Děti Nagana slibují v první ukázce poctivou rodinnou nostalgii. Pokud uspějí, půjde na české poměry o nebývalý výkon

Děti Nagana slibují v první ukázce poctivou rodinnou nostalgii. Pokud uspějí, půjde na české poměry o nebývalý výkon
Děti Nagana | BontonFilm
Už název filmu naznačuje mnohé – Děti Nagana umožní dospělému publiku vrátit se do období dětsví a dospívání. Dovolí jim vzpomenout na chvíle štěstí sdílené s rodiči a kamarády. Koncept rodinného filmu jim pak dá příležitost vzít s sebou do kina své děti či vnoučata a dopřát jim nejen odlesk stejné radosti, ale také se do nich tak trochu projektovat. Je to vlastně úžasná emocionální past!
Děti Nagana | BontonFilm
Touha přenést na potomky vlastní zájmy je odvěká a v rozumné míře může vést ke vzniku krásných společných vzpomínek, takže nejde nutně o kritiku konceptu tohoto snímku. Může být právě tím, co český mainstream potřebuje, protože u nás trochu překvapivě nevzniká mnoho titulů, na něž by mohla vyrazit opravdu celá rodina. Náš střední proud se zaměřuje na vztahové komedie určené publiku středního a vyššího věku.
Děti Nagana jsou však na první pohled opravdovou podívanou pro celou rodinu. Máme se vrátit do roku 1998, čerstvě po památném vítězství českého hokejového týmu, a sledovat malého Doma (Tom Brenton), jedenáctiletého chlapce z chudých poměrů, jak sní o kariéře svého slavného jmenovce Dominika Haška. Protože si jeho rodiče nemohou dovolit drahé sportovní vybavení, vypadá to bledě. Pod vedením trenéra s tváří Hynka Čermáka ale Dom a další sociálně znevýhodněné děti aspoň začnou blbnout na suchu s opotřebovanými hokejkami a tenisáky.
Děti Nagana
Děti Nagana | BontonFilm
Nevypadá to, že se na nás chystá revoluční film, v porovnání se západním standardem vypadají Děti Nagana jako by se v devadesátých letech nejen odehrávaly, ale celý film k nám z onoho období rovnou přicestoval časem. Včetně podzápletky o dívce, která hraje hokej s chlapci a čelí za to posměchu a šikaně, což byl častý motiv filmů devadesátých a nultých let. Dnes už se ale něco takového jeví trochu archaicky. Vzhledem k silnému cílení na nostalgii však lze tyto volby pochopit, snad budou ve filmu zpracované vkusně.
Scénáře a režie se chopil Dan Pánek, dospělé role ztvární ještě Klára Issová, Pavel Batěk, Otakar Brousek, Taťjána Medvecká, Štěpánka Fingerhutová nebo Simona Babčáková, takže poměrně áčková sestava. Snímek vstoupí do českých kin symbolicky 22. února 2023, tedy přesně 25 let od naganského vítězství.

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.