Slavná režisérka točí životopis Franze Kafky, kde „nic není nemožné“. Co to znamená?

Slavná režisérka točí životopis Franze Kafky, kde „nic není nemožné“. Co to znamená?
Kyle MacLachlan v hlavní roli filmu Proces (1993) | BBC
Literární tvorba Franze Kafky má natolik specifické kvality, že si na jejím převedení na plátno řada filmařů vylámala zuby. Hvězdně obsazený Proces (1993) s Anthonym Hopkinsem a Kylem MacLachlanem či o rok novější ruský Zámek se nedokázaly vyrovnat kvalitám starších adaptací z 60. let, které onu často vzývanou kafkovskou atmosféru vystihly o něco lépe. Západoněmecký Zámek (1968) a především Proces (1962) Orsona Wellese patří mezi zdařilá díla, přesto se nejde ubránit dojmu, že Kafkou zachycené mystérium existence se adaptuje jen velmi těžko.
Franz
Franz
AI
68%
Svým způsobem se o to pokusí i režijní legenda a absolventka pražské FAMU Agnieszka Holland, momentálně připravující Kafkovu biografii s názvem Franz. Česko-německo-francouzsko-polský film se dočkal podpory od tuzemského Státního fondu kinematografie, a to ve výši 22 milionů korun. Celkový rozpočet má dosáhnout 140 milionů korun a vedle Holland bude pod projektem podepsaný i scenárista Marek Epstein, který pro režisérku napsal už životopisné drama Šarlatán (2020).
Ivan Trojan
Šarlatán | Marlene Film Production
Z šarlatánského tvůrčího týmu je zapojená i producentka Šárka Cimbalová a její zahraniční kolegové Kevan van Thompson a Mike Downey. Downey je navíc předsedou Rady Evropské filmové akademie, jejíž prezidentkou je právě Holland. Stojí za připomenutí, že jejich společný Šarlatán se probojoval do užšího výběru oscarových nominací, Holland se dočkala rovněž nominace na Evropskou filmovou cenu a snímek získal celkem pět Českých lvů a dvě Ceny české filmové kritiky.
Herecké obsazení zatím není známé, ale ve snímku by se mělo mluvit česky a německy – tedy stejně jako v Praze Kafkovy doby. „Chtěla bych film pojmout jako určitou koláž; kombinaci scén a příběhů z jeho života a knih. Představuji si komorní portrét muže; odraz toho, jak je jeho život dodnes důležitý,“ řekla loni Holland pro web Cineuropa. Prý by se také mělo jednat o výrazně méně tradiční životopis než v případě Šarlatána, možná se dočkáme i skoků do současnosti. Podle slov režisérky půjde o „rozpustilé fikční dokudrama, ve kterém nic není nemožné“.
Kafka (1991)
Kafka (1991) | Miramax Films
Holland přitom není první, kdo zkusí zfilmovat Kafkův životopis. V roce 1991 jako svůj teprve druhý snímek natočil Steven Soderbergh biografii KafkaJeremym Ironsem v hlavní roli. Přestože se jednalo o bezesporu podnětný snímek vycházející z tradice expresionismu či filmu noir, odstup amerického režiséra od Prahy počátku 20. století nešlo přehlédnout. Minimálně v tomto ohledu by tajemnou atmosféru Starého Města mohla Holland vystihnout lépe.
Podle informací webu The Prague Reporter má natáčení probíhat v pražských a německých lokacích na přelomu letošního a příštího roku. Uvidíme, zdali se podaří snímek dokončit ještě v příštím roce, kdy si připomeneme sté výročí Kafkovy smrti.