Nejdospělejší film, jímž se loučí s vnukem. Hajao Mijazaki uvedl svůj poslední projekt

Nejdospělejší film, jímž se loučí s vnukem. Hajao Mijazaki uvedl svůj poslední projekt
Cesta do fantazie | Ghibli
Mijazaki, jenž získal Oscara za Cestu do fantazie a publikum po celém světě uhranul také ranými anime jako Naušika z větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek nebo Můj soused Totoro, se s mateřskou společností Ghibli rozhodl svůj poslední film nepropagovat. Před japonskou premiérou se na veřejnost nedostaly takřka žádné informace o ději ani trailery. Vzhledem k režisérově unikátní pověsti a věhlasu se jedná o sympatický marketingový tah, který vzývá cinefilii a moment překvapení.
Hajao Mijazaki
Hajao Mijazaki

Režisér, Scenárista

Pokud si i vy chcete The Boy and the Heron v budoucnu vychutnat bez sebemenších spoilerů, pak se můžete spokojit s vědomím, že Mijazaki dle prvních ohlasů natočil skvělou rozlučku. Web The Hollywood Reporter citoval vyjádření několika kritiků a kritiček, kteří se shodují, že slavný filmař spojil své osvědčené motivy v poněkud temnějším a tajuplnějším příběhu, než u něj bývá zvykem.
Zpravodajská služba Kyodo například psala o kulminaci Mijazakiho anime tvorby, již nestačí vidět jednou a kterou znovu budete chtít zhlédnout záhy po první projekci. Vyzdvihuje se úchvatná animace zdůrazňující detaily, která nechává v každé scéně tolik vedlejších vodítek, že jediná projekce je zdaleka neodkryje. „Je to ukázka animovaného mistrovství, jaké nemá v poslední dekádě obdoby,“ tvrdí specializovaný outlet Anime News Network. Podle stránky Eiga Channel je The Boy and the Heron nejlepší prací studia Ghibli, byť obecenstvo neobeznámené s touto tvorbou může být poněkud zmatené.
Snímek trvá 124 minuty a volně vychází z filosofického dětského románu How Do You Live?, který jeho autor Genzaburo Yoshino publikoval roku 1937. Příběh o chlapci, jehož rodina se po bombardování Tokia a smrti matky přestěhuje na venkov, Mijazaki vztáhl na vlastní život. „Abyste plně porozuměli zasazení a ději, musíte analyzovat samotného Mijazakiho,“ hlásí po premiéře japonský magazín Cinemas+.
Hajao Mijazaki
Hajao Mijazaki | NHK
To ve svém nedávném článku pro časopis Japanese Friday potvrdil také Taichiro Yoshino, vnuk autora knižní předlohy. Vzpomínal na setkání s Mijazakim roku 2017, kdy mu režisér sdělil, že k poslednímu projektu hodlá přistoupit z jiné perspektivy. „Dlouho jsem se tomu vyhýbal, ale musím natočit film, který se mi bude podobat,“ řekl mu oscarový tvůrce. „Vytvořil jsem řadu filmů o chlapcích plných radosti a optimismu, ale takoví kluci většinou nejsou. Já sám jsem byl hodně ostýchavý člověk a domnívám se, že chlapci nejsou ve vztahu k některým věcem tak nevinní,“ uzavřel Mijazaki, jenž protagonistu vykreslil s duševním břemenem. Vyrovnat se s ním musí v paralelní fantaskní dimenzi, již objeví v lesích na venkově.
Podle spoluzakladatele Ghibli Toshia Suzukiho je snímek pro Mijazakiho také dojemným gestem směrem k vlastnímu vnukovi. Vyjádřením, že děda se brzy uchýlí do jiného světa, ale zanechá za sebou tento film. The Boy and the Heron zatím nemá tuzemského distributora, větší část Mijazakiho dosavadní tvorby najdete na Netflixu.