Studio Ghibli na Netflixu, japonské animáky najdete i s českým dabingem

Studio Ghibli na Netflixu, japonské animáky najdete i s českým dabingem
Šepot srdce | Ghibli
Studio Ghibli se řadí ke špičce v oblasti tradiční animace filmů. Nedávno se sice pokusilo i o první počítačově animovaný snímek Âya to majo, ale dojmy z něj jsou dosti smíšené. Tradiční animace jim zkrátka jde nejlépe. A nejzajímavější na tom je, že pod většinou filmů je podepsaný jeden muž – Hayao Miyazaki. Jeho mistrovství je nezpochybnitelné a ještě větší obdiv budí zjištění, že žádný z filmů Hayaa Miyazakiho nevznikal podle scénáře. „Nikdy nemám příběh připravený nebo dokončený, když na snímku začínáme pracovat. Nemám na to čas,“ přiznal se Miyazaki. „Vzniká, jakmile začnu tvořit storyboardy. Produkce navazuje krátce poté, takže ani storyboardy nejsou hotové, stále se vyvíjejí. Nejsem to tedy já, kdo tvoří film, tvoří se sám a já nemám jinou možnost, než se nechat vést,“ dodal.
Následující seznam představuje ty nejlépe hodnocené filmy od Ghiblliho, které na Netflixu najdete.

Laputa: Nebeský zámek, 70 %

Laputa: Nebeský zámek
Laputa: Nebeský zámek | Studio Ghibli
Dobrodružství Laputa je dostupné s českým dabingem. Napínavá cesta dvou dětí, které se snaží najít tajemný zámek schovaný uvnitř mraků, je plná honiček se zloduchy, věrného přátelství i nečekaných zvratů a důležitého poselství o ochraně přírody. Zajímavostí je, že se jedná o první snímek studia Ghibli od jeho založení v roce 1985. Inspirací pro létající zámek byl vznášející se ostrov z románu Gulliverovy cesty od Jonathana Swifta. Jen název snímku se režisérovi Hayao Miyazakimu příliš nepovedl. Laputa v angličtině a japonštině nic neznamená, ale ve španělštině jde o hanlivé označení pro lehkou ženu, tudíž měl snímek pro španělsky mluvící země jiný titul. Miyazaki se za to omluvil s tím, že kdyby to věděl, nikdy by tento název nezvolil.

Porco Rosso, 71 %

Porco Rosso
Porco Rosso | Studio Ghibli
Fantasy dobrodružství Porco Rosso o jednom velmi netradičním pilotovi si můžete na Netflixu pustit pouze s českými titulky. Děj snímku vás zavede do Itálie 30. let minulého století. Jeho hlavním hrdinou je pravý rytíř nebes, kterého postihla záhadná kletba, kvůli které vypadá jako prase. Snímek měl být původně komickým krátkým třicetiminutovým snímkem určeným pro cestující japonských aerolinií, ale Hayao Miyazaki změnil názor a pod vlivem války v Jugoslávii, která během animace snímku propukla, z něj udělal celovečerní vážněji pojatou podívanou. Základem pro příběh byla manga Hikoutei Jidai od samotného Miyazakiho. A ačkoli se děj snímku odehrává v Itálii, většina lokalit byla inspirována chorvatským pobřežím a městy. Porcova skrýš je vytvořena podle zátoky Stiniva na Visu.

Kokurikozaka kara, 72 %

Kokuriko-zaka kara
Kokuriko-zaka kara
I snímek Kokurikozaka kara je na Netflixu s českými titulky. Vypráví příběh studentů střední školy v Jokohamě, kteří se snaží zachránit budovu školního kulturního klubu před zbouráním, protože se celá země modernizuje, aby mohla za rok uspořádat olympijské hry. Snímek režíroval Goro Miyazaki, a ačkoli se jednalo o jeho již druhý celovečerní snímek (prvním byly Příběhy ze Zeměmoří), nemusel ho nakonec vůbec dokončit. Studiu Ghibli se nelíbilo celkové vyznění a Goro dostal tři dny na to, aby se snímkem něco udělal, jinak ho dokončí jeho otec. Třetí den byl prý Goro bez nápadů, ale jeho otec mu poslal obrázek, který mu napověděl, že postavám snímku chybí větší dávka jedinečnosti. Goro to změnil a nakonec mohl snímek dokončit.

Můj soused Totoro, 73 %

Můj soused Totoro
Můj soused Totoro | Studio Ghibli
Tento legendární snímek studia Ghibli je na Netflixu s českým dabingem a celému světu představil asi nejikoničtější postavičku od Ghibli totora, který se později stal maskotem studia. Příběh dvou dívek, které se musí s rodiči přestěhovat na venkov, kde se spřátelí s lesními duchy a překonají dlouhou nemoc matky, vzal za srdce diváky po celém světě. Emotivní nadčasový snímek je částečně autobiografickým příběhem samotného Miyazakiho, který se také musel s bratry v mládí přestěhovat, neboť jejich matka strávila několik let v nemocnici s tuberkulózouo. Sám přiznal, že kdyby postavami příběhu nebyly dívky, ale chlapci, nejspíš by snímek kvůli emocím nikdy nedokončil. A pokud jde o postavu totora, není to jméno, jak by se mohlo zdát. Totoro je druhové označení daného tvora. Ve snímku jsou vidět ještě další dva druhy různé velikosti a barvy. Šedý je Oh-totoro (velký totoro), modrý Chuu-totoro (střední totoro) a bílý Chibi-totoro (malý totoro).

Léto s Marnie, 75 %

Léto s Marnie
Léto s Marnie
Letní příběh jednoho velmi netradičního přátelství plného tajemství mezi dvěma dívkami byl posledním snímkem Ghibli před jeho plánovanou několikaletou přestávkou od natáčení, protože Hayazao Miyazaki odešel do důchodu. Bylo tedy zapotřebí studio restrukturalizovat a připravit na novou éru. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy od Joan G. Robinson, titulní píseň složila Priscilla Ahn. Skladba má název Fine on the Outside a autorka ji napsala již v roce 2005. Byla ale tak osobní, že ji nikdy nechtěla vydat veřejně. Když ale studio Ghibli oznámilo nový film a ona si přečetla knižní předlohu, rozhodla se píseň vydat a následně ji Ghibli poskytnout. I snímek Léto s Marnie si můžete pustit v češtině.

Zámek v oblacích, 77%

Zámek v oblacích
Zámek v oblacích
Předlohou pro scénář snímku Zámek v oblacích je kniha Diany Wynne Jones Howlův putující zámek. Vypráví příběh kouzelníka Howla a dívky Sophie, kterou zakleje mocná zlá čarodějnice. Osud svede oba mladé lidi dohromady a pomůže jim zlomit jejich prokletí. Zajímavostí je, že film měl v Británii premiéru až v září roku 2005. Autorka knižní předlohy ho viděla o rok dříve, protože jí ho na soukromé projekci předvedl samotný Miyazaki. A pokud byste chtěli alespoň trošku do tohoto pohádkového světa nakouknout, zamiřte to francouzského Colmaru, města, které se stalo předlohou pro Sophiino rodné město. Zámek v oblacích najdete na Netflixu s českými titulky.

Princezna Mononoke, 78 %

Princezna Mononoke
Princezna Mononoke
Princezna Mononoke má mezi snímky studia Ghibli velmi významné místo. Původně totiž měla být Miyazakiho posledním filmem před odchodem do důchodu, neuvěřitelný ohlas ale jeho názor změnil. Princezna Mononoke je totiž jedním z nejúspěšnějších animovaných filmů. V Japonsku se stala nejvýdělečnějším filmem historie (tedy než ji v témže roce sesadil Titanic) a je se sto třiceti čtyřmi minutami i jedním z nejdelších animovaných filmů (delšími snímky jsou jen Final Yamato, The Disappearance of Haruhi Suzumiya a Příběh o princezně Kaguje).
Snímek navíc stál 2,35 miliard japonských yenů (čtyři sta dvacet tři milionů korun) a v době svého uvedení do kin byl nejdražším animovaným filmem světa. Princezna Mononoke přepsala i dějiny japonské kinematografie tím, že se jí jako prvnímu animovanému snímku podařilo vyhrát cenu japonské filmové akademie pro nejlepší film roku. Tuto cenu se podařilo získat už jen jednomu dalšímu animáku – Cestě do fantazie. Od roku 2006 byla díky úspěchům těchto snímků zřízena kategorie nejlepší animovaný film roku. Princeznu Mononoke si můžete pustit pouze s českými titulky.

Cesta do fantazie, 81 %

Cesta do fantazie
Cesta do fantazie | 2002 WALT DISNEY Pictures
Jak zaznělo výše, úspěch Princezny Mononoke předstihl ještě jeden snímek Hayaa Miyazakiho – Cesta do fantazie. Slavný animátor si za ni doletěl pro Oscara za nejlepší animovaný film roku. Cesta do fantazie je na Netflixu dostupná s českým dabingem. Fantasy příběh o dívce, která se snaží zrušit zakletí svých rodičů, je úplně prvním filmem, kterému se podařilo překročit zisk dvou set milionů dolarů před vstupem do amerických kin.

Šepot srdce, 82 %

Šepot srdce
Šepot srdce
I poslední snímek dnešního výběru naleznete na Netflixu s českým dabingem. Šepot srdce možná není nejslavnějším snímkem studia Ghibli, ale podle vašich hodnocení tím nejlepším. Příběh lásky mezi dívkou, která miluje čtení knih, a chlapcem, jenž si všechny knihy, které četla, prohlédl. Šepot srdce vychází z manga Mimi wo Sumaseba od Aoi Hiiragi a je bohužel prvním i posledním snímkem v režii Yoshifumiho Kondôa, který zemřel tři roky po premiéře v pouhých čtyřiceti sedmi letech na následky krvácení do mozku. Jeho neuvěřitelně optimistický příběh plný lásky patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co Ghibli natočilo.