Ještě větší průšvih než Flash? Druhý Aquaman se už třikrát přetáčel s dvěma různými Batmany

Ještě větší průšvih než Flash? Druhý Aquaman se už třikrát přetáčel s dvěma různými Batmany
Aquaman (2018) | Warner Bros.
Některé z překážek napadaly producentům pod nohy bez jejich zavinění. Tou největší je samozřejmě covid, jenž byl v plném tažení právě ve chvíli, kdy probíhala produkce. Od konce hlavního natáčení uplynul už rok a půl, což je na spotřební film navázaný na aktuální trendy nebezpečné zpoždění.
Aquaman a ztracené království
Aquaman a ztracené království
63%
Nikdy to přitom neplatilo tak moc jako v případě Aquamana, jemuž se za tu dobu doslova stihl rozpadnout celý jeho filmový svět. DCEU koncepčně krachlo, Benu „Batmanovi“ Affleckovi a Henry „Supermanovi“ Cavillovi ukázali dveře, dvojka Wonder Woman skončila s výsměchem na streamu a Flash, jenž měl pomyslně udělat za vším tím chaosem alespoň důstojnou tečku, dopadl jako obrovský kasovní i kritický propadák. Nemluvě o filmech, které byly zrušeny úplně, včetně prakticky dokončené Batgirl.
Aquaman
Aquaman (2018) | Warner Bros.
Když se usadil prach, došlo k rozhodnutí, že Aquaman se po Flashovi objeví jako takový sympatický bonus. Snímek, který už sice nikam nezapadá, potěší fanoušky s fanynkami úplně posledním ponorem do éry, která s příchodem Jamese Gunna do DC nenávratně mizí. Jenže nálada je teď zhruba taková, že představa dalšího filmu z této série působí jako špatný vtip. Snímek takřka nikdo nevyhlíží, nikdo ani nechápe, proč na něj jít, když budou DC komiksy restartované. Nemluvě o tom, jaká otrava bude okolo pokusů film zrušit kvůli účinkovaní Amber Heard, která mezi cílovým publikem komiksů nepatří mezi nejpopulárnější osoby.
Nepomáhá pak, že samotný film se podle testovacích projekcí nepovedl. Režisér James Wan ho za rok a půl musel přetáčet ne jednou, ne dvakrát, ale dokonce třikrát, jak zjistil The Hollywood Reporter. Problémy mají být se srozumitelností příběhu a rozbitou kontinuitou. Původně se v něm měl například objevit Batman Michaela Keatona, což se během jednoho kola přetáček změnilo na Bena Afflecka, jenž byl naposledy povolán ze záhrobí. A nyní se šušká, že temný rytíř ze snímku úplně zmizel.
Jason Momoa
Aquaman | Warner Bros.
Přetáčky blockbusterů jsou běžné a bývají démonizované plně zbytečně. Často filmu prospějí. Jenže tři kola? To je opravdu extrémní přístup. Optimisté tvrdí, že když je studio ochotné snímku věnovat tolik péče, musí mu opravdu důvěřovat a vidět v něm potenciál. Podle The Hollywood Reporter třetí kolo pětidenních přetáček dokonce skončilo o den dřív, což značí, že šlo vše podle plánu. Jenže stejná logika byla uplatňovaná i na Flashe a všichni víme, jak to dopadlo…
Aquaman and the Lost Kingdom se ještě před přetáčkami vyšplhal těsně nad hranici 200 milionů dolarů. Ta nevyhnutelně nabobtnala na další nechutnou sumu, kterou nyní Warneři musí zoufale nahánět. Premiéru určenou na konec tohoto roku zatím nezměnili (byť se o posunu údajně začíná uvažovat). Uvidíme tedy, jestli druhý Aquaman dopadne všemu navzdory opět jako příjemná blbina, nebo zda stejně pohoří.