„S mým ksichtem se dá dělat cokoliv.“ Štěpán Kozub ztvární Jaroslava Haška, autora Švejka

„S mým ksichtem se dá dělat cokoliv.“ Štěpán Kozub ztvární Jaroslava Haška, autora Švejka
Štěpán Kozub jako Jaroslav Hašek | No Stress Production
„Když jsem se viděl, napadlo mě, jestli s ním přece jen nemám něco společného, a vzápětí to, že se s mým ksichtem dá dělat opravdu cokoliv,“ popisuje Štěpán Kozub v tiskové zprávě společnosti No Stress Production k první kostýmní a maskérské zkoušce k chystanému filmu Hašek. „Budu muset zase vystoupit z vlastního komfortu, a to je ku prospěchu jakékoli tvorby. Navíc mám k Haškovi poněkud osobní vztah, protože jeho Švejka mám spojeného se svým tatínkem, který tu knihu miloval,“ dodal herec.
Štěpán Kozub
Štěpán Kozub

Herec, Režisér

Vzhledem k obsazení Kozuba je jasné, že se nebude jednat o standardní biografii Jaroslava Haška. Tvůrčí tým v čele s režisérem Davidem Laňkou, s nímž Kozub spolupracoval už na psychologickém dramatu Spolu (2022), slibuje, že snímek nebude „mramorový pomník známého literáta, ale životopisný film ve stylu Formanova Muže na Měsíci“.
Jádrem vyprávění by měl být Haškův život mezi roky 1905 a 1920 zahrnující legionářské období či založení recesistické Strany mírného pokroku v mezích zákona. „Jaroslav Hašek je dnes vnímaný jako ikonická tvář české literatury, autor slavného románu a jméno v encyklopediích a v učebnicích. Už méně je známé, jak divoký život žil. Měl naráz dvě manželky, psal vlastně hlavně proto, aby měl na alkohol, dělal si legraci ze všeho, co zavánělo vážností, a když se opil, vždycky dal dohromady partu, se kterou šel po nocích házet kamínky do oken škrobených a velevážených literátů,“ přiblížil Laňka směr, kterým se chce v odlehčené biografii vydat.
Laňka momentálně dokončuje sociální drama Jedna noc a poté by se měl vrhnout právě na Haška. Toho bychom se v kinech měli dočkat během roku 2025.