Nacisté, židovské zlato a Karel Gott. Němci se bezzubě opičí po Tarantinovi

Nacisté, židovské zlato a Karel Gott. Němci se bezzubě opičí po Tarantinovi
Krev a zlato | Netflix
Krev a zlato: 1. trailer | Netflix
Novinka režiséra Petera Thorwartha (Krvavě rudé nebe) vypráví o dezertérovi Heinrichovi, který unikne smrti díky odvaze farmářky Elsy. Oba spojuje nenávist vůči nacistům a touha udržet své rodiny pohromadě. Vedlejší dějovou linkou je pátrání po židovském zlatě.
Snímek Zlato a krev se částečně natáčel na území Chomutovska a v upoutávce dojde i na bizarní předělávku hitu skupiny Rolling Stones Paint it Black, kterou v německý šlágr pod názvem Rot und Schwarz přetavil Karel Gott.
Jeden motiv nepokrytě vykradený z Tarantinových Hanebných panchartů z traileru k filmu Zlato a krev až příliš trčí, a sice úvodní pasáž s domem ukrývajícím válečné civilisty. Je pochopitelné, že Němci se ještě nedokážou naplno povznést nad vlastní temné dějiny a nepřinášejí humorně laděné snímky jako například výše zmiňovaný hollywoodský tvůrce nebo Novozélanďan Taika Waititi, který před lety natočil satiru Králíček Jojo, v níž osobně ztvárnil postavu Adolfa Hitlera.
Z první upoutávky na Zlato a krev není cítit lehkost komediální žánru, ale spíš úporná snaha vyrovnat se s tím, co bylo. V dramatu Na západní frontě klid to německým tvůrcům pod taktovkou Netflixu vyšlo a dotáhli to až na čtyři Oscary, Zlato a krev naopak s velkou pravděpodobností zapadne.
zdroje: Kinobox, Netflix

Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství
Ostatní16. 4. 2023
Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství