Avatar 2 je třetí nejúspěšnější film všech dob. Mnohé proto překvapí, jak „málo“ ve skutečnosti vydělal

Avatar 2 je třetí nejúspěšnější film všech dob. Mnohé proto překvapí, jak „málo“ ve skutečnosti vydělal
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Ještě než měl druhý Avatar premiéru, režisér filmu James Cameron uvedl následující: „Bylo to kurevsky drahé. Ten film představuje nejhorší obchodní rozhodnutí v historii kinematografie. Musí z toho být třetí nebo čtvrtý nejvýdělečnější snímek v dějinách. To je naše jasně stanovená hranice.“
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water
81%
Cameron tím v podstatě řekl, že očekávané pokračování musí vydělat přes dvě miliardy, protože přesně tuhle hranici snímky v první pětce nejvýdělečnějších filmů překonaly. Avatar 2 nakonec skončil třetí, takže požadovaného cíle dosáhl, a to s částkou 2,3 miliardy dolarů. To je bezpochyby obdivuhodné číslo. Jaký je však reálný zisk po odečtení všech nákladů? Ani ne čtvrtinový.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Disney
Podle serveru Deadline Avatar 2 dosáhl čistého výsledku 531,7 milionu dolarů. Proč tak málo? 400 milionů spolknul jen samotný film, reklama stála 175 milionů a další dodatečné náklady celkový rozpočet zakulatily na miliardy. Něco pak musí jít samozřejmě kinům (konkrétně studio dostane 51 procent z USA, 39 procent ze světa, 25 procent z Číny), k tomu ještě pár drobností, a když se to vše sejde dohromady, je jasné, že výdělek není obří.
Proto ostatně třetí Ant-Man, který nedávno prošel kiny, platí za takový průšvih. Tržby 474 miliony dolarů se mohou vzhledem k rozpočtu 200 milionů jevit ještě slušné. Když ale vezmeme v potaz vše výše napsané, je pochopitelné, proč nyní v Marvel Studios (potažmo u Disneyho) začínají řešit možné změny do budoucna (podle odhadů Ant-Man 3 potřeboval alespoň 760 milionů, aby byl v plusu).
James Cameron si tedy může gratulovat. Dal si naprosto šílený cíl, a nejenže ho dosáhl, ale ještě na něm vydělal. Jedinou otázkou zůstává, zda se mu to povede i v případě uvedení trojky.
Na konec je třeba dodat, že oněch 531 milionů pořád znamená nejziskovější titul roku 2022.

Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství
Ostatní16. 4. 2023
Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství