.
V podcastu IGN dal americký herec a tvář franšízy najevo, že ještě měsíce po uvedení snímku se s výsledkem nemůže smířit. Posteskl si: „Nevím, jaká je naše budoucnost, protože druhý díl nebyl přijatý moc dobře. Publikum nás hodnotí o kus lépe, ale profesionální recenze byly podivně a nepochopitelně zdrcující, jejich autoři byli neuvěřitelně nevstřícní.“
Levi je v tomto ohledu netypicky otevřený. Hollywoodské hvězdy se tradičně snaží neúspěch hrdě přečkat a vyjádřit se k němu až o mnoho let později. V ideálním případě, pokud mezitím hrály v dostatku úspěšných projektů, aby se dávnému selhání mohly zasmát. Jenže Levi si nejprve stěžoval na špatnou reklamu, která nedala dostatečně najevo, že jde o skvělý film určený pro celou rodinu. A nyní mu leží v žaludku „nevstřícnost“, kterou nejprve vyčítal fanouškům DC éry Zacka Snydera, nyní kritikům a kritičkám. Právě ti přitom jeho první film tak vychválili!
Zachary Levi
Zachary Levi

Herec, Výkonný producent

6.8
„Myslím, že svět se mezi jedničkou a dvojkou dost změnil. Obzvlášť sociální média. Online nenávist, trollové a názorové tábory vedly k ještě větší toxicitě. Existují lidé, kteří doopravdy chtějí zlikvidovat nějaký projekt, protože ho nemají rádi, případně nemůžou vystát mě nebo další, kteří na něm pracovali. Neříkám, že je druhý Shazam nějaké dokonalé dílo srovnatelné s mistrovstvím Orsona Wellese, ale pořád je to kus poctivé práce, sakra,“ neskrývá Levi frustraci.
Helen Mirren, Zachary Levi
Shazam! Hněv bohů | Warner Bros.
Jeho nezvykle otevřená defenzíva je jistě zapříčiněná i tím, že mnozí spojují neúspěch Shazama právě s ním. Kdysi milovaný herec proslavený seriálem Chuck popudil mnoho lidí, když během pandemie zpochybňoval funkčnost vakcín a několikrát se negativně vyjádřil o transidentitách. Nutno však podotknout, že návštěvníci komiksových filmů z drtivé většiny nejsou součástí „woke“ kultury, a přestože se Levi rozhodně zprotivil progresivnější části publika, těžko věřit, že by to mohlo výrazněji ovlivnit tržby. Za ty může nejspíš opravdu jen nevhodné uvedení, krize celého průmyslu a také fakt, že snímek, ruku na srdce, není kdovíjaký.
Levi však neztrácí naději. „Doufám a věřím, že historie nám dá za pravdu. Že půjde o jeden z těch filmů, které si najdou cestu k lidem zpětně. Uvidí ho na streamu nebo jim ho pustí v letadle, a přestože o něm slyšeli tolik špatného, až ho opravdu uvidí, změní názor.“ Tento experiment můžete podstoupit například na HBO Max, ale na vlastní nebezpečí.