Kastrace, dekapitace, znásilnění. Pokračování senzačního hitu Joker nám prý přivodí noční můry

Kastrace, dekapitace, znásilnění. Pokračování senzačního hitu Joker nám prý přivodí noční můry
Joker | Warner Bros.
Šílenství kolem pokračování úspěšného Jokera, který roku 2019 vydělal přes miliardu dolarů a získal 11 nominací na Oscara, propuklo začátkem letošního června. Režisér jedničky Todd Phillips tehdy na svém instagramovém profilu zveřejnil obrázek, na němž herec Joaquin Phoenix čte hotový scénář ke dvojce, který nese název Joker: Folie à Deux (neboli Šílenství ve dvou).
Nové převyprávění zrodu největšího Batmanova nepřítele zcela upustilo od šustění superhrdinskými hábity a dle rané tvorby Martina Scorseseho představilo morální úpadek protagonisty v prohnilé metropoli, přičemž v příběhu se sloučil temný cynismus s nečekanými výbuchy násilí. Všechny proto šokovaly uniklé zprávy, že pokračování má být muzikálem, v němž si vedle Phoenixe nově zahraje populární zpěvačka a stále vyhledávanější herečka Lady Gaga.
Vzhledem k významu francouzského podtitulu se okamžitě začalo spekulovat, že hvězda filmů Zrodila se hvězda a Klan Gucci převezme úlohu Harly Quinn. Tedy vystudované psychiatričky, která se na stáži v arkhamském ústavu do uvězněného Jokera zamiluje a společně se vydají na vražednou a rebelskou stezku. V hlavní sérii filmů DC Comics, od níž se Phillipsův projekt odtrhl, náleží tato role Margot Robbie.
Joaquin Phoenix
Joker | 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.
Podle nových drbů, které zveřejnily weby jako World of Reel či Bounding Into Comics, se ale máme připravit ještě na daleko specifičtější a nepřístupnější podívanou. Pokud zdroj, jenž se prý v minulosti osvědčil, nelže a pokud by se vše podařilo zrealizovat dle jeho údajů, druhý Joker by vůbec nebyl muzikálem v tradičním smyslu a Lady Gaga by neztvárňovala Harley Quinn.
Zde je kompletní vyjádření anonymního zdroje, které zahrnuje i pár lehkých spoilerů: „Nějaké detaily ohledně Jokera 2... Scénář koluje mezi lidmi z průmyslu posledních několik týdnů a někteří mí známí ho četli. Tady předkládám to, o čem stoprocentně vím, že je ve scénáři -- Arthur Fleck (Joaquin) uprchne z vězení a spustí vražedné běsnění, než potká postavu Lady Gaga (která NENÍ Harley Quinn a netuším, odkud to média vzala), která je rovněž nesmírně zvrácená... ale ve svém vlastním stylu. Dynamika mezi nimi nepřipomíná přímočarou romanci, jde spíše o hru kočky s myší připomínající Toma a Jerryho. Pokud ten scénář něco vystihuje, tak je padesátkrát násilnější než jakýkoli mainstreamový snímek podle komiksů, jaký jsme kdy viděli. Počet obětí je zcela šílený a jednotlivá úmrtí jsou extrémně brutální. Několikrát je zahrnuto setnutí hlavy a nechybí scény mučení, kastrace, výbuchy bomb a scéna znásilnění ve stylu Mechanického pomeranče, kde oběť nakonec zemře. Právě scéna „Singing in the Rain“ z Mechanického pomeranče je nejlepší cestou, jak popsat muzikálový aspekt tohoto filmu. Není to La La Land ani Zrodila se hvězda a všichni tradiční fanoušci a fanynky muzikálového žánru budou odcházet z promítání. Nepůjde ani o ten typ hudby, jakou bychom očekávali od Lady Gaga. Nechci vám vyspoilerovat konec, ale řekněme jen, že nezbyde moc prostoru pro třetí díl. Tenhle snímek lidi odrovná, pokud se natočí dobře. Scénář je šokující a nepůsobí jako vysokonákladový snímek v rámci velké série. Není šance, že tohle obdrží rating přístupnosti PG-13 (nevhodný pro děti mladší třinácti let). Doufejme, že studio do toho nebude příliš zasahovat.“
Klan Gucci
Lady Gaga | Forum Film
Tento výrok možná zní až moc šíleně, abychom se jím nechali unášet. Jenže Todd Phillips, jenž byl znám jako tvůrce bláznivých komedií Pařba ve Vegas či Road Trip, dokázal překvapit už v případě jedničky. A moc rád by všem hejtrům vypálil rybník něčím dosud neviděným, a tomu by výše přiložený popis odpovídal.
Už dříve se rovněž objevily dohady, podle nichž film obsáhne také mladší verzi Batmana, která bude mentálně nevyrovnaná stejně jako Joker. Studio Warner Bros. ovšem směrem k projektu stále nevydalo žádné oficiální prohlášení, které by cokoli pomohlo osvětlit. Změnit se to ale může záhy, neboť již zítra startuje v San Diegu každoroční Comic-Con, na němž mají Warneři vlastní panel a prý hodlají vyrukovat s jistým překvapení. A může jít právě o potvrzení výroby druhého Jokera či o upřesnění žánru a synopse.
Nic dalšího a konkrétního zatím nevíme, avšak situaci budeme bedlivě pozorovat. Todd Phillips se spoluscenáristou Scottem Silverem každopádně kují ostře sledovaný projekt, který by mohl s mainstreamovou nabídkou pěkně zamíchat. A zvědavost zatím musí vzbuzovat i u těch, jimž se první díl nelíbil.
Joker
Todd Phillips a Joaquin Phoenix | Warner Bros.
Patříte mezi fanoušky Jokera a zaujal vás popisek slibující brutální a nekompromisní pokračování?